»Český Belmondo« Karel Hlušička

od redakce

Koncem srpna uplynulo 100 let od narození českého divadelního, filmového a televizního herce, režiséra a mistra dabingu Karla Hlušičky.

Dlouholetý člen činohry libeňského Divadla S. K. Neumanna, od roku 1990 Divadla pod Palmovkou, se věnoval také divadelní a rozhlasové režii a dlouhá léta spolupracoval s dabingem.

Jeho hlasem také mluvili hrdinové v řadě oblíbených filmů, jako Tři mušketýři, Vinnetou, Hrabě Monte Christo, Angelika, markýza andělů, Bídníci, Moulin Rouge a mnoha dalších. Za celoživotní mistrovství v tomto oboru získal roku 2004
Cenu Františka Filipovského. V roce 1995 obdržel cenu Senior Prix za celoživotní práci.

Bojoval v Pražském povstání
Narodil se 25. srpna 1924 v Praze do rodiny pánského krejčího Václava Hlušičky a modistky Karolíny. Po základní škole
úspěšně složil přijímací zkoušky na státní konzervatoř, ale měl smůlu – přišla okupace a s ní totální nasazení a on místo do školy nastoupil do továrny na letecké přístroje. V květnu 1945 se aktivně zapojil do Pražského povstání, jako mnoho Pražanů vyslyšel výzvy Českého rozhlasu a vydal se k jeho budově bránit ji a stavět barikády, později v Podolí dokonce získal pušku a zúčastnil se bojů u Vltavy v Modřanech. Hodně lidí kolem něj nepřežilo, jeho naštěstí kulky minuly.

Životní zkušenost ho brzy po německé okupaci přivedla do komunistické strany.

Po válce konečně začal studovat na pražské konzervatoři, po roce však přestoupil na konzervatoř do Brna, kterou absolvoval v roce 1949. První divadelní angažmá získal v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde se prosadil také jako režisér. Působil tam deset let, spolupracoval i s rozhlasem. V roce 1959 pak natrvalo zakotvil v pražském Divadle S. K. Neumanna, nynějším Divadle pod Palmovkou. Z jeho významných divadelních rolí připomeňme hry Hamlet, Dvanáct rozhněvaných mužů, Sluha dvou pánů nebo Dalskabáty. Pohostinsky zde účinkoval i po odchodu do důchodu, naposledy měsíc před svou smrtí ve hře Králova řeč, představení už ale kvůli nemoci odehrál na invalidním vozíku.

Na kontě 150 filmových rolí
Svůj filmový debut si odbyl dva roky po příchodu do Prahy ve filmu Václava Kršky Kde řeky mají slunce. Celkem má na
svém kontě na 150 filmových a televizních rolí. Jeho štíhlá postava a ostře řezané rysy mu vynesly přezdívku »český Belmondo« a předurčily ho hlavně pro role mužných hrdinů či drsných chlapíků v dobrodružných, válečných a kriminálních filmech; za všechny jmenujme Zatykač na královnu, Zbraně pro Prahu, Výstřely v Mariánských Lázních, Cesty mužů nebo Drsná planina. Svou lásku ke koním (byl majitelem klisny Zity a amatérsky jezdil ve Velké Chuchli) plně využil v roli zaměstnance hřebčína a otce malého Adama ve snímku Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže podle knihy
Alana Marshalla.

Objevil se také v seriálech Sňatky z rozumu, Třicet případů majora Zemana, Robinzoni z Kronborgu, Hotel Herbich a Sanitka.

V 60. letech byl ženatý s Marií Krejčovou, s níž měl dvě děti. Později žil až do své smrti s bývalou primabalerínou, choreografkou a taneční pedagožkou Libuší Královou. Jeho koníčkem kromě milovaných koní se stal i renesanční mlýn
z roku 1557, který si koupil na Prachaticku v roce 1960 a ve spolupráci s památkáři ho postupně zveleboval. Až do konce života byl nesmírně vitální. Zemřel v Praze 10. listopadu 2016 ve věku 92 let, když podlehl rakovině plic.

Helena KLUZOVÁ

Přečtěte si další články

Zanechat komentář

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.