Kateřina Konečná: Díky těm, kteří řekli STAČILO! pětidemoliční vládě

od redakce

Po sečtení výsledků v krajských volbách se ukázalo, že řada voličů skutečně chce dát vládě jasný vzkaz a podporuje jedinou skutečně levicovou koalici v zemi, když STAČILO! získalo mandáty v 11 krajích a v jediném Libereckám jí získání mandátů prozatím uteklo o pouhých 9 hlasů. Celkově tedy koalice získala 40 zastupitelů. Velkým úspěchem je i umístění Jaroslava Komínka jako kandidáta do senátu v Ústeckém kraji na prvním místě po první kole senátních voleb. KSČM se tak znovu otevřela cesta i do senátu.

»Moc děkuji voličům, že nerezignovali, dorazili k volbám a řekly jasné STAČILO! pětidemoliční vládě,« řekla na tiskové konferenci po sečtění většiny volebních výsledků předsedkyně KSČM, europoslankyně Kateřina Konečná.

Výsledky voleb, kdy se koalice STAČILO! jako jediná levicová konzervativní koalice vrací do téměř všech krajů České republiky, podle ní potvrzují, že jediná skutečná levicová alternativa v České republice má v politice jasné místo. »Jsme dnes jedinou levicovou alternativou, kterou voliči mají a v dnešních volbách to prokázali a já bych jim za to chtěla strašně moc poděkovat. Protože nám v podstatě potvrdili, že cesta, kterou jsme se vydali, a která nabyla vždy jednoduchá, tak byla správná.«

Koalice STAČILO! se v krajích různí, vždy jde ale o spojení stran se stejným záměrem a velmi shodným levicovým programem tvořeným pro lidi. Za Českou stranu národně sociální promluvil Michal Klusáček. »Chci především poděkovat všem voličům, kteří přišli k volbám, kteří nám odevzdali hlas. Výsledek těch voleb ukázal, že ta koalice, jak jsme jí sestavili, je dobrý projekt a voliči to pochopili. Dnes vlastenečtí a levicově orientovaní voliči mají koho volit, mají koalici, která bude zastupovat jejich zájmy.«

»Dovolte mi také poděkovat nejen občanům voličům, ale i všem kandidátům, kteří měli odvahu i přes tu mediální masáž do toho s námi jít a dokázat, že jsme dneska etablovaným levicovým uskupením na české politické scéně. Po dnešních volbách troufnu si říct jediným levicovým uskupením na české politické scéně a jsem moc ráda, že máme tolik skvělých lidí kolem sebe, kteří se nezaleknou a chtějí bojovat za občany české republiky v jednotlivých krajích i do budoucna,« dodala Kateřina Konečná.

Úspěch i v senátních volbách

Vítězem prvního kola senátních voleb v obvodu Chomutov se stal kandidát vyslaný koalicí levicových stran STAČILO! Jaroslav Komínek. V úvodním kole volebního klání o Senát zvítězil Jaroslav Komínek se ziskem 23,33 % hlasů. Oproti svému soupeři měl náskok o 563 hlasů. »Děkuji voličům za projevenou důvěru. My jsme měli heslo do voleb ZMĚNA ZAČNE V SENÁTU. Doufejme, že je to první vlaštovka, která ukáže vládě, jaký na ní mají voliči skutečný názor a v dalších volbách roztočí změnu, která konečně povede k lepšímu.«

Lidé tak svou volbou v Chomutově dali najevo, že vnímají společenské problémy a dali proto důvěru levicové koalici. Jaroslav Komínek odvedl v regionu za mnoho let spoustu práce a i to se na výsledku podepsalo. »Voliči ale také dali jasně najevo, že nesouhlasí s vládní politikou a s počínáním pětidemoliční vlády,« dodal Komínek.

Návrat do hry o senátní křeslo po dvanácti letech je úspěchem i podle Kateřiny Konečné. »Postoupili jako koalice STAČILO! do druhého senátního kola, dokonce z prvního místa. Já moc gratuluji Jarkovi Komínkovi, který je teď se svým týmem a chystá se na příští týden na pokračování kampaně v Chomutově. Já mohu slíbit, že ho tam přijedu podpořit, přijede tam řada našich lidí ho podpořit, a moc bychom si přáli, aby tak, jak je STAČILO! zastoupeno v evropském parlamentu, jak je dnes zastoupeno minimálně v jedenácti krajích, aby mělo svého zástupce i v senátu. Je to krok za krokem, ale jsou to velmi důležité kroky.«

V krajích se STAČILO! nezaprodá!

Samozřejmě se velmi záhy rozjedou i jednání na úrovní krajů o případném vzniku dalších koalic a rozdělení funkcí. Na to Kateřina konečná reagovala s tím, že se jednání budou teprve probíhat, ale voličům jasně vzkazuje, že bude vždy v první řadě stát za svými sliby. »Nejsme koalicí, která by se v jakémkoliv kraji jakkoliv chtěla spojit, pachtovat, nebo vůbec domlouvat s kýmkoliv z pětidemoliční vlády. Tedy vlastně čtyřdemoliční, protože s piráty se nebude moci domlouvat. A jsme jediná opoziční strana, která jasně říká, že pětidemolice pro nás není řešení, že nechceme hrát habaďůru na voliče. Že nechceme, aby náš volení program, naše hesla a věci, které jsme občanům slibovali, spadly pod stůl během koaličního vyjednávání.« prohlásila europoslankyně.

Prioritou čerstvě zvolených zastupitelů je podle ní v první řadě práce na splnění jednotlivých bodů programu. Ne získávání horkých křesel a výnosných funkcí. »Jdeme v krajích pracovat na tom, co jsme občanům slíbili. Ať už je to vylepšená, dostupná zdravotní péče, ať jsou to zubní pohotovosti, ať je to to, jak pomoci v rámci dopravy či integrované dopravy v jednotlivých krajích. Ať je to to, ať se neruší střední školy, nebo ať se například v některých krajích nestaví americké vojenské základny. To jsou témata, které jsme velmi otevřeně komunikovali a jsou to témata, se kterými půjdeme do těch krajských zastupitelstev. A které tou největší možnou silou se budeme snažit otvírat tak, aby i když v těch krajích vládnout nebudeme, tak aby rozhodně občané věděli, že je nějaká z těch stran nezradila a já jsem přesvědčena, že to bude právě koalice STAČILO!, která nezradí,« jasně řekla Kateřina Koněčná.

Přepočítání Libereckého kraje

Velice zajímavý je ovšem výsledek v Libereckém kraji, ve kterém po sečtení hlasů STAČILO! získala 4,99 procenta hlasů a k překročení pěti procent a tedy získání tří mandátů jí chybělo jen 8 nebo 9 hlasů. Tento velmi těsný výsledek chtějí nechat členové koalice znovu přepočítat. Chtějí tak mýt jistotu, že v Libereckém kraji skutečně nepřijdou voliči o možnost být zastoupeni třemi jedinými levicovými politiky.

Podnět k přepočátíní hlasů podá koalice co nejdříve. Zda to případně výsledky v kraji změní by mělo být jisté v řádu několika dnů.

Tématem voleb se budeme zabývat i v tištěném vydání Naší pravdy, která vyjde ve čtvrtek 26. září.

Helena KOČOVÁ

Přečtěte si další články

3 komentáře

Jiří Krejčí 23/09/2024 - 05:59

STAČILO SPDANO (menší zlo ( Perokrat I, Zemák, Agrobaron BUREŠ ? )

Odpovědět
svaty_vaclav 22/09/2024 - 22:11

Pamatuji si, jak v roce 2008 při jednání parlamentu v den výročí napadení a bombardování Jugoslávie armádami NATO vyzval poslanec za ČSSD Foldyna přítomné poslance v jednacím sále, aby povstáním a minutou ticha uctili zabité Jugoslávce při útocích NATO. Poslanci povstali, ale ministr poslanec Schwarzenberg zůstal sedět a dělal že spí; předsedkyně parlamentu Němcová z ODS utíkala jako o život ze sálu a za ní zdrhala poslankyně Talmanová z ODS, aby nemusely uctít jugoslávské oběti bombardování Jugoslávie armádami NATO. Takto se choval válečný štváč s rukama od jugoslávské krve Schwarzenberg a poslankyně ODS Němcová a Talmanová.

Odpovědět
Jiří Krejčí 22/09/2024 - 06:15

Výročí 22. září 1939
Velké
Vlastenecké
NSDAP a Internacionály eSeS
http://www.stoplusjednicka.cz/vrazedne-spojenectvi-sovetsko-nemecka-prehlidka-v-brestu

Odpovědět

Zanechat komentář

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.