Grilovací sezona je konečně zpět!

od redakce

Existují dva druhy lidí: ti, kteří věří, že existuje grilovací sezona, a ti, kteří jsou přesvědčeni o tom, že grilovací sezona je jednoduše celý rok. Ať už jste vyhlášený mistr grilu, mimořádný zahradní »grilovač« nebo jen vášnivý konzument všech těch báječných pokrmů, grilování a rožnění je hlavně synonymem společně strávených chvil s nejbližšími nad výborným jídlem. Není proto divu, že jakmile je počasí příjemnější a umožní grilování venku, rychle se tato činnost zase vrací do našich víkendových programů.

»Každé roční období se vyznačuje nárůstem nákupu určitých potravin, mezi ty nejvýraznější patří Vánoce a letní sezona. S teplejším počasím zákazníci začali nakupovat potraviny, které se dají snadno grilovat – masa, plísňové sýry, cukety a papriky. Vidíme také nárůst prodeje čerstvé zeleniny a ovoce různých druhů,« komentuje za shoppery z online tržiště potravin Everli Oliver Fecko, everli.cz. 

Přinášíme několik tipů, se kterými letošní grilovací sezonu můžete bezpochyby odstartovat!

1. Zpomalte!

Jarní grilování může být skvělým obdobím pro experimentování například s pomalým pečením. Nikdo totiž nemá rád stání nad rozpáleným grilem v úmorném horku uprostřed letních měsíců. Od vepřové plece přes bůček až po žebírka – použití grilu k přípravě takových kusů mas, kterým prospívá dlouhé a pozvolné pečení, je skvělým způsobem, jak zahájit grilovací víkendy už za chladnějších jarních dnů.

2. Nezapomeňte na zeleninu

Od jarního chřestu až po rané cukety nebo nejrůznější druhy salátů, nebojte se využít první jarní úrody naplno. Ať už zeleninu grilujete jako předkrm, přílohu k masům nebo je hlavní hvězdou, vneste do ní chuť kouře a dodejte jí rozměr, který zvýrazní chuť těchto raných plodin.

3. Vdechněte smutným citrusům nový život

TIP! Máte měknoucí citron, hnědnoucí limetku nebo poslední pomeranč, který jste zapomněli vzadu v šuplíku lednice? Nevyhazujte je! Rozkrojte je napůl, položte řeznou stranou dolů na rozpálený gril a nechte je zuhelnatět. Pak vymačkejte šťávu na jakékoliv maso nebo zeleninu, abyste získali příval chuti, který je skvělým způsobem, jak vylepšit cokoli, co připravujete. Nebo šťávu použijte k přípravě salátových zálivek s nádechem kouřové chuti.

4. Nedozrálé ovoce? Perfektní na gril!

Po dlouhé zimě, kdy jsme doma měli spíše typicky podzimní a zimní ovoce, můžeme všichni propadnout euforii z první várky broskví, švestek, manga, ananasu a dalších letních plodin, které se již objevují na pultech obchodů. Ale až doma často zjistíme, že jsou tvrdé, nedozrálé a mdlé. Pokud nemáte dost trpělivosti nebo času na to, nechat ovoce trochu dozrát, dejte ho na gril!

»Při grilování těchto plodů dochází ke karamelizaci přirozených šťáv, což osladí jejich chuť a zjemní strukturu,« přidává osobní typ Oliver Fecko z Everli. Můžete je tedy podávat jako přílohu nebo z nich udělat dezert, který doplníte například šlehačkou, zmrzlinou, sorbetem, jogurtem, granolou, nadrobenými sušenkami nebo klidně jejich kombinací.

Recepty:

Domácí cheeseburger

Potřebujeme: olivový olej, 2 cibule nakrájené na tenká kolečka, 1 kg mletého hovězího masa s max. 20 % tuku, 2 vejce, 1/2 šálku cibule, 3 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce Worcester omáčky, 2 lžičky hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř, rajče na plátky, sýr čedar, listy římského salátu, nakládané okurky a 6 brioškových housek. Tajná omáčka: majonéza, 2 lžíce kečupu, 1/2 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce šťávy z nakládaných okurek, lžička sušeného kopru, 2 lžičky limetkové šťávy, lžička uzené papriky, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1 lžička hořčice.

Postup

V malé misce vyšlehejte všechny ingredience na omáčku dohladka. Uložte do chladničky až do použití. Na pánvi rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte na tenká kolečka nakrájenou cibuli a pozvolna ji smažte, dokud nezkaramelizuje. Asi 25-35 min. Dejte stranou.

Do velké mísy dejte mleté hovězí maso, vejce, jemně nakrájenou cibuli, česnek, worcester, hořčici, mořskou sůl a pepř. Rukou maso promíchejte, dokud se zcela nespojí. Z masa vytvarujte 4 burgery. Rozehřejte gril na vysokou teplotu po dobu 10 min. Každou placičku osolte a opepřete a položte na rozpálený gril. Snižte teplotu na střední a zavřete víko. Pečte 5 minut. Obraťte a grilujte dalších 3-5 minut. Na burgry položte sýr, vedle dejte ogrilovat bulky řeznou stranou dolů. Přiklopte na minutku, aby se sýr rozpustil. Na horní i spodní stranu opečené housky přidejte velké množství tajné omáčky. Přidejte hovězí placičky, salát, karamelizovanou cibuli a rajče. Podávejte s nakládanými okurkami.

Vepřové kotlety s glazurou

Potřebujeme: 1/2 šálku kečupu, 1/4 šálku baleného hnědého cukru, 1/4 šálku bílého octa, 1/4 šálku pomerančové šťávy, 1/4 šálku worcestrové omáčky, 2 stroužky česneku, nebo lžíci sušeného česneku, 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, rozdrceného, 8 vepřových kotlet s kostí.

Postup

V malé misce smíchejte prvních sedm ingrediencí a připravte si tak marinádu. Do velké mísy poté nalijte 3/4 marinády. Přidejte vepřové kotlety a důkladně obalte marinádou. Přikryjte a dejte do chladničky na 8 hodin nebo přes noc. Zbytek marinády také přikryjte a uložte do chladničky. Rozpalte gril. Vepřové maso grilujte přikryté na středním žáru, dokud teploměr neukáže 145 °C, 4-6 minut z každé strany; během posledních 3 minut hojně potírejte zbylou marinádou. Sejměte maso z grilu, dejte na talíř a nechte 5 minut odstát. Teprve poté podávejte.

Piknikové kuře na grilu

Potřebujeme: 2 stroužky česneku, nebo lžíci sušeného česneku, 2 lžičky másla, 1 šálek kečupu, 1/4 šálku baleného hnědého cukru, 1/4 šálku chilli omáčky, 2 lžíce worcestrové omáčky, lžíci hořčice, 1/2 lžičky soli, 2 kapky pálivé chilli omáčky, 2 brojlerová kuřata, sůl.

Postup

Ve velkém hrnci osmahněte pozvolna česnek na másle doměkka. Pozor, aby se nepřipálil, zhořkl by. Přidejte zbylé ingredience kromě kuřat. Za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně; dejte stranou. Kuřata osolte zvenku i zevnitř. Potřete omáčkou zvenku i zevnitř. Na lehce vymaštěném grilovacím roštu grilujte kuře přikryté na středním žáru 30 minut a občas je otočte. Kuře přelijte omáčkou a grilujte ještě 15 minut, nebo dokud teploměr nedosáhne 170°. Během dopékání několikrát potřete omáčkou a otáčejte.

Grilovaný chřest s balzamikovou redukcí

Potřebujeme: 500 g čerstvého chřestu, 1 polévkovou lžíci olivového oleje + další na zakápnutí, mořskou sůl, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1/2 šálku balzamikové redukce, 1/4 šálku piniových oříšků (opražených), čerstvě nastrouhaný parmazán. Balzamiková redukce: 1 šálek balzamikového octa, 2 lžíce cukru nebo medu, sůl, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1/4 šálku studené vody.

Postup

Balzamikový ocet s cukrem nebo medem a solí vařte 10 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Do studené vody přidejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a vlijte do zredukovaného octa. Míchejte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravte si ji předem, v uzavíratelné nádobě ji lze skladovat až 3 týdny. Před použitím zahřejte a promíchejte.

Ořízněte a odstraňte tvrdé konce chřestu. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Gril předehřejte na vysokou teplotu. Po rozpálení položte chřest přímo na gril. Grilujte 3-4 minuty z každé strany, dokud není chřest upečený, ale stále mírně křupavý. Chřest přendejte na talíř a pokapejte balzamikovou redukcí, posypte čerstvým parmazánem, praženými piniovými oříšky a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.

Připravila Helena KOČOVÁ

FOTO: pixabay

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.