Tajemství staveb J. B. Santiniho Aichela

od redakce

Tajemství Santiniho geniálních staveb odhaluje výstava v Rajhradě u Brna. Proslulý barokní architekt pro své geniální stavby kreativně přebíral dávno známé principy. To je hlavní sdělení výstavy v Památníku písemnictví na Moravě v klášteře v Rajhradě, nazvané Jan Blažej Santini Aichel – Geometrie posvátného prostoru.

Jejím autorem je Ladislav Moučka. Představuje geometrická pravidla Santiniho architektury. »Vychází z hypotézy, že existuje jednotný kompoziční princip, který architekt svým stavbám vtiskoval a který tvořivě převzal ze středověké architektury,« uvedl vedoucí rajhradského památníku Jiří David.

Hypotézu výstava dokládá na analýze konkrétních staveb ze šesti míst a na jednom nerealizovaném návrhu: Panenské Břežany (kaple sv. Anny), Mladotice (kaple Jména Panny Marie), Mariánská Týnice (kostel Zvěstování Panny Marie), Křtiny (kostel Jména Panny Marie), Žďár n. Sázavou (poutní areál na Zelené Hoře, Dolní hřbitov, konvent), Chlumec nad Cidlinou (zámek Karlova Koruna), Rozsochatec (nerealizovaný návrh kaple).

Nedílnou součástí výstavy jsou struktivní modely Santiniho architektury od studentů Fakulty architektury VUT a fotografie analyzovaných staveb od Věroslava Škrabánka.

Doprovodný program výstavy zahrnuje tři přednášky pro veřejnost. S tématy spojenými se Santinim a jeho tvorbou postupně vystoupí, resp. již vystoupili prof. Jiří Kroupa z Masarykovy univerzity, doc. Jaroslav Drápal z VUT v Brně a nakonec sám autor výstavy Ladislav Moučka. Další doprovodný prvek výstavy je edukační program pro veřejnost nazvaný Santiniho stopou. Jeho účastníci se seznamují se Santiniho osobností i se vztahem mezi jeho architekturou a životem (zbožností) v barokní době.

Santini (1677-1723) je jako téma výstavy v nabídce Památníku písemnictví na Moravě poprvé, přestože to byl právě tento barokní architekt, kdo klášteru, v němž památník sídlí, vtiskl jeho podobu. Příležitostí uspořádat výstavu právě letos je 300. výročí Santiniho úmrtí.

Výstava Jan Blažej Santini Aichel – Geometrie posvátného prostoru v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě trvá do letošního 1. října.

(vž)

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.