Kdo se napakuje tentokrát?

od redakce

Ve zvířecí říši to bývá zpravidla tak, že čím větší mršina, tím více supů a hyen přitáhne k hodování. V lidské společnosti v případě veřejných státních zakázek – a zvláště těch armádních – to bývá obdobné. Čím větší, tím více zájemců, kteří by se chtěli bezpracně přiživit. Tak to v té naší zprivatizované a nezřídka rozkradené společnosti chodí.

Nebylo náhodou, že když se ve znaku partaje ODS usídlil modrý pták, dostal zakrátko od lidu obecného jméno po ptačím nenechavci Straka. Jen si vzpomeňme, jak spolu s ostatními celé dny, měsíce a roky kradli, že ani poledne nedrželi. Něco do partajní kasy, něco na výplaty personálu a také neopomněli šoupnout pár drobných do kapsy vlastní. Stovky a tisíce cinknutých zakázek na všech úrovních se stalo kořistí »odeesáků«. Když se náhodou něco provalilo, zametali to většinou úspěšně pod koberec.

Devadesátky se staly úplným rájem pro podvodníky všeho ražení. Korupce, vydírání, nájemné vraždy. Popsat všechny ty kauzy by zabralo mnoho času. Proto jen pro ilustraci něco z těch let posledních, vztahujících se k aktuálnímu dění, ať to bylo Vondrovo zatraceně drahé PromoPro s audiovizuálními službami pro naše předsednictví v EU či předražený nákup letounů CASA – tenkrát pod kuratelou spřízněné straničky TOP 09. Také na pražské Bémově OpenCard si prý pošmákli. Kromě předražení ale prý k ničemu jinému nedošlo.

I dnes jsou na scéně různí mafiánští Rittigové, Janouškové, Hrdličkové a další, kteří v kořistění nezaostávají, spíše naopak. V nejaktuálnější kauze Dozimetr jsou namočení politici STAN, jejichž předseda Rakušan je zároveň na postu ministra vnitra. Pravda, ne vše se jim daří ututlat. Někteří, jako například Topolánkův oblíbenec a osobní přítel Marek Dalík za obrněnce Pandury či severočeský bývalý senátor v triku ODS Alexandr Novák, skončili v »lapáku«, stejně jako sociální demokrat (dříve člen ODS) David Rath. Ale to jsou výjimky.  Zdá se však, že politici a šíbři kolem nich jsou nepoučitelní, stejně tak i voliči, kteří jim dávají svůj hlas. Prachy jsou prachy.  Jen co ministryně války Jana Černochová prosadila v době, kdy se rozpočet látá okrádáním důchodců, studentů a sociálně slabých, enormní navýšení toho zbrojního a dojednala nákup obrovského množství vojenské techniky za miliardy, už se lidští dravci rojí.  Že není vše čisté a transparentní, jak pistolnice tvrdí, svědčí například nejčerstvější fakt, že v případě několikamiliardového nákupu aut pro chrudimské výsadkáře zasahuje Antimonopolní úřad. Možno očekávat, že přibydou i další.

Ten velký průšvih se již rýsuje a neměl by ujít pozornosti nejen opozice, ale i dalších orgánů. Pokud nejde o dezinformaci, tak TV Prima News uvedla: »Šok! Izrael nakoupil od USA 25 stíhaček F-35 za polovinu ceny, za kterou Česká republika nakupuje jen 24 těchto letadel! Rozdíl v ceně? Neuvěřitelných 57 miliard«. (Pozn.: Psali jsme o tom v NP č. 30). Tedy dost na provize za sjednaný nákup. Pro koho jsou asi přichystány, kdo se napakuje tentokrát?

Pavel PILNÝ

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.