Komentář: »Parádní život« Drábové

od redakce

Ing. Dana Drábová, Ph.D., dr. h. c. mult., je od 1. listopadu 1999 předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Tedy čtvrt století šéfuje této důležité instituci. Lidé mají ještě v živé paměti, jak ji častokrát objímal na veřejnosti tehdejší prezident Miloš Zeman a hovořil o ní jako o velké odbornici, věrné přítelkyni a podporovatelce jeho politiky. V roce 2014 jí udělil státní vyznamenání, medaili Za zásluhy I. stupně.

Dnes by toto již těžko konstatoval, neboť z Drábové se postupem času vyprofilovala osoba s nenávistí ke všemu ruskému, což stvrdila ministryně obrany Jana Černochová Záslužným křížem za mimořádné aktivity na podporu Ukrajiny. Momentální veřejná vystoupení paní Drábové si v ničem nezadají s provládní klakou nejhrubšího zrna, kdy lež je nazývána tím správným názorem a všichni, co mají jiný pohled na ukrajinsko-ruský válečný konflikt a domácí politiku než Fialova vláda a čtyřkoalice, je odsouzen k opovržení a náležitě onálepkován.

Paní Drábová před nedávnem opět »zaperlila«, když prohlásila: »Máme se v té naší zemi fakt parádně, akorát to hromada lidí nevidí a nikdy nedocení. V Česku fakt nikdo, slovy nikdo, netrpí hladem.« Jak ironicky napsala jedna žena na diskusi: »Má pravdu, určitě se máme lépe než ve Rwandě.« Tím uhodila hřebíček na hlavičku. Opravdu není znám případ, že by někdo v Česku od podzimu 2021, kdy se ujal vlády Fialův pětislepenec, umřel hlady.

Jenže toto není důvod na nějaké řeči o tom, že se máme parádně, a srovnávat nás se státy rovníkové Afriky. Třeba se má parádně někdo, kdo šéfuje 25 let vysokému úřadu za vysoký plat. Tady se však bavíme o tom, že drtivé většině obyvatelstva klesla a nadále klesá životní úroveň. Inflace způsobila, že reálné příjmy spadly o zhruba 30 procent a ne že inflace klesá, stále roste, i když »jen« o dvě, tři procenta. Počet lidí na hranici chudoby nadále přibývá. Jistě, netrpí hladem, ale těžko mohou tvrdit, že se mají parádně.

Proč tato odbornice na jadernou energii nám nevysvětlí, jak je možné, že kilowatthodina vyrobená v Temelíně a Dukovanech vyjde ČEZ asi na 50 haléřů, ale český zákazník za ni zaplatí v průměru 7 korun včetně poplatků za obnovitelné zdroje a předraženou distribuci. Je považována za velice vzdělanou a chytrou osobu, což nekoresponduje s obhajobou politiky Fialovy vlády, která vede český průmysl do propasti a její další činnost ve vztahu k vlastním občanům nelze označit jinak než za asociální a rozeštvávající společnost. Pěti/čtyřkoalice intenzivně pracovala a pracuje na stále se snižující úrovni školství, na šlendriánu ve zdravotnictví, kde na jedné straně chybí léky a na druhé se plýtvá kvůli celkové nekoncepčnosti. Nemluvě o předražených miliardových armádních nákupech. Copak by asi řekla paní Drábová na to, že mladé rodiny hodně přemýšlejí, zda mít děti, když vlastní bydlení je pro většinu nedostupné a nájemní velmi drahé. Ti se mají také parádně, když za malý byt 1+1 mají zaplatit třeba 5 milionů a hypotékou se zadlužit na půl života? A mohli bychom pokračovat v mnoha oblastech života. Paní Drábová je zcela odtr- žená od problémů běžných obyvatel, a proto by měla o »parádním životě« spíše pomlčet.

(zi)

Přečtěte si další články

2 komentáře

Pavel 21/10/2024 - 23:20

asi ten uran opravdu škodí….

Odpovědět
host 19/10/2024 - 11:00

V Zemi kde inteligence je víc než rozum

Jedna z definic inteligence říká, že inteligence je schopnost přizpůsobit se.
Vždy mi tato “definice” inteligence lezla krkem, neboť i velitel genocidně vyhlazovacího koncentračního tábora je vlastně inteligentní.
Druhou stranou takové definice je tvrzení, že inteligence je schopnost prosadit se.
Jak by například vypadal svět, ten náš dnešní svět, kdyby se Oppenheimer nechtěl za každou cenu prosadit. Kdyby měl více rozumu.

Není to inteligence sama, nýbrž množství potřeby přizpůsobit se a zároveň prosadit se v daném čase. Tedy vnímání času jedincem, co ovlivňuje proces jeho propagování. Dilema, nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, dilema času holt řeší jedinci různě. Někdo se vrhne do časoprostorové díry, nabit zvědavostí a akcí, jiný smočí palec a počká si na řeku letní, na koupání. I když, způsob léta možná bude poněkud nešťastným.

Co by se vám vybavilo, kdyby vám někdo, ať známý či neznámý, sdělil, “přišel tvůj čas”.
Vybavil se vám váš poločas?

Kdybych byl na místě Drábové, tak bych… A v tom to právě je, nejsem Drábová, díkybohu, nejsem na jejím místě a bál bych se dělat něco tak zodpovědného.
Mé vysvětlení, ale je to jen tip, setkal jsem se se syndromem protiruského fanatismu u lidí, kteří v době socialismu hluboce pracovně spolupracovali s vědci a inženýry ze Sovětského svazu. Lidé vyoraní jak myš, že by je doba změny času zastihla nepřizpůsobené a bez možnosti prosadit se. Podle mne – Poločas Drábové je jí Damoklovým mečem. Je pro ynteligenta možné zapochybovat nad vlastním intelektem?

Jsou mezi námi Rebelové, udělali něco navzdory času a jejich čas je nyní dohání. Dohání až ke svědomí. A někteří jejich boj se svědomím nejsou ochotni prohrát. Nebo vyhrát – přiznat si pravdu. Například Generál Pepa Pávek.

Odpovědět

Zanechat komentář

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.