Místo drahoty řeší korýtka

od redakce

Hnutí SPD se zatím úspěšně daří oddálit projednávání předlohy zavádějící možnost korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy v zahraničí. Zástupci hnutí potvrdili, že v obstrukcích budou pokračovat, a to i v případě vládní novely pandemického zákona.

V bloku jednání o změnách programu schůze to řekl předseda klubu SPD Radim Fiala. Reagoval tím na vystoupení šéfa klubu TOP 09 Jana Jakoba, který se vrátil k zablokování čtvrtečního jednání dolní komory, za nímž stáli poslanci SPD. Jakob uvedl, že koalice nabídla opozici obrovskou vstřícnost, když se ve čtvrtek večer měly projednávat její předlohy. SPD ale podle něj tak dlouho obstruovala, až vyobstruovala sama sebe, což Jakob nazval Okamurovou kličkou.

»Když přijdeme na opoziční okénko a nemáme tam ani jeden zákon, je nesmysl, abychom zde byli,« opáčil Fiala. Potvrdil, že SPD má zájem obstruovat dva zákony, a to pandemický zákon a korespondenční volbu.

»Někdy mi musíte popovídat, čí to byl tedy chytrý nápad do opozičního okénka opoziční straně nezařadit ani jeden bod,« uvedl směrem k Jakobovi také bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vládní poslanci totiž ve čtvrtek vetovali zařazení všech nových bodů, které zákonodárci SPD navrhli do opozičního okénka. Předseda SPD Tomio Okamura chtěl, aby poslanci jednali o kumulaci funkcí vicepremiéra Ivana Bartoše, o financování vládního hnutí STAN nebo o stavu příprav nového návrhu státního rozpočtu na letošní rok. Pozastavil se i nad jmenováním bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. »Pouštíte kunu do kurníku,« řekl Okamura. Chtěl také, aby poslanci jednali o opatřeních proti zdražování energií nebo o dotacích zemědělcům. »Priorita této vlády je korespondenční volba, nikoliv zvyšování důchodů, zvyšování příjmů rodin s dětmi, invalidních spoluobčanů, podpora živnostníků,« prohlásil.

Korespondenční volba je zřejmě protiústavní

Korespondenční volbu pro Čechy v cizině navrhl Senát na základě požadavku krajanských sdružení a s podporou ministerstva zahraničí. Kritici se obávají možné manipulace s volebními lístky a podvodů při jejich sčítání.

Se zavedením korespondenční volby nesouhlasí ani KSČM. »Ceny elektřiny rostou do nebes, benzínky nestíhají měnit ceny na totemech, inflace se blíží deseti procentům… A vládní poslanci musí za každou cenu zrovna dneska schvalovat korespondenční volby. Opravdu je to pro naši republiku tak důležité téma?« reagoval na dění ve Sněmovně předseda KV KSČM Ústeckého kraje Jaroslav Komínek. »Proč má ale volit někdo, kdo tu nežije? Chcete, aby o vás rozhodoval někdo z ciziny? Korespondenční volba je navíc zřejmě protiústavní! Jak zajistí, aby volba byla přímá (aby volič volil osobně)? Jak zajistí, aby volba byla tajná (když z principu nebude)? Jak zajistí, aby volba byla svobodná (když volič mohl být pod nátlakem)? Jak zajistí, aby volba byla rovná (když právo korespondenčně volit budou mít jen voliči v zahraničí)? Proto se volí ve volební místnosti před komisí. Nic je nezajímá. Za každou cenu si potřebují přihrát hlasy z ciziny, protože se lidí v ČR bojí. A mají proč, když místo drahoty řeší jen svá korýtka,« konstatoval.

Korespondenční volbu by mohlo využít až 600 tisíc Čechů žijících v cizině, pro které je podle jejích zastánců časově i finančně náročné hlasovat na některém z velvyslanectví. Loni tam přišlo volit poslance 13 236 z 18 808 zapsaných voličů. Strany současné vládní koalice volilo z ciziny 85 procent voličů, zatímco hnutí ANO získalo necelých pět procent hlasů a SPD 2,2 procenta hlasů.

Pandemický zákon v úterý

K novele pandemického zákona je svolaná mimořádná schůze Sněmovny na úterý. Podle informací ČTK vládní poslanci zvažují svolání další mimořádné schůze i ke korespondenční volbě.

Sněmovna tak stihla pouze potvrdit bývalé ministry Kláru Dostálovou (ANO) jako novou předsedkyni výboru pro veřejnou správu a Lubomíra Metnara jako nového předsedu branného výboru. Členové obou výborů je zvolili tento týden.

Před polednem poslanci začali projednávat pražskou novelu živnostenského zákona, která by umožnila samosprávám regulovat poskytování krátkodobých ubytovacích služeb přes platformy typu Airbnb. Koalice si zhruba po hodině odhlasovala přerušení tohoto bodu ve snaze zahájit projednávání korespondenční volby. Klub ANO si poté vzal pauzu do 14 hodin a lednová schůze Sněmovny tím skončila.

(jad)

Přečtěte si další články

3 komentáře

loveawake.ru 01/02/2022 - 05:03

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

PetJednaLenin 29/01/2022 - 17:12

Dobre SPD a KSC! Sebrat studentum a pracujicim v zahranici pasy, nebo je tam rovnou nepustit, to zname. Nebo si priznat, ze nasi volici 75+ a absolventi Vysoke skoly zivota se tam jaksi nevyskytuji

fronda 29/01/2022 - 17:31

Tady zase došlo k nepochopení. Mohou volit, ale ne korespondenčně. Hrozí totiž volební podvody.
Mimochodem, mezi našimi voliči je mnoho mladých a vzdělaných lidí. Řada současných “vysokých škol” se ovšem do vzdělanosti počítat nedá.

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.