USA. Miliardy na zbrojení

od redakce

Americký prezident Joe Biden ve svém návrhu rozpočtu pro další fiskální rok požaduje »přibližně čtyřprocentní navýšení výdajů na obranu« na rekordních 813 miliard dolarů (přes 18 bilionů Kč). V pondělí zveřejněný plán počítá mj. se zvýšením platů pracovníků ministerstva obrany a se 682 miliony dolarů pro Ukrajinu.

Navrhovaný rozpočet zhruba o 30 miliard dolarů převyšuje objem peněz vyčleněný pro aktuální fiskální rok, který končí na konci září. Loni přitom Kongres vyčlenil na fungování ozbrojených sil asi o 30 miliard dolarů více než v předchozím zákoně o financování obrany. Web Politico ovšem podotýká, že při započtení inflace by nový Bidenův plán znamenal meziroční nárůst jen o 1,5 %. Podle Reuters přítomnost ruských vojsk na Ukrajině vyústila ve volání zástupců obou velkých politických stran v USA po »posílení obranných výdajů«. Bidenova administrativa tvrdí, že její plán odráží snahu čelit hrozbám, jako je počínání Ruska nebo rostoucí riziko kybernetických útoků. Deník The New York Times uvedl, že zklamaní by mohli být členové progresivního tábora v Kongresu, kteří dlouhodobě prosazují větší důraz na vnitropolitické otázky. Kromě toho Biden sám upozorňoval na vysoké vojenské výdaje USA, když loni vysvětloval rozhodnutí ukončit misi v Afghánistánu.

Konflikt na Ukrajině ovšem vyvolává snahy zvyšovat obranné rozpočty napříč státy paktu NATO. Nový plán Washingtonu mj. žádá bezmála sedm miliard dolarů na podporu vojenských operací v Evropě, samotné Ukrajině by přinesl dalších 682 milionů. Peníze by prý zemi pomohly »postavit se proti škodlivému ruskému vlivu a uspokojit potřeby spojené s bezpečností, energiemi, otázkami kyberbezpečnosti, dezinformacemi, makroekonomickou stabilizací a odolností občanské společnosti«. Biden kromě toho navrhuje zvýšit platy uniformovaných i civilních pracovníků Pentagonu o 4,6 %, modernizovat jaderné síly USA či zvýšit investice do rozvoje tzv. hypersonických zbraní. Z rozpočtu by těžili největší američtí dodavatelé vojenské techniky jako jsou Lockheed, Raytheon Technologies, Northrop Grumman a General Dynamics. Nový plán nicméně počítá se zpomalením nákupu stíhaček F-35.

(ava, čtk)

Přečtěte si další články

11 komentáře

Yurri Simon 30/03/2022 - 22:35

Putin : Proč ta operace trvá tak dlouho?

Poradci: Můj vůdče, baví nás vyhrávat, tak už třetí týden vyhráváme dokola.

Putin: Kolik jste vystřelili raket Kynžal?

Poradci: Všech dvacet z deseti, které máme.

Putin : Aha. Tak to je hustý. A máme nějaké ztráty na životech?

Poradci: Vůbec žádné, ruské matky nám děkují.

Putin: Výborně. Takže kdy mohu vyjet na Ukrajinu pozdravit vítající lid?

Poradci: No, ehm, teď je špatné počasí.

Putin: Vždyť svítí slunce, je hezky.

Poradci: To je americké umělé slunce, můj vůdče. Snaží se vás vylákat.

Putin: Aha, nemůžeme ho nějak sestřelit?

Poradci: Ano, můžeme můj vůdče. Ve 21.hodin večeř bude setřeleno

Putin: Jupí, tak to jsme borci

svaty_vaclav 30/03/2022 - 15:52

30.3.2022 Média oznámila snížení dodávek plynu potrubím Jamal-Evropa. Fyzické proudy plynu potrubím Jamal-Evropa přes německou kompresorovou stanici Malnow se snížily včera na nulu, oznámila agentura Reuters s odvoláním na údaje operátora Gascade.
Jak podotýká agentura, do 13.00 místního času činilo průtočné čerpání 1 451 155 kWh, poté ale klesly ukazatele na nulu. Dodávky ruského plynu do Evropy jinými plynovody zůstaly přitom stabilní. Gazprom rezervoval dříve část kapacity potrubí Jamal-Evropa pro tranzit plynu přes Polsko na 29. března. Společnost nerezervovala kapacity od 15. března, a tentokrát odkoupila pouhá dvě procenta nabídky: 87 tisíc kubíků za hodinu ze 3,7 milionů možných.
Jamal-Evropa je vedle plynovodního systému Ukrajiny a Nord Stream jednou z hlavních tras dodávek ruského zemního plynu do Evropy. Dlouhodobá smlouva Gazpromu s Polskem o tranzitu plynovodem Jamal-Evropa vypršela v roce 2020, od té doby rezervuje společnost kapacity potrubí v aukcích.

Yurri Simon 30/03/2022 - 14:51

Rusáci dělali ramena, od Západu ovšem dostali očekávaný fakáč, takže zase museli stáhnout vocasy. :))

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/rusove-zacinaji-s-plynem-pouze-na-rubly-couvat-40392209

Yurri Simon 30/03/2022 - 14:48

Už jsi taky mezi těmi desítkami podezřelých, blbečku. Snad si na tebe brzy udělají čas. Nezapomeň se s námi potom podělit, jak ses při výslechu na policii kroutil jako žížala, tupane jeden rusáckej.

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/policie-resi-desitky-pripadu-schvalovani-nenavisti-a-ruske-invaze-40392212

svaty_vaclav 30/03/2022 - 15:58

Co? Zase jsi Yurri Simon poslal do vedlejšího klecového lůžka tvoje screen shoty? ty fašistický dobytku co obhajuješ na internetu mučení zajatců?

svaty_vaclav 30/03/2022 - 14:10

Americké ministerstvo obrany plánuje urychlit výrobu protiletadlových raket Stinger a protitankových raketových systémů Javelin, o které Kyjev dříve požádal pro doplnění vlastních zásob, uvádí CNN s odkazem na zdroje.
Minulý týden kanál informoval, že Ukrajina žádá Spojené státy, aby jí denně dodávaly 500 střel Stinger a Javelin. Žádost byla zaslána Kongresu USA a odráží „rostoucí potřebu“ Ukrajiny po raketách, poznamenal kanál.
Podle jeho nejnovějších informací byla výrobní linka na výrobu raket Stinger v USA odstavena, ovšem pak byla zase znovu spuštěna v důsledku nutnosti plnění zahraničních prodejních objednávek. Podle mluvčí Pentagonu Jessicy Maxwell pro zachování efektivního provozu jsou nyní zvažovány různé možnosti vývoje výrobní kapacity.
Zdůraznila, že mezi možné varianty vývoje patří najmutí dalších pracovníků, výměna zastaralých částí zařízení a nákup dalších strojů do výroby. Výroba šarže střel Stinger nyní trvá jeden a půl až dva roky.
Americké ministerstvo obrany také doufá ve zvýšení výroby střel Javelin. I když podle zástupce výrobce komplexů Lockheed Martin má „schopnost uspokojit rostoucí poptávku v dohledné době“.
Podle dokumentů, na něž odkazuje kanál, ministerstvo obrany očekává, že do roku 2022 bude ročně vyrábět více než 6 000 střel Javelin.
Dne 24. února Vladimir Putin vyhlásil speciální vojenskou operaci na Donbasu. Poznamenal, že jejím cílem je chránit lidi na Donbasu, kteří jsou již osm let vystaveni zneužívání a genocidě ze strany kyjevského režimu.
Putin dodal, že v plánech Ruska není okupace Ukrajiny, RF se však bude snažit o její demilitarizaci a denacifikaci a předání soudu všech válečných zločinců odpovědných za „krvavé zločiny proti civilistům“ na Donbasu.
Ozbrojené síly podle ruského ministerstva obrany útočí pouze na vojenskou infrastrukturu a ukrajinské jednotky a od 25. března splnily hlavní úkoly první etapy – výrazně snížily bojový potenciál Ukrajiny. Hlavním cílem se nazývalo osvobození Donbasu.

Yurri Simon 30/03/2022 - 14:55

Dobý den,

dovolali jste se do generálního štábu ruské armády. Bohužel všichni naši generálové jsou v současnosti zaneprázdněni a věnují se jiným agresivním výbojům. Chcete-li kapitulovat, zmáčkněte jedničku. Chcete-li se bránit, dvojku. Našli jste někde opuštěný ruský tank, či jinou bojovou techniku? Zmáčkněte trojku. Máte-li zájem o zábor svého, nebo cizího území, čtyřku. Pro vyvolání zmanipulovaného referenda zmáčkněte pětku. Máte zájem o generátor náhodných výmluv a jiných ruských absurdit? Volte šestku. Pro let z okna, či nehodu s novičokem, sedmičku. Pro vymazání paměti zmáčkněte osmičku. Pro spojení na Zemana volte devítku.

Nezaujala vás žádná z našich nabízených možností a chcete mluvit přímo s Putinem? Potom vyhlaste samostatnost.

svaty_vaclav 30/03/2022 - 15:55

Yurri Simon, ty ses cestou na latrínu zase vysmekl ústavním zřízencům a dostal se k počítači. Kde jsi to zkopíroval, ten text, něco takového ty nejsi schopen vymyslet fašistický dobytku co na internetu obhajuješ mučení zajatců.

Yurri Simon 30/03/2022 - 16:35

Takový kartáč, co dostávají ruský fašouni na Ukrajině – o tom se bude mluvit ještě dlouho… :-)))

A samozřejmě, že okupanti cizí země se střílejí, jenom abys nezapomněl, kreténe.

https://cnn.iprima.cz/zabery-ze-zniceneho-mariupolu-ukrajinci-zdemolovali-tank-ktery-projizdel-sidlistem-88670?fallback=true

honza gajdoš(gajdosh) 30/03/2022 - 20:25

On si z toho st. Wenzel nejspíš jen dělá srandu. Jestli ne, ústavní léčba by byla jen mrháním peněz z účtů zdravotních pojišťoven. Takový slovan, ale nikdy neskloňuje jména oponentů.

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.