Kdo zaplatí zdražování?

od redakce

Kdybych četla jen titulky v novinách, můžu nabýt pocitu, že jsem zaspala 10 let, kdy se psalo o asociálních »reformách« vlády Petra Nečase. U moci jsou dnes většinou ty samé pravicové strany jako před deseti lety. Ani přístup se nemění – při zhoršující se ekonomické situaci sahají do peněženek pracujících a seniorů. Premiér se také jmenuje křestním jménem Petr. Tehdy Nečas, dnes Fiala.

Že s těmi titulky přeháním? Podívejte se třeba na ty z 24. ledna 2022: »Ceny nájmů plíživě rostou«; »Proč si letos tolik připlatíme za rohlík, máslo a další potraviny?«; »Největší dodavatel plynu bude od března zdražovat. Domácnosti si připlatí i 5 tisíc korun«; »Chystá se prudké zdražení«; »Trpět budou samoživitelky i senioři. Čeká nás rekordní inflace, shodli se ekonomové«; »Zdražování sociálních služeb – Hypotéka jako luxus«; »Povinné ručení zdražuje«

Samozřejmě, že nelze ze všech ekonomických problémů vinit jen současnou vládu. Ta musí řešit dopady pandemie a lockdownů a také dopady mezinárodní ekonomické situace. Z čeho ji ovšem vinit lze, je její přístup – některé problémy řeší »šalamounsky«, čehož je příkladem příspěvek na bydlení, jež by měl, podle vládních představitelů, ochránit před prudkým zdražováním energií. Jiné problémy pro jistotu neřeší vůbec a výpadky příjmů chce hasit hloupými škrty. To je vidět hned od jejího začátku. Podrazila státní zaměstnance, kterým letos oproti dohodě s předchozí vládou »zvýší« plat méně nebo vůbec (takže v souvislosti s mírou inflace budou tito lidé brát reálně méně). Dále sníží slevy na jízdném seniorům i studentům, takže se jim jízdné reálně zvýší na dvojnásobek. Studenti se zatím ozvali jen na sociálních sítích, neboť je mezi nimi velké množství těch, kteří podporovali některou ze stran nové vládní koalice (a tak asi nečekali, že se jako první začne šetřit na nich).

Ve hře je opět připlácení za tzv. nadstandardní zdravotní péči. A návrat poplatků? Vyloučila to současná pravice u moci? Odpovězte si sami. Odbory pak s velkou neochotou pozvala k jednání až ve chvíli, kdy se odboráři ohradili. To je asi ten nový styl komunikace, který vláda slibovala. 

Kabinet Petra Fialy shání miliardy do rozpočtu, bohatým slíbil, že na jejich zisky nesáhne – koneckonců je to jejich vláda. Platit to tedy mají pracující, senioři, mladé rodiny… To není déja vu, které nás hází o deset let zpátky, to je realita roku 2022. Čeká nás nelehké období, čeká nás boj levice proti vládním škrtům. Že nebude z parlamentních pozic, znamená, že to bude těžší, ale ne to, že by to KSČM vzdala. Nevzdá. To by nebyla KSČM.

Kateřina KONEČNÁ, předsedkyně ÚV KSČM a poslankyně Evropského parlamentu

Přečtěte si další články

20 komentáře

ANNA 01/02/2022 - 06:29

Urputné pohrdani volici vám KSCM jen škodi.Neni k dispozici ani dostatečně nosny program .Chce verchuška prodat jměni strany a s pytlem peněz utéci do nějaké banánove republiky?
Mate posledni šanci přestat tahat za nos poctivé çleny strany.Zdá se mi,že lhostejnost KSCM k svému osudu a domněnka,že se to bude řešit samospadem je ten “Nosny program”.Asi nemá ceny budit vas ze snů!
Dám vám tu brzy možná posledni pomazni ve forme navrhu Programu narodni Zachrany PNZ s tim ,aby jste si ho oddiskutovali ,nebo taky ne a jeďte si dale po své šikmé ploše ,kdy si dole brzy budete muset najit práci jiného druhu než se lině povalovat a čekat na zazrak.
Ten,ale le nenastane a bohužl nebudete ani Společnosti Voličů SV ničim potřebnym.
To se vyplati radeji zkusit inicializovat nové konkurenčni politicke formace nez tu házet hrách na stěnu padajiciho politického subjektu,ktery je ve stavu hybernace.

ANNA 01/02/2022 - 06:29

Urputné pohrdani volici vám KSCM jen škodi.Neni k dispozici ani dostatečně nosny program .Chce verchuška prodat jměni strany a s pytlem peněz utéci do nějaké banánove republiky?
Mate posledni šanci přestat tahat za nos poctivé çleny strany.Zdá se mi,že lhostejnost KSCM k svému osudu a domněnka,že se to bude řešit samospadem je ten “Nosny program”.Asi nemá ceny budit vas ze snů!
Dám vám tu brzy možná posledni pomazni ve forme navrhu Programu narodni Zachrany PNZ s tim ,aby jste si ho oddiskutovali ,nebo taky ne a jeďte si dale po své šikmé ploše ,kdy si dole brzy budete muset najit práci jiného druhu než se lině povalovat a čekat na zazrak.
Ten,ale le nenastane a bohužl nebudete ani Společnosti Voličů SV ničim potřebnym.
To se vyplati radeji zkusit inicializovat nové konkurenčni politicke formace nez tu házet hrách na stěnu padajiciho politického subjektu,ktery je ve stavu hybernace.

ANNA 31/01/2022 - 13:42

Soudružko předsedkyně

nas KSCM sympatizanty drti nejen zdražovni,ale i ideologie tzv NEOMARXISMU,která se sili na všech socialnich sitich.
Dala jsem tu na tuto “pry ideologii”odkaz,ktery jia vysvětluje v očekváni,že to pan LAZAR mistopredseda strany a ideolog napadne a vysvětli ,i
Namisto toho to nebylo redakcu Halo novim schváleno a polemika s touto zrůdnou ideologii,která pry způsobila pad KSCM byla neschvalena a zakazana!
Tak jak to tedy je ,jak si to maji voliči jinak vysvětlit to neni dobře!
Stale tu neni historik SKALA,ktery je pry pedni marxista a mohl by o tom ,pokud by to pan LAZAR nedokázal dat
tomu jasno!
Video prednasky tu mohu dat znova ,je opravdu zajimave!

ANNA 31/01/2022 - 11:38

Vážené a milé děvčatko PŘEDSEDKYNĚ,
On vás ten úsměv pejde když budete k reimu konformni.admin http://www.nwoo.org se ohnul jak luk a šel režimu na ruku!
Vite co mu udělali ti piráti se svým brzo pro všchny pripraveném digitálnim koncentráku?

ONI MU ZA TO ZABLOKOVALI VŠECHNY DISKUZNI RUBRIKY A TO ČEKÁ I VáS .Holenkové vo tom to je HN redakce!

To neni jako za pana Zapotockeho řečeneho TONDY RACHOTY!

ANNA 30/01/2022 - 19:54

KDO ZAPLATI ZDRAŽOVÁNI,je sice správná otazka,ale članek nedává odpověd!

To má pád kdysi slavné strany pokračovat dál?HALO NOVINY dokonce bráni SV tj Spoleçnosti voličů představit jeji plán na doslova PROGRAM NARODNICH ZAJMU.

To chtěji i redaktoři a i tyto noviny skončit? Proč se tu mezi nami obany neobjevuji vice členové vedeni a nechavaji vše běžet dál samospadem,nebo jak tomu máme my voliči z AA teamu SV a všichni členové SVtj Společnosti Voličů rozumět?
To maji vzniknout misto KSCM nové politicke formace nebo co nebo jak ?Koho vedeni KSCM doporučuje tedy misto sebe CO?

ANNA 31/01/2022 - 00:58

Slyšela jsem,že na otázku předsadkyně KSCM KDO ZAPLATI ZDRAŽOVANI

odpověděi séfredaktor HALO NOVIN jednoduše pr SOCIALNI STAT.No naš AA team SV se začal smát a vyvolalo to veseli

ZADNY SOCIALNI STAT V CESKE REPUBLICE NEEXISTUJE a vie proč on totiž z ustavy byl hned na začatku ODSTRANEN ale to neni všechno..SV se domnivá,že USTAVA pry vůbec neplati ! Nebyla totiž schválena v referendu.!
Kdo ze zdejšich ostrych děvčat a chlpců bude mit odvahu k diskusi na toto bombovni téma?
A co noviny to by se tam hodilo ,nebojte se stejně nemáte už co ztratit!

ANNA 31/01/2022 - 04:22

VITE CO MI STRAŠNEHO NAPADLO? NE? Tak čtěte!

Co kdyby nam tu pani předsedkyně KSCM v ramci udreni kontaktu s voliči napsala,e o tom kdo bude platit to zdražováni je povinny SOCIALNI STAT a ten neexistuje ,napsala pokračováni toho co nakousla a my ted jsme v šoku.!
Zveřejnilaby to redakce Halo novin nebo by to odmitli?
No mohli by se kolektivně domluvit a svést to na AA team SV,e to jako tvrdi jejich mo6ni a nemožni voliči a oni ne .No tak co dte to do novin a TV to by mohl býyt totiž začatek nvratu KSCM zpatky do parlamentu
NO NI?

ANNA 31/01/2022 - 04:51

Upozornuji ctené diskutujici,že připadnými pravopisnymi a jinými chybami NEJSEM VINNA.Tyto chyby jsou nasledek
A) cinnosti nami zvoleného gangu 5,kteři tak zkoušeji na voličich instalaci DIGITALNIHO KONCENTRAKU
B) nasledek toho,že piši jak mi zobák zrovna roste a jsem obět všech 6 priorit řizeni ovčanů a celeho světa

No to skonči blbě,ale zas na druhé straně soudruzi, nemme co ztratit hlouběji padat asi nepuje.Tak co je to A nebo Bé?

Vladimír Kusyn 30/01/2022 - 18:17

Píšu do HN – HaloNoviny a odezva je nulová ! To se mně nestává ! Psal jsem do IDNES a dostával jsem odpovědi ! To byly počátky internetu v ČR ! Psal jsem o novinkách : Stavební spoření, penzijní spoření a o IT problémech na počítačích – Win 95, 98 a XP ! To jsem byl třicátník . Počítače a mobily byly obrovsky finančně náročné a tak jsem měl slušnou odezvu. Ale od lidí z Ostravy a okolí ! Pomáhal jsem začínajícím s těmi to záležitostmi . Byl jsem zahraniční pracovník v oboru vzduchotechnika a klimatizace. Byl jsem v HUYNDAY Estergom – korejská automobilka a dostal jsem ocenění od korejského majitele a jezdil jsem tam na záruční opravy. Můj zaměstnavatel ZVVZ-Enven Milevsko ITS Ostrava ! Dnes v penzi – 65.year – se už jen bavím hraním šachů po netu a YouTube ! Jsem po rozvodu – montér – šéfmontér ! Člen KSČ od osmdesátých let . Já za to nemůžu, že už nejsme v Parlamentu , chyba uličních organizací a taky , kdo by se uklikl a navštívil noviny, co nemají co říct . Chybí tady zábava ! Nejen komentáře, to lidé co mají finanční starosti nechtějí . Asi si neumíte, po sobě přečíst články, lépe celé noviny ! Zamyslete se , dokud ještě je šance na obnovení slavného jména KSČ ! Vladimír Kusyn, Ostrava-Vítkovice .

fronda 30/01/2022 - 17:15

Slepenec hájí zájmy vykořisťovatelů. A nutno uznat, dělá to dobře. Kéž bychom my, pracující, taky měli takové zastání. Mívali jsme…

ANNA 30/01/2022 - 15:34

Pirate Rosemile povykládejte nam tu jak jste za sebou přestal tahat dřevěného kačera a teď za sebou taháte fialovou okurku.
To si neumite přeçist nazev članku a tedy o cem je řeč ?
Mazejte zpatky do “mama hotelu” a nepoškozujte web HALO NOVINY tim,že budete škodit všem občanům svym polovzdělanim na prvni prioritě zla!

NO NI?

jmm 30/01/2022 - 12:14

Sociální “nůžky” je nutno zavřít…..

stanley58 30/01/2022 - 01:09

Prispevky pani/pana anna a anna_proletarka jsou opravdu ubohe, s nizkym vyznamem (odborne nizkym iq). Sice to pise jedna osoba, nicmene ty komentare nemaji ani hlavu, ani patu. Jsou proste debilni. Takova ukazka bolsevickeho vyjadrovani – slohove i gramaticky na urovni 5 tridy zakl. skoly (drive zds).

ANNAj 30/01/2022 - 03:10

Stanley,podivejte se na to co jste tu vypotil za sraçku! Nic k věci,jen mi tu kvičite jak vepř zasažen do vašeho srdce zla , bez jakéhokoli smyslu vypouštite bubliny a kdovi zda nejste intelektáni bezkulečnik vypusteny na revers z klecového lůžka.
Pište k věci anebo jděte pomocz gangu 5 dyt to s nimi teď třiska a tam se obratte a ne se tady mrcasit!

Tak se TROTTLE (škrtiči ) vymčkněte jak je možné ,že všichni dělnici, rolnici ,penzisti a intelektuálobvé vidi,že nam zly kapitalismus bez skrupuli a přivlastků , krade dvě třetiny mezd a vy kovboj pry z AMERU tomu tleskáte jako pominuty
Tady jste jen jasná obět nastavených křivých zrcadel GR TV ,zloděje našich tv poplatků
a moje skutečné pravdivé a bombové obrazy už ,jak sam pišete , nevidite !
No lidi nedali by jste tomu provokaterovi korunu?
Povykládejte mizero jak jste studoval na prvni prioritě zla a vyšel jste jako polovzdělanec a nedouk,který nerozumi ničemu ještě se tim tady chvasta!

rosemil71 30/01/2022 - 12:43

Stenly-zcela mimořádně Vám dávám za pravdu.Anna,ať je to kdokoli,je hodně mimo.Spíš si myslím,že to je nějaký,ne zrovna moc bystrý,recesista.

ANNA 30/01/2022 - 15:02

Rosemile nic jste tu nepřinesl a ani to neumite .Typicky bourač diskuze se žaludem mezi ušima!

ANNA 30/01/2022 - 00:23

Pani předsedkyně kdo plati tento web a halo noviny když jinde na alternativ je ivot a DENNĚ až Brzy neuvěřitelných skoro 500 komentů:
Noviny jsou asi nikterak zajimavé když tady neni v diskusi vedeni strany a stavi jen hliněnou zed článků což vypada jako plakatováni bez života !

NO NI?

PetJednaLenin 29/01/2022 - 13:42

Vždy, když si po sobě něco přečtu, tak si říkám, bože, já jsem idiot. Já byl v ODS, potom v TOP09, prostě takové přebíhavé hovado, ted´ jsem černokněžníkem, bratři lidovci, jo to je sebranka, kam vítr tam plášt´.

PetJednaLenin 29/01/2022 - 13:20

Generálni tajemník Jakeš na pravde Leninově o s. Konečné: Je to milá holka, všechno. Na pahorku jakseřekne sil. Atakdál! Tak ať prostě to ukáže. Tomu dělnýmu lidu. Co tam má a co tam nemá. Mám na mysli v tý hlavě hlavně. Prostě jestli zastává řekněme stanoviska takový nebo onaký, takový ideje nebo makový ideje. No a bude se vidět potom.

ANNA PROLETAŘKA 29/01/2022 - 10:01

Pani pedsedkyne mam pro vs důležity vzkaz od SV,ale zdejsi komanda to smazala,nemohla by jste se tu ve ve VLASTNIM ZAJMU objevit?

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.