V bahně kapitalistické společnosti

od redakce

Historie mnohokrát dokázala, že hlavním strůjcem válek a různých konfliktů není nikdo jiný než samotný kapitalismus. Kapitalismus vždy viděl východisko z krize v přerozdělování území a světových trhů vojenskými prostředky.

Tak se realizovalo východisko z hospodářské krize v důsledku první a druhé světové války s obrovskými materiálními a lidskými ztrátami. V souvislosti s další finanční krizí, která nás čeká, přední ekonomické kruhy a analytická centra Západu opět rozvíjejí »mírové« scénáře k jejímu překonání, vytvářejí se modely »pokrizového« ekonomického systému. Zároveň v řadě zemí ožívá přímý fašismus jako například na Ukrajině. Jedním z hlavních cílů kapitálu tváří v tvář nadnárodní buržoazii byla destrukce morálky společnosti, vštěpování idejí individualismu a sobectví, ničení rodinných hodnot a rodinné výchovy. Destrukce mravní společnosti je nezbytnou podmínkou pro vybudování té nejvíce protilidské a nejvíce nelítostné společenské struktury – fašismu. Atomové bombardování Hirošimy a Nagasaki a ruiny Drážďan jsou lekcí z historie 20. století.

Fakta svědčí o souvislosti světové hospodářské krize se šířením epidemie a opatřeními k jejímu potírání. Krizové jevy se snoubí s nasazováním dobrovolně-povinného očkování spojeného s omezováním ve veřejném životě, ústavními právy občanů včetně jejich rozdělování ve společnosti. Požadavek na dosažení »stádní« imunity univerzálním periodickým očkováním přináší majitelům farmaceutických korporací pohádkové zisky. V říjnu 2021 Americans For Tax Fairness a Institute for Policy Studies Program on Neequality (IPS) zjistily, že miliardáři v USA zaznamenali nárůst bohatství o 70 procent, neboli o 2,1 bilionu dolarů. Počet miliardářů v zemi tak vzrostl z 614 na 745. V prosinci 2021 zpráva World Inequality Report, jejímž autorem je řada sociálních vědců, odhadla, že podíl celosvětového bohatství majetků vlastněných miliardáři v tomto roce vzrostl ze dvou procent na začátku pandemie na 3,5 procenta.

Hnutí odpůrců sílí

Kapitalistický svět se může vyhnout pádu do propasti dvěma způsoby. Únik z krize je spojen buď s přechodem k zásadně odlišnému modelu rozvoje – socialismu, nebo s nástupem buržoazních vlád na cestu »utahování šroubů« a fašizace. Ale jak historie ukazuje, přechod k extrémní reakci je často spojen s válkou. Kapitalismus je tedy nejen beznadějný, ale také velmi nebezpečný. Pouze přechod od kapitalismu k socialismu umožní překonat vykořisťování člověka člověkem a marnotratnost kapitalistické výroby a spotřeby.

Síly socialismu dozrávají a rostou. Hnutí odpůrců imperialistické globalizace, do které spadá i současná Evropská unie, se hlasitě hlásí. Proto jsou všechny důvody se domnívat, že socialismus dostane v 21. století svou druhou šanci. Svět se nyní rozděluje na dva protichůdné tábory – na země umírajícího kapitalismu a na země toužící vybudovat nový, dokonalejší socialismus. Do kterého tábora se přiřadí ČR?

Tomas CANDULAS, předseda MěV KSČM Havířov

Přečtěte si další články

23 komentáře

ANNA 08/02/2022 - 16:05

KOMUNISTICKA STRANO AA team SV(Společnosti voličů),která může dosahnout 8 275 752 bitých dušiček vás zachrani!
Podminka je převzeti Programu Narodnich Zajmů PNZ a diskuse nad jeho jenotlivýymi postulaty.Prvni verse PNZ je k dispozici na NEJSLEDOVANĚJŠI v članku Americké obsazeni nebohé Ukrajiny a jeji drancovani na plech!

Yurri Simon 10/02/2022 - 15:00

No já si spíš myslím, že úplně na plech jste tady vy… Neumíte naslintat alespoň jeden příspěvek za střízliva..?? :)))

Jaroslav Prchal 07/02/2022 - 23:45

Strůjcem válek není kapitalismus, ale rozpínavý imperialismus. Východní medvěd je toho klasickým důkazem. Ať to bylo carské Rusko, Sovětský svaz nebo současný putinovský režim, nikdy neví, kde končí jeho hranice.

fronda 08/02/2022 - 00:25

Carské Rusko se nerozpínalo o nic víc, než ostatní velmoci. Především Anglie, že.
Sovětský svaz se nerozpínal vůbec, pouze chtěl získat zpět to, co v důsledku západní intervence ztratil.
A současné Rusko se jen brání, na nějaké rozpínání nemá sílu. Tato slabost je samozřejmě důsledkem návratu zpět do kapitalismu.

Yurri Simon 10/02/2022 - 15:01

:-))))))))))))))))))))))))) Ha ha ha )))))))))

williks2 07/02/2022 - 18:29

Je zřejmé, že USA má 745 miliardářů z 350 milionů obyvatel. Takže těchto 745 miliardářů ovládá 3,5% celosvětového bohatství. Zbylých 7 miliard lidí ovládá 96,5% zbytku. Největší problém kapitalismu je její ekonomický systém – volný trh a konkurence. Tyto dvě disciplíny dokáží umořit malovýrobce a zcela je pohlcuje. Stejně i na volném trhu tento ovládají giganti průmyslu a určují ceny, které rovněž umoří ty malovýrobce. Důkazem jsou fúze automobilek do jednotlivých společností. To má za následek vznik zakázaných kartelům. Díky kartelům se nůžky mezi chudobou a bohatstvím rozevírají. Některým lidem to nevadí, protože se domnívají, že také jednou zbohatnou, ale mohu je ubezpečit, že za jejich života se toho nikdo nedožije.

fronda 08/02/2022 - 00:20

No, on ten “volný trh” se taky umí nechat podpořit buržoazním státem, když je třeba. Vzpomeňme na nedávný zákaz některých vakcín nebo některých dodavatelů jaderných elektráren. A takových případů je celá řada.

Jaroslav Prchal 08/02/2022 - 17:58

williks2 – Abychom si to upřesnili. V Rusku je podle oficiálních statistik 561 dolarových miliardářů, což není – vzhledem k počtu obyvatel – ve srovnání s USA vůbec špatné. Navíc jich každoročně desítky Rusko opouštějí, protože nevěří tamní nestabilní ekonomice a politické situaci.

fronda 09/02/2022 - 00:39

No samozřejmě, Rusko je taky kapitalistická země.

Yurri Simon 10/02/2022 - 15:02

No problém asi nebude v tom, že je kapitalistická, jako v tom, že je fašistická.

ecov 07/02/2022 - 17:47

Proč se hned Miki 13, jmm, Velký Max, a o.motl ošíváte, jako by vám někdo šlápnul na kuří oko? Vždyť autor článku neřekl nic jiného, než že:
„….hlavním strůjcem válek a různých konfliktů (dodávám – v moderní historii) není nikdo jiný než samotný kapitalismus“ a že „Atomové bombardování Hirošimy a Nagasaki a ruiny Drážďan jsou lekcí z historie 20. století“.
Čím jiným byste chtěli odradit/dát lekci lidem, co si pohrávají s možností válečného konfliktu, než pohledem na fotografie Hirošimy smetené z povrchu země nebo rozbombardovaných Drážďan !?

Miki 13 07/02/2022 - 14:40

Síly socialismu rostou tvrdí soudruh Candulas. S mandátem 3,5% voličů jde z komunistů strach a věští předvečer socialistické revoluce. S prezidentským kandidátem Skálou je jasné, že se blíží pověstný výstřel z Aurory. Míru zdar.

jmm 07/02/2022 - 16:42

Je to zahnívající bahno….

PetJednaLenin 07/02/2022 - 13:38

Stejně bych chtěl jednou pochopit, co pořád ještě táhne český komunisty k Moskvě, brutálně asociálnímu kapitalistickýmu režimu…

JaroslavBek 07/02/2022 - 15:04

To, že prý české komunisty něco táhne “k Moskvě”, to vymysleli a rozšiřují čeští antikomunisté v čele s ČT, ČRo atd. Jistě víte, že stát je nástrojem moci vládnoucí třídy a Rusko je dnes klasický imperialistický stát jako USA, F, D, GB atd. se všemi negativními rysy, včetně antikomunismu. Takže myslím, že čeští komunisté zůstali a jsou přátelé ruského pracujícího lidu, bratrského slovanského národa, jsou vděčni ruským dělníkům a rolníkům za pomoc a osvobození v dobách nejtěžších, nezapomínají jejich oběti a nezapomenou.

Velký Max 07/02/2022 - 17:40

Máte pravdu nejvděčnější je dosud řada českých komunistů,za sovětskou pomoc v době pro ně “nejtěžší”,. Tehdy se začalo blýskat na možné demokratické volby, jako náhrada totalitní “Jednotné kandidátky Národní fronty”. Té době se říká “Pražské jaro”. Myslím, že k nim také patříte, nakonec řada zdejších diskutujících reprezentující “autentickou levice” považuje následující éru normalizace za nejlepší období našich poválečných dějin…

JaroslavBek 07/02/2022 - 19:42

Nevím, proč si vyléjváte svou zaujatost na mé odpovědi nikoliv Vám. Asi máte jen svou “pravdu” a nic jiného. No, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Můj čas je ale drahý na diskuse v takovém stylu.

fronda 08/02/2022 - 00:17

Tak vidíte, byla to sovětská pomoc a s dnešním Ruskem to nemá nic společného.
Prý se tehdy tvrdilo, že žádná kontrarevoluce tady nehrozí. Takže přece jenom hrozila a dokonce už probíhala?

Jaroslav Prchal 07/02/2022 - 20:11

Jaroslav Bek – Nevšiml jsem si, že Putin, kterého tady čeští komunisté neustále adorují, je “ruský pracující lid.”

fronda 08/02/2022 - 00:13

Já jsem si zase nevšiml, že by čeští komunisté adorovali Putina. Je určitě lepší než mnozí západní lídři a jejich podržtaškové, ale to má k adoraci daleko.

Velký Max 07/02/2022 - 10:24

Autor toho o některých zákulisních souvislostech posledního roku 2. světové války mnoho neví, Z bombardování Drážďan, strategického železničního uzlu a průmyslové zóny,ve dnech 13.-15. února 1945, nejvíce vytěžila Rudá armáda, ta krátce před tím dokončila gigantickou Viselsko-oderskou operaci otevírající cestu na Berlín. Vedení Rudé armády o útok na tento cíl Spojence samo žádalo. Použití A-bomby při útoku na Hirošimu a Nagasaki znamenalo konec války v Tichomoří a kapitulaci Japonska. Jaké obrovské ztráty by Spojenci utrpěli při invazích na jednotlivé japonské ostrovy ukázala Okinawa. Autor netuší, podstatné, Stalin se při konferenci v Postupimi, zavázal nejen , že SSSR do války v Tichomoří vstoupí do tří měsíců od kapitulace Německa (což splnil na den přesně 9.srpna 1945), ale rovněž k tomu, že Rudá armáda obsadí nejsevernější z hlavních japonských ostrovů, Hokkaidó..Haló novinám je třeba poděkovat za obsáhlou fotodokumentaci z náměstí v Jihlavě, která ukázala nové neokoukané mladé tváře bojovníků za socialismus…

fronda 08/02/2022 - 00:11

Velký Max a o.motl podle mě nepochopili smysl článku. Autor v podstatě píše, že agresivita se fašistům (tedy spíš civilnímu obyvatelstvu) vrátila jako bumerang. Čehož symbolem jsou právě zničená německá a japonská města.

o.motl 07/02/2022 - 08:42

Autor píše o Drážďanech, Nagasaki a Hirošimě. O Varšavě, Rotterdamu a Coventry ani slovo. Typické. Mimochodem, dozrávající a rostoucí síly socialismu se předvedly o víkendu na náměstí v Jihkavě.

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.