Americká speciální jednotka je v Polsku

od redakce

Do Polska v sobotu a dorazili první američtí vojáci, kteří mají posílit východní křídlo NATO v době napětí mezi Západem a Ruskem. Vojáci přistáli na letišti Jasionka poblíž Rzeszówa na jihu Polska. Americké jednotky v cizí zemi jsou součástí reakce Západu na desetitisíce ruských vojáků poblíž hranic Ukrajiny, ale na území Ruska. Moskva plán na invazi na Ukrajinu, z níž je viněna, popírá.

Podle polského ministerstva obrany by se mělo do země v dohledné době dopravit přibližně 1700 amerických vojáků z 82. výsadkové divize. Tato speciální jednotka se základnou v americké Severní Karolíně podle své prezentace slouží ke strategickým operacím a její příslušníci jsou schopni vyrazit do akce kdekoli po světě do 18 hodin od vznesení požadavku. První letadla v Polsku přistála už v pátek, ta ale převážela hlavně materiál. V sobotu přiletělo strojem Beechcraft C-12 Huron několik amerických vojáků, kteří připravili zázemí pro další kolegy. Hlavní část jednotky přiletěla do Polska krátce před polednem, uvedl podle serveru televizní stanice TVN 24 major polské armády Przemysław Lipczyński. V Polsku už aktuálně působí asi 4500 amerických vojáků, a to v rámci paktu NATO i na základě bilaterálních americko-polských dohod.

Moskva v závěru loňského roku mimo jiné vyzvala Washington, aby zaručil, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ, ukončí vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami, stáhne z Evropy jaderné zbraně a nerozmístí tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko. USA a NATO ruské požadavky odmítly a do oblasti vysílají další jednotky. Volí způsob, kterým napětí v oblasti, po jehož zmírnění volají, nesníží.

V této atmosféře Rusko v sobotu přemístilo do Běloruska stíhačky Su-25SM, které se budou podílet na společném vojenském cvičení a testu připravenosti sil protivzdušné obrany. S odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany o tom informovaly agentury Ria Novosti a ČTK. Hlavní část manévrů proběhne od 10. do 20. února. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už dříve uvedl, že počet vojáků na manévrech nepřekročí strop stanovený v roce 2011. To znamená nejvýše 13 tisíc vojáků, 300 tanků, 500 obrněných vozidel a 3500 výsadkářů.

(ava)

Přečtěte si další články

5 komentáře

petr 08/02/2022 - 11:13

ach jo, ,,soudruzi” : jestliže je Polsko, (Česká rep.,Slovensko atd.) právoplatným členem NATO,nic vám není do toho,kde,kdy,jaké a čí jednotky,které jsou rovněž právoplatnými členy budou umístěny … můžete kolem sebe kopat,jak chcete a vzpomínat na ,,dočasné” umístění ,,střední skupiny sovětských ( ruských ) vojsk”,která sm vtrhla zákeřně a neohlášeně – holt,to byl styl našich tzv.,,přátel”

fronda 09/02/2022 - 00:01

Jenomže Severoatlantický pakt svými agresivními akcemi, jako bylo přepadení Jugoslávie, pošlapává mezinárodní právo.

fronda 07/02/2022 - 23:35

1. září 1939, 5. února 2022

jmm 07/02/2022 - 10:53

Ach ti “pšóni”…

Yurri Simon 07/02/2022 - 15:58

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.