Rusko a svoboda

od redakce

»Rusko je třeba zničit, aby Rusové mohli být svobodni«. To není můj výmysl, ale obsah komentáře, jenž byl minulý pátek zveřejněn na Seznamu. »Sibiř je příliš velké území, než aby mohlo patřit jednomu státu«. To první vymyslel český novinář ještě si pamatující, co se přednášelo na pražské fakultě sociálních věd, ale nic nevědoucí, co se dělo v pětačtyřicátém. To druhé je připisováno americké ministryni Madeleine Albrightové, která se nikdy od tohoto výroku nedistancovala. A tak se zpochybnění pravosti, protože vyvolal rozruch, ujal bývalý redaktor Svobodné Evropy a chvilku i šéfredaktor Lidových novin, kyjevský rodák Jefim Fištejn. Prý to vymysleli někde v Rusku.

Prý ovšem neznamená vědět. Oba citáty, jak vidno, jsou tedy zřejmě české provenience, protože onen komentátor a sama Madlenka Korbelová, jak se ministryně zahraničí USA kdysi jmenovala, se narodili tady, v českých zemích. Obě věty se vlastně doplňují.

Pokud by se uskutečnila vize v prvním citátu, mohla by platit i ta v druhém. Rusové by ovšem mohli být »svobodní«, ale bez svého nerostného bohatství.

Ministryně Albrightová se sice uskutečnění své vize nedočkala, ale zato dalších ulic pojmenovaných u nás jejím jménem ano. Jsme totiž mistři v přemalovávání tabulek. Jednu takovou jsme, tedy pražský primátor Pirát Hřib za asistence starosty šesté městské části »topáka« Koláře, už stačili vyměnit dokonce ve zmíněný pátek. A tak starý historický název Korunovační ulice, kde sídlí ruské velvyslanectví, rázem změnili v ulici Ukrajinských hrdinů. Je to další příklad, kdy historické názvy v tomto místě »vzaly zasvé«. Z důvodu politických ambic zmíněných pánů i jiná část zdejšího místopisu změnila staré historické jméno Pod Kaštany na »aktuálnější«, jakéhosi Němcova.

Kdybychom větu zmíněného komentátora vzali doslova, pak vize paní Madeleine by skutečně mohla být naplněna. Jenže jak toho dosíci, zní otázka. Na Sibiř nebo »jen« do Moskvy je například od Kyjeva dlouhá cesta a těžko by ji mohli uskutečnit »hrdinové z Azova«. Asi by se ovšem našli »čeští bojovníci«, kteří by se postavili po bok azovským batalionům. Ale stále by to bylo zatraceně málo. Rusové, jak známo, když se ocitnou v nebezpečí, se dokážou přímo geniálně sjednotit. Stačí si přečíst Tolstého Vojnu a mír či třeba Grossmanův Stalingrad. Jak by tedy chtěl komentátor ze Seznamu zničit Rusko, aby se mu to povedlo? Přejmenováváním pražských historických ulic, nebo spíš atomovými zbraněmi? To první nestačí, v to druhé se mně ani nechce věřit. Opravdu až sem by onen až příliš mladý komentátor chtěl dojít?

Jde mi však o ony »ukrajinské hrdiny«, po nichž je už dnes pojmenována část jedné české ulice. Jsou opravdu »hrdiny«? Mohou být hrdiny ti, kterým nad hlavou vlají postnacistické symboly a kteří se hlásí k odkazu Ukrajinské povstalecké armády – k banderovcům, či dokonce k SS? Kteří se ocitli na seznamu porušovatelů lidských práv dokonce vedeném v OSN? Jestliže podle pánů Hřiba a Koláře právě toto jsou naši hrdinové, pak je někde chyba a měli bychom, my ostatní, se začít bát. O Rusko nikoli, to si svou svobodu najde samo. Nepotřebuje k tomu prostředníka. Ale o nás, žijící tady uprostřed Evropy, o nás se bojím.

Můj poslední komentář budiž varováním. Už další pro Haló noviny nenapíši. Končí totiž jedna etapa, která nás staré, naši paměť a naše zkušenosti už nepotřebuje, a to nejen ve společnosti. Jinak za vše svým čtenářům, za jejich přízeň, moc a moc děkuji.

Jaroslav KOJZAR

Přečtěte si další články

25 komentáře

Yurri Simon 02/05/2022 - 23:30

Ouups..! Ale klid.. asi jenom nějaká ukrajinská “speciální stavební operace..” :)))

https://echo24.cz/a/SRNk3/ukrajinska-armada-odpaluje-okupantum-mosty-v-rusku-i-na-ukrajine

Martin Volný 30/04/2022 - 11:23

Pamatuji pana Kojzara z minulých dob, kdy napsal v Rudém právu proti disidentům článek Havel a jemu podobní. . Já jsem byl tehdy na druhé straně barikády, kvůli podpoře Václava Havla jsem byl u výslechu na policii. . Ovšem od té doby se v tomto směru mnoho změnilo. Rudé Právo přešlo na druhou stranu , stejně jako mnoho převlékačů kabátů. Mezi nimi například generál Pavel, přešel z armády Varšavského paktu, kde přísahal, že věrně budou bránit socialismu, do služeb NATO, kde dostal ještě ještě teplejší místo. Pan Kojzar zůstal svému postoji věrný a má odvahu se k němu veřejně hlásit , i přes sprosté každodenní urážky anonymů, kteří si zde léčí svoje mindráky , které se tehdy neodvážili ventilovat. Já jsem bojoval tehdy, on za svoje názory bojuje dnes. Abi in pace.

psy_cho 01/05/2022 - 11:11

Pavel neměl přísahat žádnému socializmu, si to komunisti zavedli jak Hitler, ale vlasti. Vojáci nemají bránit socializmus, ale zem. No nevím, jak by se vám líbilo, kdyby Německo neuhlo ze svých “zásad” a zůstalo u svých postojů z let 1933-1945 a dodnes hlásalo nacionální socializmus. Kojzar zůstal u svých zásad, velebí utlačovatele, vrahy a KSČ, která je na úrovni NSDAP.

fronda 01/05/2022 - 21:27

Vždyť neuhlo, prakticky celý Západ podporuje nácky v Kyjevě.

petr 08/05/2022 - 16:34

fronda : ty vaše ,,nácky v Kyjevě” podporuje cca 141 zemí v OSN – pouze čtyři země podporují skutečné nácky v Rossii.

Velký Max 01/05/2022 - 11:33

Jedna věc je setrvat na svých názorech a nepřevlékat kabát. Druhou je, že Kojzar svojí dlouholetou činností v Haló novinách přispěl k nereformovatelnosti KSČM a obecně přispěl k diskreditaci a faktické neexistenci české levice. Spolky, které se dnes (mimo ČSSD)se mají sejít na “Míráku” k oslavě 1.máje jsou s touto absolutně nereformovatelnou partají propojeny pupeční šňůrou

fronda 01/05/2022 - 21:25

Komunistické hnutí nepotřebuje “reformovat”, sociální demokracie ano. Neexistence (nejen) české levice je způsobena tím, že se naopak právě až moc “reformovala”, takže si zadala s kapitalismem, se zločineckým Severoatlantickým paktem, s oligarchy…

psy_cho 02/05/2022 - 20:35

Proto vás nevolí, jste se nereformovali, jste pohrobky Stalina, Gottwalda a stále obhajujete vražedný komunizmus. K tomu stále melete, za to může západ. Jo ten může za vaše extremistické vedení, které hlásá, že chcete ostatní zničit.

petr 08/05/2022 - 16:52

fronda : ,,komunistické hnutí nepotřebuje reformovat” ? komunistické hnutí s podivnými a neuskutečnitelnými idejemi nelze reformovat !

4beatles 02/05/2022 - 08:48

Faktem je, že důstojnické a generálské špičky v každé zemi a v každé době představují jakousi (nepolitickou) kontinuitu mezi jednotlivými epochami: v Rudé armádě sloužila také spousta někdejších carských důstojníků a v Bundeswehru v 50. a 60. letech řada důstojníků někdejšího Wehrmachtu. Sám pamatuji vojenskou základní službu v osmdesátých letech a mohu říci, že mezi “lampasáky” oné doby byla spousta ožralů, primitivů, prospěchářů, nemakačenků a průšvihářů, ale nikdy jsem tam nenarazil na nějakého skutečného fanatika tehdejšího režimu, o kterém si většina velitelů myslela svoje. Fanatikové se soustřeďovali jinde – bohužel třeba v školství… Generál Pavel se mi jeví jako voják tělem i duší, který se od své minulosti osvobodil právě dlouholetou prací pro NATO. Rozhodně víc než komunista Kojzar psaním článků do HaNo nebo jiný normalizační arcikomunista kupováním si zámků v jižní Francii…

psy_cho 02/05/2022 - 20:43

Jeho táta byl za mě plukovníkem a já pro něj pracoval jako záklaďák. Byl hustý, přísný, ale poměrně spravedlivý. A fanatika jsem na vojně zažil, bože jak jsme ho dráždili na PŠM, já a kolega jsme u toho “nespali” a dávali mu záludné otázky, na které neznal odpověď. Ani nemohl, voják od střední školy s DDŠ, inteligence houpacího koně a hodně nebezpečný.

Yurri Simon 29/04/2022 - 17:40

Kojzare, ty kolaborantská, ruSSácká děvko – zmizni už konečně..! I s těma tvýma ruSSáckejma fašounama..!!!

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/v-parizi-je-sarmat-za-200-sekund-rusky-poslanec-by-chtel-strilet-na-evropske-metropole-40395426

Josef 29/04/2022 - 07:30

Je dobré si připomenout,že je na našem území asi 150000 hrobů vojáku SSSR. A také to ,že Němci zabili ve válce 360000 našich občanů.

fronda 29/04/2022 - 23:20

Dnešní režim se daleko víc stará o pár obětí poválečných excesů.

4beatles 02/05/2022 - 08:24

No našich… zhruba třetina z těch 360 000 tisíc byli židé z Podkarpatské Rusi…

jmm 28/04/2022 - 10:36

Článek 1
Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.
Článek 17
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.
(4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
(5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

Mira 28/04/2022 - 09:45

Kojzlar a Konečná stojí s balíkem posledních haló slintů na Václaváku a vnucují ten plátek občanům….ti je bez zájmu obcházejí a občas si někdo odplivne 😆 takové jsem měl dnes v noci vidění 🤩🤩🤩

Velký Max 28/04/2022 - 09:16

“Ještě jednou poslední” Kojzarův komentář je symptomatickou tečkou za dlouhodobou agónii této tiskoviny….

Nino 28/04/2022 - 09:36

Od založení měli čeští komunisté (proletáři) 100 let na spojování. Nedovedli to. Jejich odpůrci Antikomunisté s pomocí oligarchů to dokázali, jak v parlamentě tak v HANO.

Velký Max 28/04/2022 - 16:34

Nino zda se, že proletáři vzali vážně doporučení pana Kodeta z *Pelíšků * a šli tam kde Slunce nesvítí, smíř se s tím chlapče…

Yurri Simon 29/04/2022 - 17:41

:-)))))

petr 08/05/2022 - 16:43

Nino : no,máte výjimečně pravdu,soudruhu … a vězte,že se vám to spojení ( nikoli ve smyslu koitálním ) nepovede ani za dalších sto let,neboť na tohle existuje výstižné tibetské přísloví – ,,kolik mnichů-tolik náboženství” 🙂 kapišto,soudruhu ? čest

o.motl 28/04/2022 - 08:54

Pro velký úspěch uvádí Haló noviny reprízu Kojzarova blábolu.

Yurri Simon 28/04/2022 - 08:42

Už táhni do pekla, Kojzare – naškodil ses této zemi dost.

Miloš1 01/05/2022 - 22:48

Naprostý souhlas

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.