E-shopů už máme přes padesát tisíc

od redakce

Podíl e-shopů na českém maloobchodu loni podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) dosáhl 17 procent, meziročně vzrostl o procentní bod. Očekává se přitom další růst významu internetových obchodníků, v roce 2030 by mohl on-line prodej tvořit až čtvrtinu z maloobchodu.

Trend zrychlila v posledních dvou letech pandemie koronaviru. Většina kamenných prodejen musela být několik měsíců uzavřena, lidé tak byli v případě oblečení či obuvi odkázáni na nákup přes internet. Tempo, jakým význam elektronického prodeje vůči českému maloobchodu roste, je podle výkonného ředitele APEK Jana Vetyšky lépe znatelný při pohledu o mnoho let zpět. »Například v roce 2005 byl podíl on-line prodeje na českém maloobchodě jen 1,6 %,« řekl.

Internetové obchody nabývají na důležitosti nejen z hlediska prodaného zboží, roste i jejich význam jako zaměstnavatele. V e-shopech pracuje podle Vetyšky kolem 85 000 lidí, se započítáním návazných služeb v čele s logistikou pak zhruba 120 000 lidí. Vetyška upozornil, že je to zhruba o 20 000 pracovníků více než v potravinářské výrobě.

Češi loni v internetových obchodech podle dat nákupního rádce Heureka a APEK utratili 223 miliard korun, meziročně o 14 % více. Počet internetových obchodů ve srovnání s předchozím rokem vzrostl o tři procenta na 50 985.

Podle průzkumu platformy pro internetové obchody Shopsysu se zvyšuje využití takzvaných omnichannel řešení, kdy obchody využívají více prodejních kanálů, tedy vedle e-shopu mají kamennou prodejnu nebo mobilní aplikaci. Dvě třetiny prodejců přitom podle průzkumu Shopsysu používají lokální řešení. Většina obchodů v rámci omnichannelu nabízí také informaci o skladových zásobách, možnost objednání on-line a vyzvednutí na pobočce nebo informaci o nejbližší pobočce. Vyzvednutí na pobočce přitom neumožňuje jen deset procent obchodníků.

(ici)

Přečtěte si další články

1 komentář

jmm 01/04/2022 - 19:41

Taky nakupuji…
Ale některé mají kontakt na “bílého koně”…
Někteří ani nevědí, že mají Email…
A někteří jen po telefonu….
Legrační jsou “chaty”, formální, neznalí, zanechte zprávu atd…

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.