Zeppelin s nebeským rockem přistane i u nás

od redakce

Byl to tehdy v tom roce 1969 nářez, ba přímo bomba, když do té doby bigbítoví fanoušci měli poprvé možnost poznat hutný a dosud neslyšený zvuk hardrockové (jak se začalo říkat) kapely s chytlavými melodiemi, se složitými kytarovými konstrukcemi a rify, jejíž dynamická muzika vycházela z blues, ale i z dalších stylů, inspirována i psychedelickou hudbou a různými kulturami. A stala se předstupněm pozdějšího heavymetalu.

Kytarový mág Jimmy Page, skvělý baskytarista John Paul Jones, do té doby neobvyklé breaky a figury, hlavně »šlapáku«, bubeníka Johna Bonhama – a nad tím vším naléhavý, vysoký hlas s mnoha valérami, od vzlyků až po vzteklé staccato v těch nejvyšších polohách Roberta Planta – tato čtveřice povýšila rockovou muziku o několik stupňů na plnokrevnou nádheru, až z té krásy duše štěstím plakala…

Ano, řeč je o legendární fenomenální britské rockové kapele Led Zeppelin.

Uhrančivé hity Zeppelínů budou 14. května k slyšení (a vidění) v Praze a o dva dny později v Brně v rámci projektu Led Zeppelin Symphonic. Na jednom pódiu se sejde přes 50 umělců. Zpěváky Jesse Smithe a Petera Eldrige, kteří se v rodné Velké Británii podílejí na řadě hudebních projektů, doprovodí rocková kapela a symfonický orchestr pod vedením Richarda Sidwella. Ten stojí také za podobným projektem Queen Symphonic.

Led Zeppelin jsou hudebními odborníky považováni za jednu z nejvýznamnějších a nejvlivnějších kapel v historii rockové hudby. Všechna jejich studiová alba se dostala do žebříčku Top 10 Billboard 200 a šest z nich na první místo. Po smrti bubeníka Johna Bonhama ukončila kapela v roce 1980 činnost, ale později se členové Led Zeppelin účastnili některých projektů, např. Jimmy Page s Robertem Plantem. V roce 2007 zbývající hudebníci uspořádali koncert, který měl být podle jejich slov posledním a kdy na bicí hrál Bonhamův syn Jason.

Skupina umělců po vyprodaných vystoupeních v Londýně a Paříži při svém světovém turné vystoupí u nás v pražském Kongresovém centru a v Brně na Výstavišti. Diváci se podle pořadatelů mohou těšit na 25 nejznámějších »fláků« – např. Whole Lotta Love, Black Dog, Kashmir, Rock & Roll, Dazed & Confused a další, a pochopitelně nemůže chybět ani Stairway To Heaven.

A máme-li jmenovat některé další nádherné písně z jejich prvního alba natočeného za pouhých 30 hodin, s nímž doslova zbourali rockovou scénu, tak jsou: vypalovák Good Times Bad Times, baladická Baby I’m Gonna Leave You, velebná Your Time Is Gonna Come, Dazed and Confused, a pochopitelně další. K nim ale musíme také namátkou přiřadit nádherné blues Since I’ve Been Live You s nezvyklými harmonickými přechody ze 3. alba z r. 1972 a další vypalováky, jako Immigrant Song, Celebration Day či Friends, nebo třeba Orientem inspirovaný Kashmir z alba Physical Grafitti (na němž byly použity i další doprovodné nástroje) z r. 1975 či pochopitelně fenomenální baladicko-hymnický Stairway To Haven

»Led Zeppelin jsou více než 50 let zbožňováni fanoušky po celém světě, přestože po smrti bubeníka Johna Bonhama v roce 1980 se kapela v podstatě rozpadla. O to větší máme radost, že si diváci mohou hity této rockové skupiny užít naživo prostřednictvím Led Zeppelin Symphonic,« podotýká Květa Havelková z pořádající společnosti JVS Group. Bude ta skvělá rocková pochoutka (a vzpomínka na nádherná léta) vůbec k zaplacení? podotýkáme my.

Miroslav KANTEK

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.