Čína v úterý 17. září slavila Svátek středu podzimu, nebo také svátek měsíčních koláčků, které k tomuto podzimnímu úplňkovému dni neodmyslitelně patří. Lahodné malé kulaté koláčky bývají většinou plněny směsí ořechů. Ve velkoměstě Čchung-čchingu, v okrese Fulin jsou ale známější koláčky z továrny Zhacai s netradiční náplní z nakládané zeleniny. Tato místní delikatesa má hlubokou tradici a minulost, ale přináší i mnoho nových příležitostí a prosperitu v současnosti.
Svátek středu podzimu je pro Číňany, hned po čínském Novém roce, druhým nejvýznamnějším svátkem a to nejen z kulturního hlediska, ale též z ekonomického. Číňané jsou zvyklí během svátku trávit čas s rodinou a přáteli a společně si vychutnávat jídla s kulatým tvarem, zvláště měsíční koláčky. Ty jsou tradičním pečivem v celé rozlehlé Číně, ale každá provincie má svůj jedinečný recept. Ve Fulingu, kde sídlí skupina Fuling Zhacai specializující se na nakládanou zeleninu, respektive místní druh zelí, nesmí tento lehce pikantní produkt chybět v mnoha místních receptech včetně měsíčních koláčků.
Moderní výroba prastarých receptů
Obyvatelé čtvrti Fuling v Čchung-čchingu zdokonalovali umění nakládání zeleniny již od roku 213 n. l. Nejčastěji nakládají místní speciální druh zelí, který se od toho našeho českého liší. Z tohoto místního zelí se využívá zvláštní středová část, která se podobá spíše kedlubně, je ale větší a šťavnatější. Již téměř dva tisíce let ji lidé nechávají zkvasit, aby pak lehce nakyslé zelí krájeli na malé kostičky a míchali s nejrůznějšími druhy koření, či sušeným masem. Tím vznikají různě pikantní směsi, které jsou přidávány jako doplněk a ochucovadlo k nudlím, i zeleninovým a masovým pokrmům.
Dnes se výroba tohoto tradičního pokrmu přesunula do továren. Jedním z největších výrobců je skupina Fuling Zhacai. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost v čínském průmyslu nakládané zeleniny, klíčový národní podnik v zemědělské industrializaci, jeden ze 100 nejlepších průmyslových podniků v Čchung-čchingu a lídra ve výrobním sektoru Čchung-čchingu. Skupina provozuje 10 výrobních závodů, 10 stoprocentně vlastněných dceřiných společností, digitální výrobní dílnu a 17 automatizovaných výrobních linek s kapacitou fermentace surovin 300 000 tun a roční produkcí 220 000 tun hotových výrobků.
Výzkumný a vývojový institut skupiny je předním centrem pro technologii zpracování nakládané zeleniny v Číně, slouží jako technologické centrum průmyslu a sídlí zde výzkumná stanice na městské úrovni.
Výroba v jedné továrně je tak moderní a dokonalá, že pro svůj chod potřebuje jen 12 zaměstnanců. Celý výrobní proces je plně automatizovaný, inteligentní, čistý a efektivní. Za jeden výrobní den může být zabaleno až 10 000 balíčků nakládané zeleniny a téměř 50 000 balíčků za sedm dní. To znamená 800 000 balení nakládaných produktů ročně.
Jejich výrobky se tak ve velkém množství dostávají rychle čerstvé na trh. „Máme více než 3000 prodejních míst ve všech provinciích Číny. Naše výrobky se vyvážejí do více než 80 zemí světa, kde si je oblíbili někteří zahraniční přátelé a zámořští Číňané,“ upřesnil prezident skupiny Zhao Ping. Značka „Wujiang“ nakládaných zeleninových směsí se těší vysoké známosti značky a podílu na trhu v hodnotě 10,098 miliardy juanů.
Příležitost pro statisíce lidí
To, že v jedné továrně pracuje jen dvanáct zaměstnanců, ale neznamená, že by továrna nedávala lidem práci. Naopak. Fuling Zhacai group přímo i nepřímo dává prací a možnost výdělku tisícům místních obyvatel. „Jelikož jsme velmi významnou zemědělskou společností, můžeme podporovat oživení venkova.“ říká Zhao, podle kterého společnost svým úsilím také zvyšuje příjmy zemědělců.
Skupina zavádí propojovací mechanismus „jedna ochranná cena, dvě zálohy a jeden benefitní řetězec“. Funguje to tak, že firma spolupracuje s profesionálními družstvy, které zaručují odběr a základní cenu místním zemědělcům. Ti, i když jejich úroda není optimální, či vlivem trhu ceny klesnou, mají zaručené příjmy. Tyto zaručené příjmy, které jsou kryty z části ze zisků společnosti a z daní, naopak zemědělcům umožňují rozšiřovat pole a pěstovat zeleninu čistě a efektivně.
„Zvýšili jsme příjmy více než šesti stům tiséícům venkovských zemědělců, kteří pracují na více než 700 000 hektarech osázených pro zásobování,“ uvedl prezident společnosti. V dalších navazujících profesích díky potřebě vstupů a díky důležité poloze fulingu na logistických branách, které se sbíhají v čchung-čchingu, pak vznikají další různé pracovní příležitosti pro více než milion lidí.
Budoucí zelený rozvoj
Skupina Zhacai group ale neusíná na vavřínech. Naopak buduje další moderní továrny, které rozšíří výrobu a dají tak příležitost k ziskům ještě většímu množství místních obyvatel. „Cílem je vybudovat v Číně přední inteligentní výrobní základnu, která integruje inteligentní výrobní procesy, efektivní správu velkých dat i harmonické ekologické prostředí,“ dodává prezident skupiny.
Dalším zajímavým bodem je průmyslová turistika, kdy lidé v Číně, ale i ze zemí v zahraničí jezdí objevovat moderní skvosty průmyslu i ochutnávat tradiční receptury. Toto spojení přináší další zdroj příjmů.
Skupina věří, že rozšířená základna podpoří transformaci a modernizaci průmyslu nakládané zeleniny ve Fulingu. A díky marketingu i turismu dosáhne integrovaného rozvoje a propagace nakládané zeleniny, pao cai (solená fermentovaná zelenina) či sečuánské omáčky. To vše by mělo učinit ze skupiny rozsáhlý inteligentní podnik na výrobu potravin s roční hodnotou produkce přesahující 10 miliard juanů a zisky a daněmi přesahujícími 2 miliardy juanů. Ale základním cílem je stát se novým trendem ve stravování a poskytovat spotřebitelům zdravý, diverzifikovaný, pohodlný a sofistikovaný nový dietní životní styl!
A právě čínský svátek středu podzimu, původně spojený s oslavou ukončení sklizně, je skvělou dobou k podpoře této myšlenky. Nejen skrze originální měsíční koláčky. Co třeba zkusit ledovou kávu s nakládanou zeleninou? Možná to zní zvláštně, ale je to skutečně výborná osvěžující delikatesa. Vyzkoušeno! Tak jako další dobroty ze Zhacai či pod značkou Wujiang.
Helena KOČOVÁ