Z místních farem na stůl i do škol

od redakce

Spolky Impact Hub s podporou Hnutí DUHA a platformy SoFarm odstartovaly kampaň rozvoje výroby regionálních potravin na Tišnovsku, mikroregionu severozápadně od Brna. Chtějí tak společně podpořit lokální zemědělce a zpracovatele v odbytu jejich produktů přímo v místě, kde se tyto potraviny vypěstují, hospodářská zvířata odchovají a kde se i zpracují pro trh. První třicítka výrobců se tam již dostala do Adresáře farmářů. Možnosti odběru místních produktů představili zemědělci také na setkání se zástupci školních jídelen.

Třiatřicet zapojených zemědělců a zpracovatelů z Tišnovska, tři kulaté stoly s místními lidmi, tři rozpracované projekty na podporu odbytu místních potravin a zemědělců, kteří se starají o půdu. Do budování tzv. Živého mikroregionu Tišnovsko se společně pustil Impact Hub, Hnutí DUHA, Místní akční skupiny Brána Vysočiny a spolek Hojnost, který provozuje v Tišnově obchod s (nejen) lokálními potravinami. 

Právě Tišnovsko je první mikroregion, v němž Impact Hub prozkoumal reálné potřeby farmářů, sousedů, starostů, podpůrných organizací a dalších aktérů udržitelného hospodaření. Oblast na pomezí jižní Moravy a Kraje Vysočina má rozmanitou krajinu, výhodné klima a dlouhou tradici v zemědělství. Navíc za humny je velké odbytiště – velkoměsto Brno a Tišnovsko nabízí kromě potravinářské produkce i potenciál pro agroturistiku.

Pomoci s podporou odbytu místních zemědělců 

Průzkum mezi zemědělci na Tišnovsku ukázal, že podpora odbytu, ať už prodejem ze dvora nebo dodáváním do školních jídelen, je něco, s čím může Impact Hub pomoct. Ukázkový příklad spolupráce, podporující lokální potraviny ve školním stravování, je školní jídelna Základní a mateřské školy T. G. Masaryka v Drásově. Farmáře, od kterých odebírá základní potraviny, tu znají osobně kuchařky i školní děti. Právě veřejné a školní stravování je jedna z cest, jak do jídelníčku nejen dětí zařadit zdravé lokální potraviny, které jsou spojeny s krajinou a lidmi, kteří v ní hospodaří. 

Kontakty na první třicítku farmářů byly také umístěny v mapě Adresář farmářů Hnutí DUHA. Lidé si tak zde mohou vybrat konkrétního zemědělce, od kterého nakoupí nebo k němu pojedou na návštěvu. Např. jablečný cider Náčelník ze sadů v obci Kaly, který zde také přímo zpracovávají, nebo pstruha na štědrovečerní stůl z Nedvědic či vejce z Brusné. Díky blízkosti Brna řada zemědělců a zpracovatelů také nabízí zavážky svého zboží do tohoto čtyřistatisícového města. Nebo si lidé mohou nakoupit při výletě do Tišnova ve zdejší Spižírně. Např. Ekofarma Nelepeč zde nabízí své mléčné výrobky, které jsou každoročně oceňovány jako Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Najdi svého farmáře 

Hnutí DUHA a Impact Hub také v říjnu uspořádaly akci pro veřejnost s názvem Najdi svého farmáře. Na akci své produkty nabízela desítka farmářů z celého Jihomoravského kraje. Produkty pocházely vesměs z ekologického zemědělství. Kromě ochutnávky si návštěvníci mohli produkty také koupit. Třeba sýry (ovčí, kozí či kravské), panenské oleje, marmelády, vína a především zeleninu přímo z polí. Propojením producentů a spotřebitelů organizace mimo jiné poukázaly na fakt, že obsah našeho jídelníčku ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i podobu a zdraví české a moravské krajiny.

Katarína Šlepkovská, programová manažerka Živého regionu z Impact Hub, řekla: »Mít v lednici vajíčka, která necestovala stovky kilometrů, v nejbližším městě obchod, kde je lokální sezónní zelenina nebo maso vždy po ruce, a v obci školní jídelnu, která vaří čerstvé jídlo z českých surovin. Jíst lokálně dává smysl, přesto jde dnes spíš o výjimku než samozřejmost. Chceme pomáhat v konkrétní oblasti farmářům k udržitelnému hospodaření. A tím i nám všem ke krajině, z níž budu moci čerpat i další generace.«

Marie Tinková, vedoucí školní jídelny Základní a mateřské školy T. G. Masaryka v Drásově, připojila: »Z místní farmy Podal je to k nám do školy, co by kamenem dohodil. Odebíráme brambory, cibuli, česnek, zelí bílé a červené, dýně všeho druhu, i melouny jsou k mání. Žáci jezdí na exkurze třeba i na farmu Ráječek do Brna nebo do Libochové, kde se vyrábějí mléčné výrobky z domácího kravského mléka. Hlavní přínos vidím v tom, že zdravé stravování můžu šířit napříč všemi věkovými kategoriemi strávníků. Ve školní jídelně se stravují děti MŠ, žáci ZŠ, školní zaměstnanci a cizí strávníci, například z řad našich seniorů.«

Eliška Vozníková z Hnutí DUHA uzavřela: »Víme, že máme v okolí Brna řadu zemědělců, kteří pěstují lokální zdravé potraviny v bio kvalitě. A také víme, že tu jsou spotřebitelé, kteří lokální zdravé jídlo chtějí. Cílem akce Najdi svého farmáře bylo, aby se vzájemně seznámili, zjistili, kdo na jedné straně pěstuje skvělé brambory a okurky nebo dělá výborné biovíno, a kdo přesně takové produkty na druhé straně žádá. Vazby mezi pěstiteli, spotřebiteli, ale třeba i gastro specialisty, jsou velmi důležité, protože to, jak potraviny pěstujeme, ovlivňuje kultivační ráz v jaké krajině žijeme.«

(vž)

FOTO – Ester DOBIÁŠOVÁ

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.