S Karlem Sýsem o »Akci Heydrich«

od redakce

V pondělí 13. června se v Praze uskutečnila beseda s předsedou Unie českých spisovatelů Karlem Sýsem, zasloužilým umělcem. Besedu k 80. výročí útoku československých parašutistů na Reinharda Heydricha a následnému nacistickému masovému teroru, vyhlazení Lidic a Ležáků zorganizoval Komunistický svaz mládeže.

Karel Sýs při besedě čerpal ze své rozsáhlé práce, kterou vykonal při přípravě knih zabývajících se obdobím nacistické okupace a odbojem proti ní, Akce Heydrich – příliš mnoho otazníků a Protektorát ve fotografiích, i z nových informací.

Sýs zdůraznil opomíjené psychologické momenty, které ovlivňovaly parašutisty, jejich spolupracovníky z řad domácího odboje i jejich protivníky, příslušníky okupačních sil i jejich domácích kolaboranty.

Jsou ještě prázdná místa

Detaily, které byly zmíněny při besedě, dokreslovaly hluboce rozporný obraz, který obsahuje i přes desítky let zkoumání prázdná místa. V besedě byly zmíněny široké souvislosti těchto událostí, které zahrnovaly vztahy mezi velmocemi a frakcemi ve vedení nacistů, přesahovaly do vzdálenější minulosti i do současnosti. Například prvorepublikový policejní aparát předal své znalosti o komunistech a další opozici nacistům pro účely teroru proti odboji. Naopak vysocí nacističtí pohlaváři i zločinci poskytly své »schopnosti« vojenským a politickým strukturám západní Evropy, SRN, NATO a EU. Manželka Heydricha Lina, sama vášnivá nacistka, která jako vdova využívala práci vězňů, po válce udržovala kontakty s bývalými představiteli SS a obdržela v Německu generálský vdovský důchod s odůvodněním, že její muž padl v boji.

Sýs svým nezaměnitelným způsobem ukazuje nereduktivní obraz našich dějin, plný nahodilostí i skrytých zákonitostí, které jsou lemovány osobními tragédiemi, hrdinstvím i zradou. Nezamlčuje, pokud existují protikladná svědectví a interpretace. Jak sám přiznává, jeho dílo je nepohodlné pro oficiální pozitivistickou historiografii, která nedomýšlí tam, kde neexistuje dostatečný podklad. Rozpornost dokladů pak umožňuje oficiální moci selektovat, budovat mýty a potlačovat pro ně nepohodlné momenty dějin. I proto byla tato beseda vysoce hodnotná.

(ond)

FOTO – autor

Přečtěte si další články

3 komentáře

W14 17/06/2022 - 00:40

DEPORTACE 2

Sověti deportovali každého, o kom si mysleli, že by mohl být hrozbou, a poté importovali Rusy, aby osídlili strategické oblasti. Potom ti Rusové protestují proti tomuto národu, když se zhroutí Sovětský svaz. Pak Rusko napadne tuto oblast, aby „chránilo původní Rusy“, když nikdy domorodci nebyli.

ctenář 16/06/2022 - 20:03

Sýs má jmen jako nějaký disident.
Pseudonym – Jules Verny, Václav Spán, Věra Sýsová, Kosmas.

Básničky ano, ale komunista a ???
Udělení státního vyznamenání České republiky za vynikající občanské zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a jiné výjimečné činy”.

Milouš 16/06/2022 - 19:43

Jábychřek takhle, soudruzi. Soudruzi Gabčík a Naďmároš to bychřekl nedomysleli. Do důsledků. Mělo se prostě počkat a pak by se vidělo. A né prostě hrrr na soudruha Hajdra. Zbrklost tohleto!

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.