Obchodní řetězce se chovají diktátorsky

od redakce

Farmáři kritizují obchodní řetězce, že zneužívají své postavení v neprospěch českých zemědělců.

»Obchodní řetězce se chovají diktátorsky a zneužívají svého postavení. Zajímá je jen cena. Supermarkety jsou překážkou rozvoje české zemědělské prvovýroby a potravinářství, protože mají nepřiměřené marže,« posteskl si předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Unie má k dispozici průzkum, podle kterého v ČR byla většina jablek během akčních slev z Polska. »V Německu neexistuje, že by prodejce dal do akce nějaké polské ovoce. Obchodní řetězce v západních státech mají naprosto jinou morálku než ve střední a východní Evropě,« dodal Ludvík.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vyzval obchodníky, aby do své nabídky zařadili větší množství potravin z domácí produkce. Poukázal na to, že v obchodech se často objevují totožné produkty dostupné od domácích producentů dovezené ze zahraničí. Uvedl to v dopise zveřejněném na Twitteru, který podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého odeslal generálním ředitelům obchodních řetězců. Nekula na Twitteru uvedl, že supermarkety nabízejí cibuli například z Nového Zélandu. »V sezoně je české cibule dostatek. Opravdu nechápu, proč by zelenina měla cestovat do ČR 18 000 km,« napsal.

Nekula v dopise píše, že jak Česko, tak celá EU se potýkají s růsty cen energií, paliv a také potravin. Doplnil, že jedním ze společných cílů zemí EU je také dosáhnout udržitelné produkce potravin se zohledněním co nejnižší uhlíkové stopy.

»V této situaci si vás dovoluji požádat o preferenci, zařazení do nabídky zákazníkům většího množství potravin a zemědělských produktů lokální produkce, které jsou z hlediska udržitelnosti příznivější k životnímu prostředí. Přestože jsou totožné produkty dostupné i od našich producentů, v obchodech se často objevují obdobné produkty dopravované z velké vzdálenosti, mnohdy i tisíce kilometrů,« uvedl.

Zmiňuje, že jde především o dodávky sezonního ovoce a zeleniny, ale i o další potraviny. Ministr je prý přesvědčen, že pro obchodníky je spolupráce s českými výrobci přínosná a žádá ředitele obchodních řetězců, aby mu sdělili, jaké kroky plánují ve své obchodní strategii pro zvýšení nabídky českých potravin.

Bezzubý zákon?

Česká republika je od vstupu do EU součástí jednotného trhu, který umožňuje volný pohyb zboží a služeb po celém území Unie. Od vstupu do EU si zemědělci stěžují na nerovné podmínky, diktát zahraničních řetězců a na klesající domácí produkci potravin.

K zákonu o významné tržní síle jsou některými poslanci zemědělského výboru Poslanecké sněmovny předloženy pozměňovací návrhy. Agrární komora (AK ČR) s vládním návrhem novely nikdy nesouhlasila, »a i proto jsme ministrovi zemědělství tento nesouhlas několikrát předali písemnou formou, mimo jiné jako součást tzv. Desatera, které je zahrnuto do závěrů letošního Sněmu AK ČR,« uvedl na adresu řetězců viceprezident AK ČR Bohumil Belada. V tomto dokumentu je doslova uvedeno, že je třeba »přistoupit k regulaci nadnárodních obchodních řetězců a co nejrychleji zavést výraznější omezení jejich nekalých praktik s cílem nastavit pro všechny obchodní partnery přijatelné obchodní přirážky, které budou spravedlivě rozdělené do celé výrobní vertikály potravin«.

Příkladem může být i současná kritická situace v sektoru vajec a drůbeže. Farmářská cena konzumních vajec se během letních měsíců opět snížila z důvodu zvyšujících se dovozů vajec především z Polska za »predátorské ceny«. Nadále, a to i přes příznivé odhady letošní sklizně, v ČR i v Evropě ale stále dochází k dalšímu navyšování cen krmných směsí. Na straně odbytu stále přetrvává obrovský tlak na ceny drůbežího masa a vajec od obchodních řetězců a vzhledem k vysoké inflaci dochází následně k menšímu zájmu o tyto komodity ze strany kupujících. 

Chovy jsou ztrátové

Zástupci komoditní rady pro vejce a drůbež při Agrární komoře ČR, pohybující se v každodenní praxi a realitě, se shodují, že obchodní řetězce zvyšují ceny drůbežího masa a vajec na pultech rychleji, než rostou výkupní ceny tuzemských zemědělských prvovýrobců a zpracovatelů. Výkupní ceny zemědělských komodit neurčují v Česku prvovýrobci, ale další články v rámci dodavatelsko-odběratelské vertikály, především velké obchodní řetězce. Dovážejí ze zahraničí levné a silně dotované zboží, čímž tlačí na snižování výkupních cen tuzemských producentů. Ukázkovým příkladem je právě drůbeží maso, kdy výkupní ceny jatečných kuřat v živém vzrostly v meziročním srovnání podle posledních dat Českého statistického úřadu z letošního května o 14 procent a ceny kuchaných kuřat u zpracovatelů se zvýšily o 22 procent. Přitom ceny kuchaných kuřat v obchodech vzrostly v tomto období dokonce o 34 procent. Tento růst výkupních cen neodpovídá rychlosti zvyšování vstupních nákladů. Pro představu, například krmné směsi pro výkrm drůbeže zdražily meziročně až o 80 procent podle výrobce a objemu nakoupeného množství. Ceny elektrické energie a zemního plynu trvale rostou už v řádech násobků. Následkem toho dochází k omezování či úplnému rušení tuzemských chovů drůbeže, před čímž Agrární komora ČR varovala už před Velikonocemi na základě dotazníkového šetření mezi členy. »Očekávali jsme zlepšení neutěšené situace pro české zemědělce od monitorování obchodních přirážek ve velkých obchodech, které avizovalo ministerstvo zemědělství. Po několika týdnech od tohoto příslibu jsme však nezaznamenali žádné výsledky,« uvedla Gabriela Dlouhá, tajemnice Komoditní rady pro drůbež a vejce.

FOTO – archiv

Jiří WERTZ

Přečtěte si další články

11 komentáře

Polsko-maďarsko-německo-ruská(ukrajinská) OKUPACE v roce 1968 17/08/2022 - 09:45
fronda 19/08/2022 - 00:04

To je otázka názoru, jak to nazvat.

Polsko-maďarsko-německo-ruská(ukrajinská) OPKUPACE v roce 1968 17/08/2022 - 08:31
Rusko-německo-polsko-maďarsko-(ukrajinská) OKUPACE Československa v roce1968 17/08/2022 - 08:16

ZVACÍ DOPIS 1968
„V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce.

Alois Indra
Drahomír Kolder
Oldřich Švestka
Antonín Kapek
Vasil Biľak
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Dne 20. srpna 1968, kolem 23. hod. překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky. Stalo se tak bez vědomí prezidenta republiky, předsedy Národního shromáždění, předsedy vlády i prvního tajemníka ÚV KSČ a těchto orgánů. V těchto hodinách zasedalo předsednictvo ÚV KSČ a zabývalo se přípravou XIV. sjezdu strany. Předsednictvo ÚV KSČ vyzývá všechny občany naší republiky, aby zachovali klid a nekladli postupujícím vojskům odpor. Proto ani naše armáda, Bezpečnost a Lidové milice nedostaly rozkaz k obraně země.“

provolání Všemu lidu
Československé socialistické republiky,
Československý rozhlas
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
„Buďte klidní, nedělejte nic nepředloženého a důstojně neste situaci, která nastala.“

Alexandr Dubček z budovy Ústředního výboru,
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
https://srpen1968.info.cz/_nuxt/img/progress.4ccfe99.png
vzkaz předaný skrze Československý rozhlas

johny 17/08/2022 - 08:16

Gavrocch – ,,Po r. 1989 se zmocnili české půdy … ” ? byla jim navrácena JEJICH půda,které se po r. 48 ,,zmocnili” ( ukradli ) soudruzi komunisté !

johny 17/08/2022 - 08:22

💌 Have you ever tried this sex game before? GIVE IT A TRY: https://letsg0dancing.page.link/go?hs=bf87477f7860af15d81931d1176407be& 💌—–ale to se tady sv.václav asi dlouho neukáže … jen doufám,že je to čistě levicové porno schválené trpaSSlíkem 🙂

Jan Gavroch 16/08/2022 - 14:05

“Vidíme to třeba u ceny mouky, je namletá z loňské levné pšenice, přesto ceny trhají rekordy. Je to jen snaha velkozemědělců získat maximální zisk na krizi,” myslí si prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Podle odborníků v zahraničí více kontrolují, zda obchodníci či producenti nevyužívají situaci. “Mělo by to kontrolovat ministerstvo financí, sliboval to i ministr zemědělství,” dodává Prouza.

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/467752-cesi-maji-strach-ze-zdrazovani-v-cesku-jsou-jedny-z-nejvyssich-cen-v-cele-evrope

Proč nekupuji údajné české potraviny. TYto neprodávají zemědělci ale FARMÁŘI – VELKOSTATKÁŘI , kteří nemusím být Češi – feudálové, etničtí cizinci. Coloreredo Mansfeldové, Kinští , Lobkowitzi, Czernini a další takoví
Po r. 1989 se zmocnili české půdy ( a dalších přírodních zdrojů ), vyhnali z ní rolníky a najali si nějaké
bezzemky na robotu .
Vynutili si , řevem a výhružkami, dotace 4000 Kč na každý hektar půdy, které se zmocnili.
Sprostě LŽOU o tom, že se jim zvýšily náklady na dopravu a říkají že obchodní řetězce, které vozí ovoce a zeleninu ze vzdálenosti víc než 1000 km, za dopravu nic neplatí nebo platí méně než platí VELKOSTATKÁŘI za dopravu ze vzdálenost např.50 km.
Pro některé velkostatkáře je v celé historii jedno jestli zapíchnou prase, nebo zmrzačí nebo zabijí člověka.
viz Bezruč: Maryčka Magdonová

jmm 16/08/2022 - 13:02

Celý systém se chová jak “pinočet”.
Trhžní konkurence má jedinný zájem prachy a vymazat jiné…

POZOR !!! 16/08/2022 - 12:26

Jen připomínám
2,5% a 75+ 🍒📉👎

Vlastně mimo komunistických občasníků nenií o vás zmímka 🛑

jmm 16/08/2022 - 13:04

Jo jo ty jsi “demouš” bez takovéto levice není Demokracie ,ale “demoška”….

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.