Kyjev navrhl záruky vedoucí k neutralitě

od redakce

Ukrajinská delegace na jednáních v tureckém Istanbulu navrhla ruské straně systém bezpečnostních záruk. Pokud by fungoval, Kyjev přijme neutrální status Ukrajiny, uvedl jeden z ukrajinských vyjednavačů. Nejprve však podle něj musí na celé Ukrajině zavládnout mír. Podle šéfa ruské delegace byla jednání konstruktivní, návrhy Kyjeva nyní prostuduje ruský prezident Vladimir Putin.

Posun při jednání byl podle ukrajinské delegace dostatečný k tomu, aby se Putin setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podle ruské delegace je setkání na nejvyšší úrovni možné pouze v případě, že ministerstva zahraničí obou zemí stvrdí dohodu.

»Své území neposkytneme cizím vojenským základnám, stejně jako na svém území nerozmístíme vojenské kontingenty, a nebudeme vstupovat do vojensko-politických aliancí,« uvedl vyjednavač Oleksandr Čalyj k ukrajinské neutralitě. Návrhy Kyjeva by rovněž zahrnovaly patnáctileté konzultační období o statusu Krymu a mohly by vstoupit v platnost pouze v případě úplného příměří, řekli vyjednavači v Istanbulu. Jakoukoliv dohodu také musí schválit Ukrajinci v referendu. Jedná se o dosud nejpodrobnější a nejkonkrétnější návrhy, které Ukrajina ohledně dohody s Ruskem zveřejnila. Garanty navrhovaného bezpečnostního systému by se mohly stát Polsko, Izrael, Turecko a Kanada, uvedli Ukrajinci. Jednání obou týmů v paláci Dolmabahçe na evropském břehu Bosporu trvala čtyři hodiny. Šlo o první osobní setkání delegací od 7. března, od té doby pořádaly jenom videokonference.

Setkání zahájil proslovem turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vyzval podle ČTK vyjednavače k dojednání příměří a řekl, že Ankara je připravena uspořádat schůzku prezidentů obou zemí. »Konzultace s ukrajinskou stranou pokračují. Doufám, že za několik hodin přijdeme s nějakým prohlášením o výsledcích,« uvedl před schůzkou šéf ruské delegace Vladimir Medinskij. Rozhovorů se podle Kremlu neoficiálně účastnil i ruský miliardář Roman Abramovič, který se do vyjednávání mezi Moskvou a Kyjevem zapojil už dříve. Podle nedávných informací se u Abramoviče a dalších dvou účastníků jednání Moskva – Kyjev v březnu projevily příznaky otravy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podobné zprávy odmítl, nejsou pravdivé a jsou součástí »informační války«.

(ava)

Přečtěte si další články

13 komentáře

svaty_vaclav 30/03/2022 - 10:58

V průběhu speciální operace byly ukrajinské armádě způsobeny značné ztráty, byly prakticky zničeny vojensko-letecké síly a systém PVO, a vojensko-námořní síly „přestaly existovat“, prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu.
„Ozbrojeným silám Ukrajiny byly způsobeny značné ztráty… Byla získána převaha ve vzduchu. Byly prakticky zničeny vojensko-letecké síly a systém protivzdušné obrany“, řekl ministr obrany v průběhu selektorové porady.
Podle jeho slov, ze 152 letadel, která byla v bojovém složení ukrajinských vojsk před zahájením operace, bylo zničeno 123, ze 149 vrtulníků – 77, ze 180 protiletadlových raketových komplexů velkého a středního doletu – 152.

Yurri Simon 30/03/2022 - 11:16

Ha ha ha ha )))))
Hezky ten fašounský Kreml papouškuješ.. škoda, že všichni ví, že to je lež, ty kokote.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/z-boju-utikaji-i-rusti-velitele-lici-ukrajinsky-gubernator/r~9aa12026abac11eca9b1ac1f6b220ee8/

miro 30/03/2022 - 10:07

Byl jsem v NY,byl jsem také v Petrohradu,viděl jsem tu bídu v NY kde před Central parkem lidé chrápou v krabicích a v Harlému kde vám nedoporučuji vstoupit /něco jako Luník/,špinavé metro a na druhé straně nádherný,čistý s příjemnými lidmi s cenovou relaci jako u nás Petrohrad.
Včera jsem zde dal odkazy kde je možno dozvědět se u nás zatajovanou pravdu, no cenzor to vymazal,nedivím se že tyhle noviny končí.

svaty_vaclav 30/03/2022 - 16:02

miro, to Vám Yurri Simon nebude věřit, protože to nemají na novinkách.cz a nevysílala to ČT24.

Yurri Simon 30/03/2022 - 16:41

Ha ha ha ha ha ))))))). Svět se směje – ruská vemena v akci..! :-)))))

https://cnn.iprima.cz/rusti-vojaci-nenasedli-na-korbu-nakladni-vuz-pak-marne-dobihali-jeden-z-nich-zakopl-88789

psy_cho 30/03/2022 - 20:30

Bídu tam mají ti, co se jim nechce dělat, v rusku mají bídu všichni, mimo oligarchů, kteří si staví lodě za miliardy, to je ta péče o blaho “normálního a obyčejného” člověka, na toho se v rusku kašle. Zkus nabídnou nějakému Američanovi exil v tom super rusku. Se ti vysměje. HDP ruska je ve výši jednoho státu USA.

svaty_vaclav 30/03/2022 - 11:06

Yurri Simon už sis udělal screen shoty fašistický dobytku? Yurri Simon my víme že blba nepředstíráš a jsi hnědá špína a chodíš na iHano hajlovat svoje fašistické přesvědčení. Pozdravuj ostatní fašisty, budou vám nakopány řitě.

Yurri Simon 30/03/2022 - 11:17

“HEIL PUTIN..”!!!!!

Spokojenej, ruskej Zm%de..?

Yurri Simon 30/03/2022 - 11:19

Tak zatím dostávají nakopáno na prdel ti tvoji hladoví ruský somráci, Serjožo.. Upřímnou soustrast. )))

honza gajdoš(gajdosh) 30/03/2022 - 13:48

Venco, přijdeš mi nakopat řiť? Osobně? Protože nejsem komunista, tak musím být fašista. Asi ne, že hrdino?

Yurri Simon 30/03/2022 - 14:46

Dlabejte na něj, kolego.. vždyť to je jenom nějaký zhrzený komouš-důchodce, kterému se jednou provždy zhroutil sen o “silném” Rusku.. :))

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.