Komentář Vladimíra Slobodziana: Restart zapomenut, je tady strategie

od redakce

Před rokem v září představil premiér Petr Fiala vládní program Restart Česka. Už tehdy si reálně uvažující ekonomové klepali na čelo, cože je to zase za propagandistickou agitku vlády a jejího šéfa, který o hospodářské strategii státu nemá ani potuchy.

Navíc za situace, kdy už se naplno projevovaly obrovské problémy našeho průmyslu způsobené vysokými cenami energií, které jednoznačně jdou na vrub neschopnosti kabinetu a odpovědných ministrů a hlavně Fialy.

Pan politolog představil počátkem září na konferenci s názvem Česko na křižovatce svou vizi, jak, jeho slovy, »on to vidí«. Mj. řekl: »Naplno se to projevilo v posledních letech, v přímé konfrontaci s ekonomickou, energetickou a bezpečnostní krizí. Naše jednostranná závislost na ruských dodávkách plynu a ropy. Neschopnost spustit výstavbu nových elektráren. Chronicky rozestavěná dálniční síť. Vlaková doprava narážející na své maximální kapacity. Přebujelá dotační ekonomika. Neschopnost zachytit a cíleně podpořit nové trendy v technologiích. A k tomu dlouhodobá rezignace na sebevědomé prosazování našich zájmů v zahraničí.« Řekl to naprosto přesně, jen zapomněl dodat, že on a jeho vláda pro nápravu a změnu vyjmenovaných priorit udělali žalostně málo. A jak vytruboval z pódia hesla o tom, že se zase staneme křižovatkou Evropy, tak skutek utek.

Uplynul rok a žádný restart naší země se nekonal a nekoná, ba naopak klesáme stále více do hospodářských problémů a životní úroveň obyvatel Česka se snižuje. Liberální ideologie s neopodstatněným přídomkem demokratická a bezbřehé poklonkování unijním nařízením v rámci akce Evropské unie Green Deal žádný ekonomický růst nepřinesly a světélko na konci tunelu prostě nesvítí. Fiala tak pompézně vytyčené cíle už nezdůrazňuje, jen se občas ztrapňuje výkřiky typu »potraviny zlevňují, inflace klesá, průmysl roste«. Po deštnících proti drahotě a zmíněném restartu přichází vláda s »hospodářskou a polovodičovou strategií«. Rok před parlamentními volbami! Proč s ní nepřišla v prvním roce své vlády? Úkolem přednést dokument veřejnosti dostal nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček ze STAN při příležitosti zahájení tradičního strojírenského veletrhu v Brně. Česko by se podle plánu mělo do roku 2040 dostat mezi desítku zemí EU podle HDP na obyvatele. Vlček doplnil, jak těchto cílů dosáhnout a proč právě se zaměřit na výrobu polovodičů a čipů. Všechno jsou to jen zbožná přání podobná Fialově křižovatce Evropy.

Opět jen další zoufalý pokus vlády s narychlo sestavenou strategií bez delší odborné diskuse s ekonomy, průmyslníky, odbornými svazy, vědeckou obcí atd., natož s opozicí zalíbit se. Kromě aktivismu další důkaz arogance moci, která v tomto případě je kontraproduktivní, protože hned po konci pěti/čtyřkoaliční demoliční »čety« prodchnuté bruselským lokajstvím budou příští vládou přehodnoceny či přímo zrušeny. Např. asociální parametrické změny důchodového systému, vydávané za reformu, a rovněž tak tento propagandistický elaborát, v němž např. skandálně chybí podpora a strategie a financování dostupného bydlení a rozvoj dopravy, tedy témat, která mimochodem omílají koaliční politici jako kolovrátek. Teď najednou to tvůrce strategie vůbec nezajímalo…

Přečtěte si další články

Zanechat komentář

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.