Velké překvapení

od redakce

Na hřbitově v Králíkách (pod Sněžníkem) v okrese Ústí nad Orlicí jsou pochováni čtyři rudoarmějci. O hrob se starají členové místní organizace KSČM a je v bezvadném pořádku. Na pomníku je výstižně napsáno: »Zde spí svůj věčný sen…« Padli 8. května 1945, prakticky v posledních hodinách války.

Před časem správně poznamenal jeden z autorů: »Za ta dlouhá léta se generace vyměnily, historická paměť a zkušenost mizí…« Připomeňme, co se na samé hranici východních Čech tehdy stalo.

Vojska 4. ukrajinského frontu Rudé armády maršála A. I. Jeremenka vstoupila od východu do kraje Královéhradeckého a Pardubického (východních Čech) ve dvou mohutných proudech. Severní směr: Opava-Šumperk-Hradec Králové-Praha, jižní směr: Olomouc-Pardubice-Praha.

Průzkumníci Rudé armády se prakticky nikde dlouho nezastavovali. Určité problémy měli při průjezdu městy. Dne 6. května 1945 přijely do Králík německé baterie těžkých a protiletadlových děl. Zakopali se a dělostřelci oznámili, že budou město před Rudou armádou bránit. O den později však pozice opustili a rozprchli se do okolních lesů. Přicházeli jen v noci pro jídlo. 

Vedení města mezitím rozhodlo prohlásit Králíky otevřeným městem. Občané vyvěsili bílé vlajky, někteří i československé. Situaci však zkomplikoval příchod asi 200 mužů nějaké ustupující jednotky SS. I oni pomýšleli na obranu.

V ranních hodinách 8. května přijel od Červené Vody sovětský tank. Zastavil se na okraji Králík (u tehdejších městských jatek) a vypálil několik ran z děla a dávku z kulometu. V 11 hodin opět od Červené Vody přijelo černé osobní auto s parlamentáři Rudé armády a ocitlo se v prudké palbě jednotky SS.

Žádné vyjednávání! Šofér a jeden voják zemřeli na místě, třetího odvlekli vojáci SS do města a zastřelili u továrny Famo (později n. p. Tesla).

Fanatičtí místní Němci

V Králíkách byli místní Němci fanatičtí. Dne 5. prosince 1938 město navštívil Adolf Hitler a prohlížel si hraniční opevnění. Jak se píše, »pak prý lehce v hotelu Beseda poobědval a odjížděl za frenetických ovací«. Když jsem v roce 1960 začal v Králíkách učit, žil ještě jeden místní tkadlec, kterému údajně podal »vůdce« ruku. Říkalo se o něm, že od té doby si ji nikdy neumyl!

Do města přijel sovětský tank (jak je v kronice psáno, »neustále střílel«) a Němci ustoupili k Prostřední Lipce. Po celé dny 9. a 10. května městem nepřetržitě projížděla Rudá armáda směrem na Mezilesí (dnes v Polsku) a Kyšperk (dnes Letohrad).

Průzkumníci pokračovali 8. května na západ. V Hradci Králové byli brzy ráno 9. května. První osvoboditel Hradce Králové se jmenoval Ivan Nikolajevič Kuroščepov (1923-2009). Ani on v Hradci Králové nezůstal – hlavní cíl průzkumu byly Poděbrady a Praha. Teprve hodně později jsme se dověděli, že vstoupil roku 1941 do armády jako dobrovolník. Bojoval pod Moskvou, u Stalingradu, v roce 1943 osvobozoval Donbas a levobřežní Ukrajinu. Dosáhl hodnosti plukovníka. Stal se čestným občanem města Hradec Králové.

Jména průzkumníků, parlamentářů a čtvrtého rudoarmějce, kteří padli v Králíkách, se nikdy asi nedovíme. Nikdy se také nedovíme, zda to byli Rusové, Ukrajinci, Kazaši… Na rozdíl od I. N. Kuroščepova, který měl »válečné štěstí«.

A v čem spočívá velké překvapení? V těchto složitých dnech se na hrobě objevila kytice rudých karafiátů. Kdo ji položil, nevíme.

Jaroslav ŠTRAIT

Přečtěte si další články

14 komentáře

PetJednaLenin 09/05/2022 - 22:40

PORAD STEJNE

Bělogorovka. Mrtvých bude víc než 60. Ve škole se skrývali 90 lidí. Russká bomba prorazila dvě patra a explodovala v přízemi. Zveřejnil Nurnberg 2022

PetJednaLenin 09/05/2022 - 22:20

JOSEF TY SVABE,

protoze to jsou porad stejne kurvy, je snad jasne.

BOLSEVICI stali za komunistickym Sojuzem, stoji za kapitalistickym ruZZkem a kdyby v Kremlu vladl lidozrout, ukousnou si vlastni prdel.

PROTO

Děčínský 09/05/2022 - 12:42

Jak to vypadá, tak fašisté jsou stále drzejší, ale jak jinak, když vylezli z kanálů. Také svou “demokracii”, tj. vládu lidu!, si upravili jen do černa, žluta a modra. Přitom jsou i slepí, když nevidí, jak na východě svítá- VSR, Čínská republika, etc., neboť budoucnost je pro změnu kapitalismu nezbytná, i když ne skokem.

Josef Kořínek 08/05/2022 - 18:33

Proč stále hlupáci stotožňují Sovětský Svaz se současným Ruskem? – Nejspíš proto, že jsou hlupáky “z povolání”.

NINO 08/05/2022 - 18:53

Jsme v pasti a pod námi je hora sraček. Pokud se odrazíte k lešímu cíli, hubou do nich spadnete.

PetJednaLenin 09/05/2022 - 22:20

JOSEF TY SVABE,

protoze to jsou porad stejne kurvy, je snad jasne.

BOLSEVICI stali za komunistickym Sojuzem, stoji za kapitalistickym ruZZkem a kdyby v Kremlu vladl lidozrout, ukousnou si vlastni prdel.

PROTO

Josef Kořínek 11/05/2022 - 09:04

PetJedaLenine A TOBE HRABE

PetJednaLenin 08/05/2022 - 01:46

Zkuste chlapi soudruzi bolsevici pohlednout z hromady sracek pod nohama vzhuru a DOPREDU.

Jiste jste videli fotky pruvody shromazdeni ruZZkych rebjatek od skolky po putlerjugend.
Oblecene v mundurech recitujici bojujici, jako v KLDR vsem vtloukano do hlavy zaludne smrtonosne NATO a USA.

Vzpominajicimi hrdymi na spoluvyhranou valku pred 80 lety a vypustenou raketu pred 60 lety, DAL UZ NIC.
Plus cekista vypustil Kindzal okolo Ameriky, ti jsou posrani a nase hypersuper jim vse sestreli.
BEZNADEJ SMUTEK nebo SMICH POHRDANI hordou?!

fronda 08/05/2022 - 00:30

A proč by to mělo být velké překvapení? Vždyť je to normální, alespoň pro nás antifašisty.

abbeyroader 07/05/2022 - 21:16

Jaroslave, víte co je smutné? V těchto dnech, kdy vzpomínáme na hrdinství našich osvoboditelů z Rudé armády je jejich památka sprostě pošlapávána. Vrazi z Ozbrojených sil Ruské federace (nástupce Sovětské armády, nástupce Rudé armády) zabíjejí ženy a děti a starce i v těchto slavných májových dnech. Hrdinové se obrací ve svých hrobech. V hlubokém studu za své “pravnuky”. Ani naše rudé karafiáty jim nemohou pomoci…

fronda 08/05/2022 - 00:28

Jestli on tady někdo příliš nevěří válečné propagandě banderovské diktatury.

PetJednaLenin 08/05/2022 - 01:32

V Norsku troli ruZZaky burgrem BANDERA.
Pripustte si BOLSEVICI, ze jste ho spoluvytvorili.
Jak rikal Bures o ODS, kdyz se vydal chranit sve zajmy.
A PROC vsechny sousedni nebo porobene zeme SSSR bojovaly o SVOBODU?
Kdyz podle vas vsichni zili v raji, zadratovanem

PetJednaLenin 08/05/2022 - 01:26

BOLSEVICI 75+ SOUHLASI

Fórum s názvem “Fórum bezpečného internetu”. S radikálním řešením, jak udělat internet v Rusku bezpečným vystoupil účastník “Zrušme ten internet”.

Josef Kořínek 10/05/2022 - 08:45

abbeyroader – Smutné je, že mnoho lidí nechápe, že armáda RF není armáda Sovětského Svazu. Směřování záleží na vedení země. Dnešní Rusko je kapitalistické a spojovat je s jakýmsi komunismem může jen zapšklý trumbera. Také nemám to Rusko rád, ale chápu jeho kroky, neboť je ve smrtelném ohrožení USA. Ukrajina, pod vedením po majdanu nainstalované vlády, se propůjčila jako záminka k těsnému obklíčení RF, takže kdyby měli Ukrajinci rozum, brali by to “napadení” spíš jako pomoc. A ty škody na “infrastruktuře” se dotknou jen těch prostých občanů, zatímco kapitalisté-podnikatelé z obou stran se budou pakovat miliardami za obnovu škod. A ještě se budou chlubit tím, že zajišťují lidu práci. – Holt, lidi jsou nepoučitelní a coby voliči lehko ovladatelní podvodníky.

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.