Rub a líc ukrajinské krize

od redakce

Měsíční výročí napadení Ukrajiny ruskou armádou, závěry nedávného summitu NATO a Evropské unie spolu s bilaterálními jednáními snad již dostatečně ukázaly pravou tvář a smysl konfliktu, jednoznačně nejnebezpečnějšího pro světový mír a budoucnost lidstva. Na jedné straně je to bezprecedentní agrese Ruska vůči svému politicky, sociálně i ekonomicky devastovanému sousedu, obětnímu beránku, jemuž musí v zájmu demokracie pomoci celá Evropa, na straně druhé je to semknutí Západu proti státu, který ve snaze obnovit své velmocenské postavení neváhal přistoupit k prosazování své velmocenské politiky silou. Cui bono?

Zprávy z bojišť, jakkoli jsou viditelně zmanipulované a agresivně tendenční, v čemž vyniká zpravodajství České televize, potvrzují, že jako každá mince má i ukrajinská karta svou skrytou rubovou stránku. Přičemž, řečeno s Frédericem Bastiatem, co není vidět, je stejně důležité jako to, co vidět je. A to je dlouho očekávaná možnost srazit na kolena odvěkého rivala v boji o ovládání světa a nastolení nového světového pořádku pod obnovenou dominancí USA s patolízalstvím většiny států Evropské unie, v čelné řadě s kolaborantskou vládou ČR, které nevadí oslavování nacismu a krvavé běsnění ultranacionalistických a antisemitistických bojůvek počínaje pohrobky Stepana Bandery po vraždění příslušníků levice neonacisty z batalionu Azov. Konec konců oficiální pozdrav v ukrajinské armádě a používaný všemi vládními činiteli »sláva Ukrajině, hrdinům sláva« byl zaveden a používán právě hordami OUN a obnoven předchůdcem současného prezidenta. Současnému to nevadí, stejně jako vraždy a pogromy ve Lvově, Kyjevě či aktuálně v Oděse. Proč? Není to součást globálního tažení proti silám pokroku za monopolární svět v péči strýčka Sama?

Vraťme se k nám, domů. Nejsou i u nás flagrantní příklady dvojího vidění reality? Člověk s jiným názorem není stoupenec menšinového názoru, ale téměř zločinec, od něhož je třeba se distancovat. Při oslavných tirádách o našem skvělém jednání s běženci a bezprecedentní vstřícnosti vůči nim zůstává jaksi v pozadí vzpomínka na několik stovek bezprizorných dětí ze Sýrie, které jsme odmítli přijmout jako »bezpečnostní riziko«. Má snad pravdu anonymní poslanecký blbeček tvrdící, že konečně dostanou »Rusáci« za ucho za srpen 1968? Jakou asi má lidskou hodnotu ministr volající po dalším a dalším zvyšování  výdajů na zbrojení, na sociální podporu běžencům a vytváření optimálních podmínek pro jejich údajnou integraci (když sami tvrdí, že se chtějí vrátit) a zapomíná dodat, že desítky miliard Kč celkem na pomoc Ukrajině a vyšší péči preferovaným Ukrajincům zaplatí i ti naši nejchudší spoluobčané.

Ladislav ŠAFRÁNEK

Přečtěte si další články

24 komentáře

Ivo Šálek 04/04/2022 - 09:45

Ivo Šálek 04/04/2022 - 09:40

svaty_vaclav 30/03/2022 - 19:56

Dnes pořádal Duka ve Svatovítské katedrále sabat za amerického válečného zločince – Madeleine Albrightovou, která se již spolu se svým komplicem Havlem smaží v pekle.

fronda 01/04/2022 - 00:59

Dukovo chování je odporné.

svaty_vaclav 30/03/2022 - 16:16

Владимир Мединский выступил с разъяснениями по переговорам в Стамбуле. Самое важное:

— Принципиальная позиция России в отношении Крыма и Донбасса остаётся неизменной

— Если Украина выполнит условия России, угроза создания плацдарма НАТО на её территории будет ликвидирована.

— Украина в своих предложениях обязуется проводить военные учения только по согласию государств-гарантов, в числе которых Россия.

— Украина в письменных предложениях заявила об отказе от ядерного оружия и вступления в НАТО.

— На Украине проводилась целенаправленная работа по созданию биологического оружия. Более того, в публичную сферу был вброшен и вопрос о приобретении Украиной и ядерного оружия.

— Все эти годы шел геноцид населения Донбасса, а в ближайшее время Украина готовила наступление.

Saša Morozov 30/03/2022 - 14:00

Soudruhu Šafránku na tomto webu si můžete ověřit ztráty techniky Ruska a Ukrajiny.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/o-raketove-systemy-rusove-prichazeji-dva-kilometry-za-frontou-divi-se-cech-ktery_2203300600_pek
Je tam velmi dobře zpracováno kolik,která strana ztratila techniky.

fronda 01/04/2022 - 00:58

No, když to tvrdí ČRo, tak to jistě bude pravda. 😀

NINO 30/03/2022 - 13:47

Ještě to bude měsíc trvat, než ten modrý antikomunistický dobytek nebude mít možnost sem kydat modrá lejna. Díky Bohu. Na kom se ale budou živit? Něco jim naskočilo zrušením elektronických pokladen. Více jim může přispět odhlasovat snížení daní.

svaty_vaclav 30/03/2022 - 10:50

V průběhu speciální operace byly ukrajinské armádě způsobeny značné ztráty, byly prakticky zničeny vojensko-letecké síly a systém PVO, a vojensko-námořní síly „přestaly existovat“, prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu.
„Ozbrojeným silám Ukrajiny byly způsobeny značné ztráty… Byla získána převaha ve vzduchu. Byly prakticky zničeny vojensko-letecké síly a systém protivzdušné obrany“, řekl ministr obrany v průběhu selektorové porady.
Podle jeho slov, ze 152 letadel, která byla v bojovém složení ukrajinských vojsk před zahájením operace, bylo zničeno 123, ze 149 vrtulníků – 77, ze 180 protiletadlových raketových komplexů velkého a středního doletu – 152.

o.motl 30/03/2022 - 10:54

Proč už Rusáci nejsou v Kyjevě, když je všechno podle plánu?

Yurri Simon 30/03/2022 - 12:39

Na to vám ale ten ruskej blbeček nemůže odpovědět, protože neví, co by na to řekl.. :)))

Zatím tady dokola pod každý článek tapetuje ten jeho blábol z ruského tisku. :-)))))

petr 30/03/2022 - 13:08

Yurri Simon : škoda,že soudruzi v redakci asi nevědí,jak umožnit zveřejňování fotek – to by svatej venca Vyskoč neokecal … 🙂

Yurri Simon 30/03/2022 - 15:19

:-)))))

petr 30/03/2022 - 12:46

Didus ineptus SV.VÁCLAV . Mikuláš Minář
f5S270o 7mch1sao9hge7gdf6 ·
❗️ Zásadní posun v jednáních. Rusové oficiálně vzdali dobytí Kyjeva a Černihivu. Nadále se soustředí prý už jen na „hlavní úkol“ – Donbas. 👉 Co je podstatné: Ukrajinci žádají bezpečnostní záruky silnější, než je článek 5 NATO. Bezpečnost na zemi i ve vzduchu by Ukrajině garantovaly nejspíš Spojené státy, Spojené království, Turecko, Francie, Německo a možná i další země.
V ukrajinském návrhu se hovoří i o tom, že Rusko nebude oponovat ukrajinskému členství v Evropské unii!
Ruský vyjednavač Medinskij označil jednání za konstruktivní a uvedl: “Na základě dnešního věcného rozhovoru jsme schválili a nabízíme řešení, podle něhož je schůzka hlav států možná současně s parafováním (předběžným podepsáním) dohody.”
Takže se možná v dohledné době opravdu uskuteční setkání Zelenského s Putinem! Pokud by dohoda byla předběžně podepsána, přijde na řadu ještě ukrajinské referendum a pokud dohodu schválí i ukrajinští občané, stvrdí ji na závěr parlament. Zdá se, že to začíná nabírat spád.
P. S. V neděli jsem psal, že konec války se blíží, protože je pro Rusko neudržitelná a že Putin se bude potřebovat rychle dohodnout.
Pokud by měla výsledná dohoda nastíněné obrysy, tak je to de facto obrovská porážka a kapitulace Ruska bez toho, aby se to tak otevřeně nazvalo.
Stručně řečeno Putin v dlouhodobém horizontu absolutně zruinuje Rusko politicky, kulturně i ekonomicky výměnou za část Donbasu, který už před válkou stejně napůl ovládal. 🤷‍♂️
A Ukrajina bude mít nejen silné bezpečnostní záruky, ale také otevřenou cestu do Evropské unie a k poválečné obnově. 💪
Sláva Ukrajině! 🇺🇦

svaty_vaclav 30/03/2022 - 13:50

petr, Heil Hitler se ještě stydíš a nedovolíš si provolávat, tak prozatím voláš ukrajinský fašistický pozdrav, ty jsi petr stejný jako fašistický dobytek Yurri Simon.

petr 30/03/2022 - 14:28

SVATY_VACLAV . tak ještě jednou – SLÁVA UKRAJINĚ !!! VIVAT ZELENSKYJ – PEREAT PUTIN !!!

svaty_vaclav 30/03/2022 - 09:16

Československo již do žádného paktu nepůjde, bombardování Srbska mělo povahu veskrze humanitární – jestli nevíte který vůl toto pustil z huby, tak vám to prozradím, byl to Václav Havel.

Yurri Simon 30/03/2022 - 12:41

Byl by nějaký relevantní odkaz, na ty tvoje bláboly, ty prolhaná rusácká špíno..? Jestli ne, tak sis to vycucal z prstu, Serjožo. :)))))))

svaty_vaclav 30/03/2022 - 13:43

Dovzdělej se sám fašistický dobytku, který obhajuješ mučení zajatců. Nemám zájem se ti věnovat Yurri Simon, ty budeš stejný hlupák jako tvůj guru Havel.

Yurri Simon 30/03/2022 - 15:21

Fuck you, russian bitch….

ne68 30/03/2022 - 08:02

Ano, rudý nok opět v akci. V prvních řádcích formálně odsoudí ruský útok na Ukrajinu a celý další text věnuje oprávněnosti tohoto zrůdného válečného aktu! Odporné!

o.motl 30/03/2022 - 08:02

Lícem je, že se naši rudoši bez obalu projevili jako ruská pátá kolona. Včetně soudruha Šafrânka. Čestnou výjimkou je Jiří Dolejš.

Fery 30/03/2022 - 07:50

Na Ukrajině jsou pohrobci Stepana Bandery, v RuSSku i u nás jsou pohrobci Josifa Stalina. Položme si jednoduchou otázku, soudruzi: kdo byl větší zločinec, kdo zavraždil víc lidí, Stalin nebo Bandera? Je snad nepochybné uctívání Stalina v RuSSku důvodem k válce proti RuSSku?

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.