Ing. Martin Pýcha je předsedou Zemědělského svazu České republiky. Současně také místopředsedou Agrární komory a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Málo se ví, že tento zemědělský odborník na slovo vzatý má jeden velký koníček – tanec. Sedmkrát se stal mistrem ČR v plesových choreografiích. Nám však poskytl rozhovor na žhavé téma problémů v českém zemědělství.
Jaké jsou hlavní příčiny neustálého snižování produkce živočišné výroby v ČR?
Především musím uvést, že čeští chovatelé patří ke špičce v evropském i světovém měřítku. Například v užitkovosti dojnic jsme v první pětce evropských zemí, do první pětky patříme i při hodnocení hlavních ukazatelů chovu prasat. A nejde zdaleka jen o provozní ukazatele. Při porovnání nákladovosti dokážou čeští chovatelé vyprodukovat kilogram masa či litr mléka za jednu z nejnižších cen na evropském trhu. Svědčí o tom i to, že o české zemědělské komodity je na evropském trhu zájem. Bohužel se na jednotném evropském trhu potýkáme s nejednotnými podmínkami. Výrazným negativem pro české chovatele je výrazně nižší podpora vlastní produkce a upřednostňování dodávek od velkých zpracovatelů v zahraničí do českých obchodních sítí.
Proč se dlouhodobě snižuje počet českých a moravských produkčních a potravinářských firem, což vede ke zbytečnému zdražování potravin?
Faktem je, že jde o tvrdý byznys a většina zahraničních vlád si uvědomuje strategický význam produkce potravin. Proto podporují své potravináře a zemědělce. Český trh je navíc velmi malý, a tak stačí dovoz menšího množství potravin za dotované, podnákladové ceny, a to zhroutí ceny u nás. Potravináři tak musí, aby udrželi konkurenceschopnost, kupovat levnou, dotovanou surovinu za zahraničí a naši zemědělci nemají kam svou produkci udat. Proto jich především v živočišné výrobě stále ubývá. V tomto ohledu jsme v postavení rozvojových zemí a v případě jakékoli výrazné krize se výrazně zvyšuje proměnlivost cen, pochopitelně v negativním slova smyslu.
Jaký je momentální postoj vlády a ministerstva zemědělství k podoře českého zemědělství?
Na jedné straně slyšíme, že české zemědělství je pro vládu důležitým oborem, na druhé straně sledujeme řadu kroků, které svědčí spíše o opaku. Chybí nám dlouhodobá strategie. Resp. ona existuje, ale současná vláda ji zcela ignoruje, jako kdyby nebyla, a dělá rozhodnutí, která jdou proti ní. Za takovýchto podmínek, kdy se podmínky neustále mění, je těžké v sektoru jako je zemědělství podnikat.
Jaký máte názor na současnou politiku vlády, co se týče upřednostňování malých a menších zemědělců před velkovýrobci? To se zřejmě týká i dotační politiky.
Z našeho pohledu by se měli zemědělci rozlišovat na dobré a špatné. Je jasné, že z hlediska statistiky je třeba je rozdělit do ekonomických kategorií. Ovšem odměna za odvedenou práci by měla být stejná bez rozdílu. Chápeme, že drobní zemědělci mají vyšší jednotkové náklady, vyplývající z nižší efektivity. Ale i tuto nevýhodu lze relativně jednoduše proměnit ve výhodu. Všimněme si vývoje ve všech okolních zemích nebo se podívejme do historie v době první republiky. Drobní zemědělci se spojují a spojovali s větší či menší mírou nezávislosti, aby prosadili své ekonomické zájmy. Většina velkých hráčů na trhu výroby potravin na západ, jih či sever od našich hranic vznikla tím, že zemědělci spojili síly do družstev a začali společně nakupovat či své produkty zpracovávat a prodávat. Např. největší německý dodavatel techniky, osiv, hnojiv a prostředků na ochranu rostlin vznikl původně jako družstvo a i dnes v něm mají zemědělci rozhodující podíl.
Má vůbec současná vláda nějakou jednotnou zemědělskou politiku, nebo je to opět jako u předchozích kabinetů ode zdi ke zdi?
Jak už jsem říkal. Současná vláda strategii nemá, a tu, která dosud platila, nerespektuje. Současný vývoj je extrémním vychýlením směrem k jedné skupině zemědělců. Vláda si zřejmě neuvědomuje, že zemědělství představuje celý komplex a neúměrné zásahy na jedné straně se projeví jinde. Chápeme to tak, že v současné době převážil názor, že domácí potraviny nepotřebujeme. Z podnikatelského hlediska se většina zemědělců přizpůsobí. Z hlediska národohospodářského půjde o průšvih.
Už v roce 2015 sice tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka vyhlásil snahu o soběstačnost v živočišné výrobě, ale trend byl a je nadále opačný. Jaké jsou příčiny?
Již jsem je popsal v předchozích řádcích. Ve vypracované strategii nešlo jen o soběstačnost v živočišné výrobě, která je ale jejím nosným prvkem, protože u ní šlo a stále jde o největší problém. Musíme si především uvědomit, že v těchto snahách spolu soupeří český rozpočet s rozpočty ostatních zemí. A pokud chceme odolat zahraniční konkurenci, tak bohužel nestačí být jenom lepší v provozních parametrech, musíme mít také podporu ze strany naší vlády. Nebo rozpočtem alespoň vyrovnat nepříznivou situaci. A nejde ale jen o peníze. Zkuste se některého starosty zeptat, zda souhlasí s tím, že se v katastru jím vedené obce obnoví třeba vepřín nebo kravín. Chybí tu i osvěta veřejnosti, proč je výhodné u nich v obci právě takový kravín postavit.
Čeští producenti zeleniny a ovoce si stěžují na omezený přístup na trh, který ovládají zahraniční potravinové řetězce, a dovážejí se sem přebytky z EU. Co k tomu můžete říci?
Ovoce i zelenina patří ke komoditám velice náročným na lidskou práci. Takže jejich cena musí vynaložené práci odpovídat. A opět jsme u toho, že čeští pěstitelé soupeří se státními rozpočty ostatních zemí. Příkladem může být situace na trhu s jablky. Čeští pěstitelé vypěstují jablka za srovnatelné náklady jako polští nebo němečtí pěstitelé. Prodávají i za srovnatelné ceny. Ovšem celkový příjem mají výrazně nižší, takže vydělávají podstatně méně a nedokážou tolik investovat. A pak nastane situace, že se na trhu z nějakého důvodu, třeba z nemožnosti exportu do Ruska a Běloruska, objeví další jablka s výraznou podporou, která srazí cenu na polovinu. Tomu bez pomoci státu nemůže vzdorovat žádný producent.
Vladimír SLOBODZIAN
3 komentáře
Cukety patří k našim nejoblíbenějším prázdninovým plodům. Jsou neuvěřitelně tvárné. Sluší jim vaření, zapékání i studená úprava se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu. Pod článkem najdete 44 skvělých cuketových receptů!
Cuketa, tykev, cukína – co to vlastně je?
Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev.
Tykev je ovšem širší pojem zahrnující celý rod z čeledi tykvovitých, mezi jehož zástupce patří nejen cuketa, ale také dýně či patizon.
Cuketa, cenově dostupná zelenina poměrně nenáročná na pěstování, se těší veliké oblibě zejména pro široké využití v kuchyni.
Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na náš organismus.
Cuketa je zpravidla, podobně jako okurka, hadovitého podlouhlého tvaru a nejčastěji se setkáme se zeleným, žlutozeleným či žlutým zbarvením.
5x cuketa do skleničky
Více
Snadné pěstování a bohatá úroda
Pěstování cuket zvládne i zahradník začátečník a nemusí k tomu mít ani velký zeleninový záhon, bohatě postačí i větší balkonový květináč. V průběhu léta dokáže, pouze díky pravidelnému zalévání, vyplodit až desítky cuket.
Rostlina sice velice rychle povyroste a překvapit nás mohou poměrně velké, často žíhané listy, ale na rozdíl od dýně nebo okurky není plazivá. Plod cukety má sklony přerůstat a je obecně lepší sklízet cukety menší, jelikož jsou chuťově lepší.
Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně výrazná. I pro ně však najdeme v kuchyni své využití. Tipy, jak cukety sklízet a skladovat najdete na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
Více
Kouzlete s cuketou v kuchyni
Možností, jak využít cukety v kuchyni, je nespočet. Rostou skutečně rychle, často se nám v kuchyni nahromadí a už nevíme, co s nimi. Nezoufejte, máme pro vás spoustu skvělých tipů, jak cukety využít do posledního kusu.
Naším letním evergreenem a naprostou lahůdkou, kterou připravíte do dvaceti minut a vytvoříte tak úžasnou večeři pro milovníky křupavých topinek, je topinková bomba.
Toužíte-li po lehkém svěžím obědě, kde se v chuti i vůni snoubí cuketa, bazalka a parmazán, určitě vyzkoušejte recept na Itálií inspirovanou cuketovou polévku, kterou si Italové oblíbili právě pro její svěžest a lehkost.
Zároveň dokáže skvěle zasytit i hladové jedlíky a pro její vyváženou chuť si ji určitě zamilujete. Jak cukety skladovat, jste se již dočetli výše, ale věděli jste, že je můžete také zavařit? Není to nic těžkého, a hravě tak vykouzlíte báječný pokrm využitelný na mnoho způsobů. Pusťte se do přípravy cuketové čalamády. Ve spojení s opečeným toastem či chlebem vytvoří kulinářskou delikatesu! Podávat ji můžete například ke grilovanému masu, ale hodí se i jako omáčka na těstoviny. Najdou se i tací, kteří čalamádu jedí samotnou a její zásoby pak doma záhadně mizí. Vhodná je i jako oblíbený homemade dárek pro rodinu a přátele.
Pro další inspiraci jsme pro vás připravili celkem 44 nej receptů z cukety (níže). Odteď už vám cukety v kuchyni přebývat určitě nebudou.
Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Grilované cukety s česnekem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Gnocchi s tuňákem, cuketou a kapary
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Cuketová polévka se slaninou
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Italská cuketová polévka
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Musaka s cuketou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketová pomazánka
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Topinková bomba
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketová polévka s gorgonzolou
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketová palačinka s uzeným lososem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Chlebový koláč s cuketou
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Cuketové lívanečky s ricottou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Zapékané cuketové květy
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Chléb s grilovanou zeleninou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Minestrone s pancettou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Salát ‚s teplou vložkou‘
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Pečená letní zelenina s cizrnou
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Linguine s kuřecím ragú, cuketami a šafránem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Linguine s cuketovým krémem
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Carbonara s cuketami
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Amatriciana se zeleninou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Křupavá kyselá zelenina
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cukeťáky – cuketové bramboráky
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové lasagne
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Cuketový koláč z listového těsta
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Pečené cukety s vepřovou panenkou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Salát s cuketou a opékaným kuřetem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Špízy kuře, cuketa & paprika
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Špízy hovězí a cuketa
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Bleskové grilované pizzy s čerstvým sýrem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové špagety s pistáciovým pestem
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketový salát s krutony
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové rolky
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Grilované cukety se salátem panzanella
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Letní caponata
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Zelenina pečená v troubě
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Ratatouille s bazalkou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cannelloni s ricottou a cuketou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové placičky s okurkovým salátkem
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Krůtí kofty s cuketou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Losos v papilotě
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Zelená minestrone s cizrnou a citronem
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Nejnovější recepty
Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini
Avokádo lépe upravíte na grilu než na grilovací pá…
Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví
Použít můžete jen podlouhlé baby lilky, nebo směs …
Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco
Můžete sáhnout jak po buclatější jarní cibulce, ta…
Marinovaný panýr s kokosovou raitou a grilovaným chlebem naan
Jednotlivé kroky jsou náročné na čas, ale nejsou o…
Elotes (mexická grilovaná kukuřice)
Oblíbený mexický street food! Crema se podobá zaky…
Obchod Apetit
Recepty
Tipy a triky
E-shop
Předplatné
Kontakt
Elle
Marianne
Svět Ženy
Chip
Burda Style
Obchodní podmínky
Ochrana soukromí
Cookies zásady
© 2022 Burda International CZ s.r.o.
Reklama
Cukety patří k našim nejoblíbenějším prázdninovým plodům. Jsou neuvěřitelně tvárné. Sluší jim vaření, zapékání i studená úprava se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu. Pod článkem najdete 44 skvělých cuketových receptů!
Cuketa, tykev, cukína – co to vlastně je?
Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev.
Tykev je ovšem širší pojem zahrnující celý rod z čeledi tykvovitých, mezi jehož zástupce patří nejen cuketa, ale také dýně či patizon.
Cuketa, cenově dostupná zelenina poměrně nenáročná na pěstování, se těší veliké oblibě zejména pro široké využití v kuchyni.
Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na náš organismus.
Cuketa je zpravidla, podobně jako okurka, hadovitého podlouhlého tvaru a nejčastěji se setkáme se zeleným, žlutozeleným či žlutým zbarvením.
5x cuketa do skleničky
Více
Snadné pěstování a bohatá úroda
Pěstování cuket zvládne i zahradník začátečník a nemusí k tomu mít ani velký zeleninový záhon, bohatě postačí i větší balkonový květináč. V průběhu léta dokáže, pouze díky pravidelnému zalévání, vyplodit až desítky cuket.
Rostlina sice velice rychle povyroste a překvapit nás mohou poměrně velké, často žíhané listy, ale na rozdíl od dýně nebo okurky není plazivá. Plod cukety má sklony přerůstat a je obecně lepší sklízet cukety menší, jelikož jsou chuťově lepší.
Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně výrazná. I pro ně však najdeme v kuchyni své využití. Tipy, jak cukety sklízet a skladovat najdete na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
Více
Kouzlete s cuketou v kuchyni
Možností, jak využít cukety v kuchyni, je nespočet. Rostou skutečně rychle, často se nám v kuchyni nahromadí a už nevíme, co s nimi. Nezoufejte, máme pro vás spoustu skvělých tipů, jak cukety využít do posledního kusu.
Naším letním evergreenem a naprostou lahůdkou, kterou připravíte do dvaceti minut a vytvoříte tak úžasnou večeři pro milovníky křupavých topinek, je topinková bomba.
Toužíte-li po lehkém svěžím obědě, kde se v chuti i vůni snoubí cuketa, bazalka a parmazán, určitě vyzkoušejte recept na Itálií inspirovanou cuketovou polévku, kterou si Italové oblíbili právě pro její svěžest a lehkost.
Zároveň dokáže skvěle zasytit i hladové jedlíky a pro její vyváženou chuť si ji určitě zamilujete. Jak cukety skladovat, jste se již dočetli výše, ale věděli jste, že je můžete také zavařit? Není to nic těžkého, a hravě tak vykouzlíte báječný pokrm využitelný na mnoho způsobů. Pusťte se do přípravy cuketové čalamády. Ve spojení s opečeným toastem či chlebem vytvoří kulinářskou delikatesu! Podávat ji můžete například ke grilovanému masu, ale hodí se i jako omáčka na těstoviny. Najdou se i tací, kteří čalamádu jedí samotnou a její zásoby pak doma záhadně mizí. Vhodná je i jako oblíbený homemade dárek pro rodinu a přátele.
Pro další inspiraci jsme pro vás připravili celkem 44 nej receptů z cukety (níže). Odteď už vám cukety v kuchyni přebývat určitě nebudou.
Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Grilované cukety s česnekem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Gnocchi s tuňákem, cuketou a kapary
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Cuketová polévka se slaninou
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Italská cuketová polévka
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Musaka s cuketou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketová pomazánka
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Topinková bomba
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketová polévka s gorgonzolou
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketová palačinka s uzeným lososem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Chlebový koláč s cuketou
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Cuketové lívanečky s ricottou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Zapékané cuketové květy
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Chléb s grilovanou zeleninou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Minestrone s pancettou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Salát ‚s teplou vložkou‘
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Pečená letní zelenina s cizrnou
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Linguine s kuřecím ragú, cuketami a šafránem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Linguine s cuketovým krémem
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Carbonara s cuketami
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Amatriciana se zeleninou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Křupavá kyselá zelenina
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cukeťáky – cuketové bramboráky
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové lasagne
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Cuketový koláč z listového těsta
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Pečené cukety s vepřovou panenkou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Salát s cuketou a opékaným kuřetem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Špízy kuře, cuketa & paprika
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Špízy hovězí a cuketa
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Bleskové grilované pizzy s čerstvým sýrem
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové špagety s pistáciovým pestem
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketový salát s krutony
Do 20 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové rolky
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Grilované cukety se salátem panzanella
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Letní caponata
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Zelenina pečená v troubě
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Ratatouille s bazalkou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cannelloni s ricottou a cuketou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Cuketové placičky s okurkovým salátkem
Více než hodinu
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Snadné
Krůtí kofty s cuketou
Do hodiny
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Losos v papilotě
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Zelená minestrone s cizrnou a citronem
Do 30 minut
Give it 1/5
Give it 2/5
Give it 3/5
Give it 4/5
Give it 5/5
3.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Velmi snadné
Nejnovější recepty
Grilované avokádo s pikantním hummusem a jogurtovou omáčkou s tahini
Avokádo lépe upravíte na grilu než na grilovací pá…
Grilované lilky s pastou miso a s naloženou ředkví
Použít můžete jen podlouhlé baby lilky, nebo směs …
Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco
Můžete sáhnout jak po buclatější jarní cibulce, ta…
Marinovaný panýr s kokosovou raitou a grilovaným chlebem naan
Jednotlivé kroky jsou náročné na čas, ale nejsou o…
Elotes (mexická grilovaná kukuřice)
Oblíbený mexický street food! Crema se podobá zaky…
Obchod Apetit
Recepty
Tipy a triky
E-shop
Předplatné
Kontakt
Elle
Marianne
Svět Ženy
Chip
Burda Style
Obchodní podmínky
Ochrana soukromí
Cookies zásady
© 2022 Burda International CZ s.r.o.
Reklama
Kominterna (Komunistická internacionála, rusky Коммунисти́ческий интернациона́л), zvaná též Třetí internacionála, byla mezinárodní komunistická organizace, založená v Moskvě v březnu roku 1919. Zakládajícími členy byli zástupci 19 komunistických stran, přičemž prakticky od počátku měla hlavní slovo komunistická strana Ruska (bolševici). V čele stál tzv. Výkonný výbor komunistické internacionály. Cílem kominterny bylo šířit myšlenky komunismu a „všemi prostředky, včetně použití ozbrojené síly, bojovat za svržení světové buržoazie a vytvoření mezinárodní Sovětské republiky, jako přechodové fáze k úplnému rozpouštění států“.[1] Roku 1928 měla přes 580 tisíc členů mimo Sovětský svaz.[2] Mezi lety 1919 až 1935 zorganizovala celkem 7 kongresů, jež se vždy scházely v Moskvě, Výkonný výbor se sešel celkem třináctkrát. Kominterna byla rozpuštěna roku 1943 s cílem čelit hitlerovské propagandě, která tvrdila, že se Moskva hodlá vměšovat do vnitřních věcí jiných zemí a bolševizovat je a rovněž jako vstřícné gesto vůči západním Spojencům. Po válce ji v roli nástroje k řízení světového komunistického hnutí nahradila Kominforma.
Kominterna
Komentáře jsou uzavřeny.