Stran plynu nastává »lámání chleba«

od redakce

Ruská plynárenská společnost Gazprom ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Cena plynu pro evropský trh se poté výrazně zvýšila. Evropská unie ústy předsedkyně Evropské komise oznámila, že je na to připravena….

Připomeňme, že systém plateb v rublech má fungovat tak, že si plynárenské podniky otevřou účet u Gazprombank, kam složí částku v eurech nebo dolarech. Tyto peníze pak budou převedeny na rubly.

Účet v rublech už si otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu a čtyři z nich za plyn zaplatili způsobem, který začal vyžadovat Kreml. S odkazem na svůj zdroj o tom informovala agentura Bloomberg. »Čtyři evropští odběratelé plynu už za dodávky zaplatili v rublech, jak Rusko požaduje. Další zastavení dodávek, pokud ostatní požadavek Kremlu také odmítnou, není pravděpodobné až do druhé poloviny května, kdy mají být uhrazeny příští platby,« citovala agentura Bloomberg svůj zdroj blízký Gazpromu.

Evropské firmy už si otevřely účty v rublech, aby mohly za plyn platit tak, jak požaduje Moskva, pokračoval zdroj. O těchto důvěrných informacích s agenturou hovořil pod podmínkou, že mu bude zaručena anonymita. Rusko dodává sítí potrubí plyn do 23 evropských zemí včetně České republiky.

Kurz rublu, který se ruská vláda po jeho prudkém oslabení bezprostředně po invazi rozhodla sérií intervencí a mimořádných opatření podpořit, je nyní vůči euru nejsilnější za více než dva roky.

Cena plynu pro evropský trh se nicméně hned ráno zvýšila o více než 20 procent a přechodně se dostala až na 125 eur (3064 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukázaly to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. Kolem 11.00 SELČ se cena v TTF pohybovala kolem 109 eur, a vykazovala tak nárůst o téměř šest procent. Začátkem března cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu.

EU je prý připravena

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová postup Moskvy označila za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. Členské země EU mají podle ní připraveny nouzové plány, protože se na tuto situaci připravovaly.

Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním, prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Rusko podle něj muselo přejít na platby v rublech z čiré nezbytnosti poté, co Rusku západní země ukradly značnou část jeho rezerv.

Německo na rozdíl od předsedkyně EK sleduje zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska s obavami. Německá vláda opakovaně upozorňuje, že hospodářství Německa je na ruském plynu závislé a rychlé odstřižení od zásobování by vedlo k dalekosáhlým ekonomickým problémům.

Ministr Robert Habeck na tiskové konferenci řekl, že Německo dodržuje smluvní ujednání a nadále platí za plyn v eurech. Banka Gazpromu pak platbu převádí na rubly. Takto podle něj platí za ruský plyn většina zemí, ale Polsko se rozhodlo, že tímto systémem platit nebude.

Rusko je dlouhodobě největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, podle údajů Eurostatu ještě v roce 2020 zajišťovalo téměř 40 procent spotřeby plynu v EU. Unijní statistická agentura uvádí, že na ruském plynu jsou nejvíce závislé Česká republika a Lotyšsko, kde tvoří 100 % spotřeby, následují Maďarsko a Slovensko.

Právě Jamalem, který vede přes Bělorusko a Polsko do Německa, proudí do Evropy převážná část ruského plynu. Vedle toho funguje Nord Stream, který vede z Ruska po dně Baltského moře přímo do Německa, a potrubí přes Ukrajinu. Další cestou, kterou ruský plyn míří do Evropy, je např. plynovod Blue Stream, který vede z Ruska přes Černé moře do Turecka, stejné země spojuje i novější TurkStream.

Polsko si zatím věří

Termín, do kterého mělo Polsko zaplatit v rublech, vypršel minulý pátek. Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová uvedla, že Polsko je připraveno obejít se bez plynu a případně také bez ropy z Ruska. Tvrdila, že těžba plynu v Polsku běží na maximum, polské zásobníky s plynem jsou naplněny zhruba ze 76 %, přičemž díky dodávkám přes přípojky plynovodů z ČR a Litvy nemusí Polsko do zásob sahat.

Gazprom nicméně varoval, že při nepovoleném odběru ruského plynu z tranzitních dodávek do třetích zemí tyto tranzitní dodávky sníží o objem neoprávněně odebraného plynu.

Podle think tanku Forum Energii Polsko asi 55 % své spotřeby zemního plynu kryje z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Letos na podzim má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

Bulharská schizofrenie

Bulharský ministr energetiky Alexander Nikolov ujistil, že Bulharsko má k dispozici zemní plyn alespoň na měsíc. Prozatím rovněž vyloučil opatření k omezování spotřeby plynu. Bulharský premiér Kiril Petkov pak uvedl, že jeho země nyní přezkoumává veškeré dohody s Gazpromem. Sofia hovoří o porušení smlouvy, protože dopředu zaplatila za dodávky na celý měsíc. Rusko se na dodávkách zemního plynu do Bulharska podílí z více než 90 %, uvedla agentura Reuters.

Bulharsko, které je členem EU a NATO, ale má tradičně blízko k Moskvě, je jednou z mála evropských zemí, které oficiálně odmítly Ukrajině dodávat zbraně. Proti vyzbrojování Ukrajiny byli bulharští socialisté, kteří dokonce pohrozili odchodem z vládní koalice. Nicméně bulharský vývoz zbraní do ostatních zemí EU se za poslední dva měsíce téměř ztrojnásobil, což naznačuje, že bulharské zbraně mohou jít na Ukrajinu přes jiné státy. Bulharsko, stejně jako Ukrajina a další země bývalého východního bloku, má řadu zbraní sovětské provenience. K jejich používání tak ukrajinští vojáci nepotřebují žádný speciální výcvik.

(ici, čtk)

Přečtěte si další články

2 komentáře

fronda 29/04/2022 - 23:12

Přesně tak, Západ ukradl Rusku peníze.

jmm 28/04/2022 - 10:23

Já platím plyn v Kč….doláče nebo rublíky bych si koupil abychom mohli vařit…

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.