Nezapomínáme, války však pokračují

od redakce

Po jedenadvacáté se 24. června setkali pořadatelé pietního aktu v Choustníkově Hradišti s veřejností a zástupci spolků ČSBS, Klubu českého pohraničí, Levicových klubů žen i krajského a okresních výborů KSČM Královéhradeckého kraje. U hromadného hrobu 145 obětí pochodu smrti z koncentračního tábora Gross-Rossen v únoru 1945 uctili památku umučených vězňů, zajatých vojáků i civilistů, mnoha národností, kteří byli zabiti v okolí obce (celkem 179 obětí). 

Dostavili se i zástupci Muzea Koncentračního tábora Gross-Rossen v Polsku Andrzej Gwiezda a Pavel Studinsky.

Historik Jaroslav Štrait, který se historii této události dlouhodobě věnuje, uvítal přítomné a významného hosta, emeritního senátora Jaroslava Doubravu. Ten ve svém vystoupení zhodnotil současnou situaci v Evropě: Válka by se měla ukončit a ustat podpora Ukrajiny zbraněmi. Nelíbil se mu ani postoj prezidenta Petra Pavla, který navrhuje masivní postup proti lidem ruské národnosti, hanebný byl jeho podpis na tanku s německým válečným křížem. Odsoudil také vystupování sudetských Němců, přístup české vlády k nim i tzv. obrannou smlouvu ČR s USA.

Jaroslav Vodička (vlevo) a Jaroslav Doubrava.

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička zkritizoval přístup ministryně Jany Černochové, kdy při oficiálním aktu nemohou vojáci Armády ČR položit květiny od ČSBS, a likvidaci památníků hrdinů odboje, přepisování historie. Zdeněk Cincibus z Liberecka připomněl utrpení vězňů a potřebu nezapomínat na příčiny a důsledky poslední světové války.

Věra Žižková.

Věra Žižková za Královéhradecký krajský výbor hovořila o neúčelných vysokých výdajích na zbrojení, místo nich by mohly být postaveny byty, školy, nemocnice…, války přinášejí jen konec humanity, soucítění, tolerance a na druhou stranu roste utrpení. Projev uzavřela výzvou k veřejnosti: vystupovat proti zbrojení a podporovat mírové iniciativy.

Pořadatelé této pietní akce z Oblastního klubu KČP Bruno Fišera z Trutnova a ČSBS v Trutnově se již několik let setkávají s nezájmem místních a regionálních politiků, Armády ČR či velvyslanectví o tuto pietní akci, kteří se jí dříve účastnili. Přesto v pořádání důstojného pietního aktu s čestnou stráží Klubu vojenské historie vytrvávají.

(vha)

FOTO – Petr HOJNIC

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.