Jak Rusko odpovídá na sankce Západu

od redakce

Rusko v reakci na sankce Západu zakázalo export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Informovala o tom ruská vláda, která současně pracuje i na opatřeních směřujících ke znárodnění majetku zahraničních firem, které chtějí z Ruska odejít.

Premiér Michail Mišustin řekl, že zákaz vývozu se bude týkat zboží zahraničních společností působících v Rusku. Na seznam vláda zařadila přes 200 položek, mimo jiné železniční vagony, kontejnery, turbíny a další zboží. Ministerstvo hospodářství uvedlo, že byl zakázán vývoz některých druhů lesnických a dřevařských produktů. Zákaz vývozu do konce letošního roku se týká mimo jiné automobilů, letadel a dronů, napsala později agentura TASS.

Sankce dopadnou na 48 zemí, včetně Spojených států a Evropské unie. Rusko reaguje i na to, že se západní společnosti hromadně stahují ze země. V reakci na to ruská vládní komise schválila první krok ke znárodnění majetku zahraničních firem, které opustí zemi.

Seznam šesti desítek společností, jejichž majetek by mohl být znárodněn, dostala vláda a generální prokuratura, napsal list Izvestija. Zahrnuje podle něj mimo jiné firmy Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota či H&M. Seznam není konečný, uvedl Oleg Pavlov, který vede organizaci Public Consumer Initiative. Jakmile některá firma oznámí odchod z Ruska, aniž by poskytla záruky ruským spotřebitelům, přibude na tento seznam, řekl.

»Ruská vláda již pracuje na opatřeních, která zahrnují bankrot a znárodnění majetku zahraničních organizací,« řekl bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. »Zahraniční společnosti by měly pochopit, že návrat na náš trh bude obtížný,« dodal.

(ici)

Přečtěte si další články

2 komentáře

Jaroslav Prchal 12/03/2022 - 10:27

Celou noc jsem nespal z toho, že už si nikdy nekoupím ruský mobil nebo počítač, nesvezu se ruským autem a neproletím ruským letadlem. To nám to Putin tedy nandal.

petr 14/03/2022 - 06:52

J.Prchal : no,ani já a doufám,že skoro celá republika … 🙂 mám hrůzu z toho,že mi rusáci zakážou třeba lítání na simulátoru 🙂 🙂 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.