Spotřební daň z paliv se přechodně sníží

od redakce

Spotřební daň z benzinu a nafty zřejmě klesne dočasně o 1,50 koruny na litr. Vládní návrh na přechodné snížení daně od začátku června do konce září schválila Sněmovna zrychleně už v prvním čtení. Opatřením vláda reaguje na prudké zdražení pohonných hmot. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Opoziční hnutí ANO neuspělo s požadavkem, aby úleva platila až do konce roku. Novelu podpořilo 154 ze 156 přítomných poslanců. Pro návrh ANO na prodloužení opatření do konce roku předtím hlasovalo 76 poslanců, k jeho přijetí bylo nutných 79 hlasů.

Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že ceny u čerpacích stanic by mohly díky snížení spotřební daně klesnout až o 1,80 Kč na litr.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připomněl, že 9,1 procenta z této daně získává Státní fond dopravní infrastruktury, ale ujistil, že vláda fondu dopravy tento výpadek dorovná. Změna bude dočasná. »Je to na období od 1. června do 30. září 2022. Předpokládaný výpadek na straně státního rozpočtu činí přes čtyři miliardy,« doplnil.

Krok správným směrem, ale nedostatečný

»Předložené snížení spotřebních daní je sice správným krokem, ale tento krok přichází příliš pozdě a je nedostatečný,« prohlásila bývalá ministryně financí a nynější předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Jde podle ní o symbolickou pomoc, která nebude mít reálný dopad. Už na tiskové konferenci před začátkem jednání ale avizovala, že poslanci hnutí i přes výhrady vládní návrh podpoří.

Dodala, že pro ANO nadále zůstávají stěžejní poslanecké návrhy hnutí na snížení DPH u energií a pohonných hmot či na odložení plateb za obnovitelné zdroje energie. ANO chce kvůli projednání těchto bodů iniciovat svolání mimořádné schůze.

Poslanec SPD Jan Hrnčíř přivítal, že se vláda snaží pomoci, ale i podle něho je to pozdě. Problémy obyvatel jsou podle něj ale širší než drahé pohonné hmoty.

Poslanci koalice a opozice se v debatě dlouze přeli o to, kdo může za nynější inflaci a jakým způsobem zmírňovat její dopady. Například Stanjura zkritizoval návrh ANO na osvobození pohonných hmot od DPH. Podotkl, že dopravcům by nepomohlo, protože jsou podle něho ve velké většině plátci této daně.

Martin Kolovratník (ANO) zase upozornil na to, že u benzinu by bylo možné snížení spotřební daně i o 3,50 koruny, aniž by klesla pod minimum stanovené EU.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku vojenského konfliktu na Ukrajině, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru už víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l. V minulém týdnu ceny pohonných hmot klesaly. Benzin Natural 95 zlevnil proti předcházejícímu týdnu o 30 haléřů na průměrných 42,40 koruny za litr. Nafta se prodává průměrně za 44,67 koruny za litr.

(jad)

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.