Zástupná válka NATO a Ruska nemá světlé stránky

od redakce

Postřeh ruských komunistů, že Ukrajina je nyní dějištěm zástupné války mezi Ruskem a NATO, je přesný – i když představa, že to nějak ospravedlňuje ruský vstup k sousedovi, z něho nevyplývá. Ukrajina se rozhodně stala bitevním polem, v němž Rusko testuje svou schopnost zatlačit proti proamerické orientaci Kyjeva, a USA a jejich spojenci testují svou schopnost zastavit boj dodávkami nejmodernější výzbroje. Náklady na tento souboj se platí v ukrajinských a ruských životech.

Pentagon informoval, že na Ukrajině plánuje »vleklou válku«, a předvolal osm největších amerických zbrojařských firem, aby jednaly nejen o zvýšení dodávek, ale i o »rozvoji nových modernizovaných kapacit«. Na Ukrajině má Washington arénu, v níž hodnotí výkon své nejnovější výzbroje proti technologicky vyspělé konkurenční armádě, což jestřábí komentátoři už označují za přípravnou fázi »skutečného dramatu: boje s čínským kolosem« (Edward Lucas v listu The Times). Přímé zapojení NATO do války je stále zřejmější: pravicové listy dělají senzaci z úlohy, kterou agenti SAS hrají »v terénu«.

NATO dostalo posilující injekci do paže. Dlouhodobě neutrální země jako Švédsko a Finsko vážně uvažují o vstupu do vojenské aliance vedené USA. A co je možná ještě důležitější, dlouholeté požadavky USA, aby jejich podřízení partneři zvýšili své vojenské výdaje, dnes plní jedna země za druhou, přičemž Německo, zdaleka největší evropská ekonomika, souhlasí s obrovskými nárůsty. Strukturální integrace evropských armád prostřednictvím unijního programu Pesco neohrožuje operační kontrolu USA, vykonávanou prostřednictvím NATO: USA se loni připojily k projektu vojenské mobility Pesco, jehož cílem je »bezproblémový« průjezd jejich jednotek napříč Evropskou unií.

Jestliže po americké porážce v Afghánistánu zaznívaly z Francie výzvy k nezávislejší evropské vojenské politice, konflikt na Ukrajině vrátil země EU pevně na oběžnou dráhu Washingtonu a evropská militarizace pomůže Spojeným státům americkým tím, že jim umožní »obrátit se k Asii«. To vše je negativní vývoj. Spojeným státům nabízejí pobídky k pokračování dlouhé války tím, že zaplaví Ukrajinu zbraněmi a odradí od jednání; Washington se od začátku konfliktu neúčastní mírových rozhovorů mezi Kyjevem a Moskvou, stejně jako loni v zimě zavrhl myšlenku poskytnutí bezpečnostních záruk Rusku, aby se vyhnul konfliktu. Nic z toho nezbavuje Vladimira Putina odpovědnosti. Avšak americký zájem na pokračování války činí dosažení míru, jenž je skutečně otázkou života a smrti, obtížnějším.

To je jeden z důvodů, proč má zdejší mírové hnutí pravdu, když se nehlásí k politice westminsterského aparátu – »vyzbrojení Ukrajiny«, kromě jeho dalších nevýhod, mezi něž patří opuštění odporu vůči místu Velké Británie v srdci globálního obchodu se zbraněmi a zásobování vlád zapojených do brutálních konfliktů včetně Izraele a Saúdské Arábie. Další je, že to, co USA klidně pokládají za vleklou válku, vyvolává už tak značné riziko, že by se válka mohla vyhrotit i mimo Ukrajinu. To se nemusí stát jako přímočaré šíření ukrajinské války směrem ven: v Evropě existují další doutnající křivdy, které by mohly být zažehnuty, jak jsme svědky v Bosně a Hercegovině, kde etnicky srbská Srbská republika prosazuje nezávislost s ruskou podporou a proti Evropské unii a Úřadu vysokého představitele ovládaného Washingtonem. Je zde potenciál pro nekonečný konflikt, statisíce mrtvých, začarovaný kruh směřující k větším zbrojním rozpočtům na úkor veřejných služeb nebo řešení změny klimatu. Kurz, jímž se ubíráme, nemá pro dělnické vrstvy na Západě, v Rusku ani na Ukrajině žádnou světlou stránku. Levice musí vyzdvihnout potřebu jiného přístupu, založeného na dosažení příměří a poté míru prostřednictvím rozhovorů, a to navzdory pomluvám a útokům, kterým jsme za tyto argumenty vystaveni.

Redakční sloupek britského komunistického deníku The Morning Star, 2. května

Překlad Vladimír SEDLÁČEK

Přečtěte si další články

11 komentáře

Eva L 21/06/2022 - 18:58

Washington nedokázal realizovat své plány na omezení ruského hospodářského rozvoje. Nepodařilo se ani zatáhnout mnoho ruských partnerů do obchodního, ekonomického a diplomatického bojkotu Ruska prostřednictvím vydírání, uplácení a vyhrožování. Klíčovým cílem je omezit rozvoj Ruska a jeho rostoucí vliv pramenící z jeho nezávislá zahraniční politika na globální scéně. Washington znovu selhal – jeho ekonomická blesková válka selhala.

Yurri Simon 22/06/2022 - 16:04

Co to tady meleš, ty “Naděždo..”????

Ivana 21/06/2022 - 18:54

Ukrajinští vojáci, kteří přešli na stranu Doněcké lidové republiky, „potvrzují, že dostali rozkaz připravit se na rozsáhlé bojové operace v Donbasu,“ řekl Basurin.

“Speciální operace [Ruska] byla velmi načasovaná a jednali jsme s předstihem,” zdůraznil.

“Kdybychom to neudělali, mezi civilisty by bylo více obětí,” řekl.

VLADISLAV 21/06/2022 - 18:51

Šéf obrany vyzdvihuje odhodlání armády zajistit vojenskou bezpečnost Ruska.
“Účastní se speciální vojenské operace k osvobození republik Donbasu, bojují proti mezinárodním teroristům v Syrské arabské republice, vedou mírové mise v Náhorním Karabachu a Podněstří a působí jako garanti míru v Abcházii a Jižní Osetii,” řekl Šojgu.

Yurri Simon 22/06/2022 - 16:06

Aha.. :)) Tak to asi proto proti svým “slovanským bratrům” verbují islamistické zabijáky ze Sýrie a Čečenska.. ha ha ha ))))))

fronda 21/06/2022 - 18:49

Steffen Kotre, člen výboru Bundestagu pro ochranu klimatu a energetiku, v rozhovoru pro Izvestija řekl, že Rusko bylo vždy spolehlivým a levným vývozcem energie a že by bylo dobré mít Rusko i nadále jako jeden celek, zatímco EU bude uvalovat sankce a embargo poškodilo Německo a ne Rusko.

Yurri Simon 22/06/2022 - 16:09

Fašistické Německo bylo také vždy spolehlivým vývozcem, navíc země s mnoha kulturními a sportovními velikány. No a..? Co jsi tím chtěl vlastně Fronda říci..?
Že když má někdo “levné” energie, tak je v poho, že masakruje a okupuje sousední země..?
To jseš vážně takovej čurák..????

Paterak 21/06/2022 - 12:11

Gazprom stále snižuje dodávky plynu do Evropy. Radujme se!!! Konečně pozitivní zpráva z Ruska!

Yurri Simon 22/06/2022 - 16:12

Super. 100x raději si připlatím za plyn, než abych byl nucen dělat tomu zamrdanýmu kremelskýmu čurákovi děvku, tak jako jste na to byli zvyklí vy, komouši.
Už aby to odstřihli úplně..!!!!

jmm 21/06/2022 - 11:13

Na tuto válku se “ušatí” připravovali s chutí a dlouho.
NATO je militantní nacionálně rasistické!
“FU”
Válka mezi slovany je naší ostudou…
“ZZR”

Yurri Simon 22/06/2022 - 16:14

To tady ty osle trošku brečíš na špatným hrobě – postěžuj si u toho moskevského trpaslíka, dokud ten ZMRD ještě dejchá.

Zabij ruSSa – posílíš mír..!!!!

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.