Když lež se stala normou

od redakce

»Kdo lže, ten krade, do pekla se hrabe,« řekl s posměšným úšklebkem Petr Fiala na adresu Andreje Babiše. Pořekadlo babičky českého premiéra však v tu chvíli pasovalo jako zadnice na hrnec právě na tuto tragickou postavu naší politické scény v řečnickém duelu TV Prima. Mimochodem, v neděli 4. června jsme viděli poprvé od uvedení Fialy do křesla předsedy vlády, že se dokázal postavit v diskuzi proti politickému oponentovi. Tedy téměř po dvaceti (!) měsících. Tak dlouhou dobu se bál šéf vlády diskutovat s některým z opozičních lídrů. Dosud to byl vždy jen sólovýstup s argumenty pro sebe vybranými a kabinetu příznivými, ať již na kanálech ČT, NOVA nebo Prima.

Asi už neměl Fiala zbytí, protože není možné neustále posílat za sebe do televizních debat demagoga Martina Kupku, jenž v sobě nezapře bývalého tiskového mluvčího, nebo Jana Skopečka, nesporně dobrého ekonoma, bohužel nyní pod praporem ODS s povinností lhát na kvadrát. Je možné ocenit odvahu premiéra konečně přijít do studia diskutovat s oponentem, ale z jeho vystoupení divák cítil stále větší pachuť. Fiala, neustále se prohlašující za pravého demokrata, povýšil totiž lež na normu. Na jednotku, která se vrší jedna na druhou a vytváří pyramidu lhaní, demagogie, manipulace a překrucování faktů.

Opakovaně byl vyzýván už při svém sólovýstupu v OVM na ČT, aby se omluvil občanům, když před volbami i po nich tvrdil, že vláda nebude zvyšovat daně a nyní je opak pravdou. Nedokáže to, co čestný člověk přizná a přidá třeba komentář, proč se tak stalo. V Partii Terezy Tománkové přišel s absurdním srovnáním s dobou »covidovou«, kdy prý Babišova vláda taky dělala něco jiného, než slíbila.

Fialovo chování připomíná malého kluka, který si postaví hlavu, dupne si a maminka s jeho tvrdohlavostí nic nezmůže. Hned na začátku diskuze řekl, že za obrovskou inflaci může rozhazovačná politika státu v době covidu, energetická krize a uměle zvýšené marže v obchodních řetězcích. Svou roli a vinu jím vedené vlády ani v nejmenším nepřipustil a skandálně prohlásil, že »my děláme protiinflační politiku jako první vláda«. Zřejmě myslel v historii České republiky. Je neuvěřitelná demagogie tvrdit tohle při skutečnosti, že tento kabinet dovedl inflaci až ke skoro 19 procentům. A vzápětí se ještě chlubit, že inflace už klesá k 16 procentům, když všude v Evropě je jednociferná. Na to musí mít člověk opravdu silný žaludek. A že ho pan Fiala má, když hodí inflaci na minulou vládu a je zcela v klidu po oznámení státního deficitu po pěti měsících ve výši astronomických 271,4 miliardy korun. Suverénně tvrdí, že plán maximálně 295 miliard za rok splní. Tomu přece nemůže uvěřit už ani malé dítě, navíc když existuje silné podezření, že ministr financí Zbyněk Stanjura včlenil do návrhu státního rozpočtu několik fiktivních příjmových čísel.

Dala by se vyjmenovat celá plejáda Fialou vylhaných argumentů, v čele se snížením daní o 30 miliard a snížením rozpočtu o 80 miliard hned po nástupu do Strakovky. Ničím tato čísla nejsou podložena, jen jednotkami lží, které vytvářejí tu obrovskou pyramidu lží, z které Fiala udělal normalitu.

Vladimír SLOBODZIAN

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.