Oběd v restauraci v březnu podle společnosti Edenred meziročně zdražil asi o 15 korun na 156 Kč. Nejdražší obědy byly v Praze, průměrná cena činila zhruba 175 Kč.
Vyplývá to z šetření společnosti Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity. Jídlo přitom bude zřejmě v důsledku vysoké inflace a dalších nákladů provozovatelů stravovacích zařízení dál zdražovat.
Ve srovnání se třetím měsícem roku 2020 Češi za oběd v restauraci letos v březnu zaplatili přibližně o 35 Kč více. Od března 2017 průměrná cena vzrostla o 48 Kč. Společnost Edenred upozornila, že růst výdajů na obědy dlouhodobě převyšuje nárůst reálných příjmů. »V pětiletém horizontu útraty v restauracích vzrostly o 45 %, nárůst příjmů byl ale za srovnatelné období o osm procentních bodů nižší,« uvedla společnost.
Nejrychleji jídlo a útraty v restauracích podle Edenred stoupají od přelomu jara a léta předloňského roku, tedy v době prvního rozvolnění protiepidemických opatření. Aneta Martišková zodpovědná v Edenred za firemní vztahy řekla, že dlouhá léta se ve stravovacích provozech mimo hlavní město dal oběd pořídit kolem 100 Kč, v současné době většinou ale nestačí ani 150 Kč.
»Když je inflace v pásmu, na které jsme byli zvyklí v předchozích létech, tak to na chuti lidí chodit do restaurací po celý rok nijak neubírá, při současném prudkém růstu cen ale může dojít ke změně spotřebitelského chování,« dodala Martišková.
(ici)
2 komentáře
Narvěte si ty šmakulády a motané močky do zádele !
Proc me neprekvapuje, ze se po exposlancich KSC Filip, Ondracek, Dolejs, Kovacik atd slehla zem? Kdyz si uzili hojna leta v parlamentu a ted po nich rodna strana chtela polovinu odchodneho. A co Kacena za 2 roky? PS 75+ a 2,5%
Komentáře jsou uzavřeny.