Navštivte podruhé »První udržitelný obchoďák«. Pěstujte udržitelnost

od redakce

Před rokem poprvé otevřel brány první český udržitelný »obchoďák« v Pražské tržnici v Holešovicích. Letos v říjnu se koná jeho pokračování, a to ve dnech 18. až 24. října, denně od 11.00 do 19.00 hodin v Hale 17.

»Celkem 16 tun donesených věcí a masivní ohlas tisíců návštěvníků nás jasně přesvědčil, že má smysl akci pořádat – takové místo prostě v Česku chybí,« vysvětlily Lucie Poubová a Kristýna Holubová z neziskové organizace SWAP Prague. Proto se po roce rozhodly opět otevřít a zvou na První udržitelný obchoďák: Podruhé. Pořadatelky směle odhadují, že rukama týmu projde tentokrát až 20 tun funkčních super věcí.

Ve stylové Hale č. 17 v Pražské tržnici na návštěvníky na ploše 1000 m2 čeká týdenní swap, tedy výměna věcí v kvalitě, kterou ověřili předchozí majitelé. Najdou zde oblečení, domácí potřeby, knihy, dekorace i pokojové květiny. Nebudou chybět ani doplňky, hračky a dětské či sportovní oblečení nebo nerozbalená kosmetika. »Sami můžete přinést věci, které už nepotřebujete, mohou se totiž hodit někomu jinému. V minulém roce se takto na jednom místě sešlo působivých více než 16 tun věcí, které našly hned na místě nového šťastného majitele,« vysvětlují pořadatelky. Tento festival udržitelnosti, kde se lidé seznámí s tím, jak hezky žít a nezatěžovat svou peněženku ani přírodu, má letos motto LOKÁLNOST – SOBĚSTAČNOST – NERŮST.

Vědí, kde ušetřit

V době diskusí o recesi a krizových scénářích toho, jak se budeme mít hůř, je toto zaměření víc než aktuální. Kristýna a Lucie na to jdou už roky trochu jinak. Vědí, kde se dá ušetřit chytře – tak, aby člověk nemusel slevovat ze svých standardů. Naopak, jak se chovat ještě etičtěji vzhledem ke všem zúčastněným, včetně planety.

Pro ilustraci finanční výhodnosti akcí swap pořadatelky vypočítávají: »Na naše akce chodí návštěvníci většinou čtyřikrát do roka a průměrně si odnesou věci v celkové hodnotě 6000 Kč – to je desetkrát vyšší hodnota, než kolik zaplatí na vstupném na akce během roku. Za tímto číslem se skrývá i velká úspora výrobních zdrojů – několik stovek až tisíc litrů vody, ušetřená ropa za dopravu nebo výrobu polyesterových oděvů…« Dodávají, že se spolu se swapováním se podle nich nejvíce vyplácí i chytře a šetrně nakupovat. Ale finanční stránkou akcí to jen začíná.

»Daly jsme si ambiciózní úkol: měníme hodnoty. Pak se dá celkem ušetřit, když nebažíte každý týden po novém tričku. Co ale místo toho najít za radost? I tato témata otevřeme v letošním festivalovém programu. Také během roku diskutujeme s potenciálními partnery, jak takové místo opravdu založit napevno. Jak jej rozjet a udržet, aniž bychom slevovali ze svých etických kritérií,« dodávají Lucie s Kristýnou.

Festival nabitý praktickými dovednostmi

Návštěvníky čekají nejen přednášky, ale také spousta interaktivních workshopů, ve kterých si osvojí užitečné praktické dovednosti pro více udržitelný, samostatný a lokální život, například:

  • Od environmentalisty Tadeáše Žďárského se dozvíte, co stojí za ideou nerůstu.
  • Získáte základy upcyclingu, tedy přeměňování odpadového materiálu a produktů v nové a kvalitnější.
  • Zjistíte jak na udržitelný šatník, ale také se naučíte základy šití vlastního oblečení nebo vám švadlenka přímo na místě vaše oděvy opraví.
  • Na diagnostiku a opravu můžete přinést taky drobné spotřebiče do Opravárny.
  • Nebude chybět ani poradna pro zdravé rodičovství a pro ty nejmenší je přichystaný dětský koutek s hlídáním.
  • Naučíte se základy výroby kombuchy i fermentace potravin a zjistíte, jak správně kompostovat.

Naběhni na změnu

Součástí akce bude také prezentace osvětové kampaně Naběhni na změnu pro generaci Z. Jejím cílem je rozhýbat jednotlivce směrem k osvojení více udržitelných a uvědomělých návyků. Část kampaně sestává z ilustrací Barbory Idesové, která stojí poslední rok za veškerými vizuály a ilustracemi pro SWAP Prague.

Po celou dobu akce bude přistaven mobilní kontejner Potex, kam bude možné odkládat věci, které už se pro výměnu nehodí. V rámci doprovodného programu si představíme koncept regrow a microgreens s partnerem Plastia a do sousedícího prostoru nově otevřené Opravárny mohou návštěvníci Prvního udržitelného obchoďáku nosit rozbité přístroje na půlhodinovou diagnostiku zdarma. O skvělé občerstvení se postará kavárna od Fair & bio pražírny a Ethnocatering. To vše a mnoho dalšího čeká na širokou veřejnost už od 18. října!

Podrobnosti o programu můžete sledovat v události na Facebooku a na webu www.swapprague.cz

Akce je na vstupenky.

Hlavními partnery akce jsou Magistrát hlavního města Praha, MČ Praha 7, Plastia, Potex, Hra o klima, Česká republika pomáhá, DEAR, Nadace Jistota Komerční banka, Opravárna, Fair & Bio pražírna, Kokoza, Art re use, Z pokoje do pokoje, Nábytková banka Praha, Pražská tržnice, Odpadové fórum, Federace reuse center a další.

(za, mh)

Přečtěte si další články

15 komentáře

podhrot 05/10/2022 - 22:41

FK ROKYCANY
Nabízíme týmu ФК Балтика Краловец sehrání přátelského utkání. Můžeme hrát u nás. Jedinou nepřekročitelnou podmínkou je, abyste v sestavě neměli žádného ruského střelce.

SLOVAN 05/10/2022 - 22:42

Rokycany, oni už se nejmenují ФК Балтика Краловец, ale Slovan Královec. Držte lajnu. 😁

Rozhodně protestujeme! 05/10/2022 - 22:42

Nejste diplomat, že? Musíte si na svou stranu získat naše nové místní obyvatele, Ruskou menšinu. Takže to bude Slovan.😁

Daniel Zima 05/10/2022 - 22:44

Já tak nějak počítám s jejich odsunem.🤷🏽‍♂️😄

⚽⚽⚽ 05/10/2022 - 22:46

Ať nás od jara nasadí do ligy místo Pardubic, ty tam jsou stejně jen na okrasu.

ÚV 05/10/2022 - 22:57

Komunisté zásadně nesouhlasí se snahou přepisovat dějiny

fronda 05/10/2022 - 16:30

Koupil jsem si tam mýdlo pro citlivé oblasti.

Dušan 05/10/2022 - 16:33

Všichni chtějí upraveného, oholeného kluka s hebkou pletí a voňavými vlasy.

ZNová 05/10/2022 - 16:45

Provozujete orální sex, ale v restauraci reklamujete, že máte špinavou skleničku!

fronda 05/10/2022 - 16:56

My se před tím orálních sexem oba sprchujeme.

fronda 05/10/2022 - 16:57

myšleno já i partner

svaty_Vaclav 05/10/2022 - 12:08

Sledujte @neCT24

Ukrajinci načapsali průzkumnou jednotku kadyrovců přímo u nic v zákopech 🙂

………. Sláma Ukravína ! ……….

Sledujte @neCT24

MajkazG 05/10/2022 - 12:09

Chudinky zvířata, trpí taky a navíc jim nikdo nevysvětlí, že jsou rusáci idioti a rozpoutali válku.
Je mi těch koz je mi strašně líto.

TRAPNEJ FOTR 05/10/2022 - 12:11

Tahat si kurvy do zakopu… ts ts ts

rozvědčík 05/10/2022 - 12:10

Poslat sve neplnolete syny do valky je jedna vec, ale brat svoje manzelky a milenky primo na frontu uz je trosku extrem🐐

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.